Hyppää pääsisältöön

Prisma: Maan ydin

Kuvassa Jack Connerney, NASA.
Kuvassa Jack Connerney, NASA. Kuva: Kuvassa Jack Connerney, NASA. Yle kuvapalvelu / BBC 2011. prisma: maan ydin

TV1 maanantaina 8.9. klo 19.00 - 20.00, uusinta tiistaina 9.9. klo 00.40 ja lauantaina 13.9. klo 15.45
Yle Areenassa 7 päivää

Planeettamme metalliytimen ansiosta Maalla on vaarallisilta aurinkotuulilta suojaava magneettikenttä. Kuinka tätä paikoin yli 5000 asteen lämpöistä maailmaa on tutkittu ja mitä tapahtuu, kun ydin alkaa jäähtyä?

Maan ydin sijaitsee syvällä maapallon keskipisteen ympärillä. Maapallon uloin ydin on pääasiassa rautaa ja nikkeliä. Se alkaa noin 2 900 kilometrin syvyydessä, missä lämpötila on yli 4 000 astetta. Ytimen aine on pääasiassa rautaa. Ulkoytimen nestemäisen raudan virtaus aiheuttaa Maan magneettikentän.

Maan magneettikentän satelliittimit­taukset tuottavat tulevaisuudessa entistä yksityiskohtaisempaa tietoa varsinkin ulkoytimen rakenteesta. Satelliitit mittaavat magneettikentän muutoksia pitkän ajan kuluessa ja voivat paljastaa ytimessä tapahtuvia muutoksia.

Prisma: Maan ydin (The Core) Tuotanto BBC.

Kommentit