Hyppää pääsisältöön

Radiokurssi opetti historiaa

Henna-Riikka Jauhiainen
Henna-Riikka Jauhiainen perehtyi isoukkinsa rintamalta lähettämiin kirjeisiin. Henna-Riikka Jauhiainen kirjeet,tytöt

Historian opiskelu voi olla aivan uudella tavalla innostavaa, kun aiheen ja käsittelytavan saa valita itse. Siilinjärven lukiolaiset tutkivat mm. isovanhempiensa valokuvia ja kirjeitä sekä vanhoja koulukirjoja. Työn tuloksena syntyi myös radio-ohjelmia.

Idea historia-aiheisesta radiodokumentista syntyi jo kesällä 2013, kun Siilinjärven lukiossa mietittiin, miten opetusta voisi uudistaa. Oppilailla on hienoja tietoteknisiä laitteita, mutta miten niitä voisi hyödyntää opiskelussa?

Mukaan projektiin lähtivät historianopettaja Aira Roivainen ja äidinkielenopettaja Tuulikki Paananen. Yleisradiosta oli tukena tuottaja Seija Aunila, joka opasti radiotyön alkeissa.

Isoukin kirjeitä rintamalta

Seitsemän innokasta opiskelijaa tarttui lukion soveltavan kurssin tarjoamaan haasteeseen.

Henna-Riikka Jauhiainen tutki isoukkinsa Veikko Heikkisen talvisodan aikana kirjoittamia kirjeitä

- Kirjeissä Veikko toivoo ruoka-aineita rintamalle. Kirjeistä muodostui tarina, joista huomaa, miten Veikko alussa toivoo rauhan säilymistä, mutta pikkuhiljaa tilanne kiristyy. Kirjeiden kautta pääsin tutustumaan isoukkiin, jota en koskaan nähnyt.

Veikon kirjeet jäivät hänen viimeisikseen: hän kaatui talvisodassa.

Henna-Riikka Jauhiainen: Isoukin kirjeet

Mummon valokuva-albumi heräsi eloon

Katja Sirviö haastatteli isoäitiään ja tutki tämän valokuva-albumia.

- Albumissa on kuvia lapsuudesta aikuisikään. Niiden tueksi sain tietoa mummolta esimerkiksi kuvissa näkyvistä ihmisistä. Mummo muisti tosi tarkkaan.

- Mummolle syntyi 1950-luvulla kaksi lasta, jotka kuolivat. Tarinat olivat tosi koskettavia. En ollut koskaan ennen kuullut niitä.

- Oli kiva kun mummo kertoi tanssikavereistaan ja kirjekavereistaan. Oli hauska ajatella, että mummokin on ollut samalla tavalla nuori kuin minäkin.

- Silloin ei ollut autoa, eikä puhelinta. Jos lapsi joutui sairaalaan, piti miettiä, millä hänet viedään sinne, ja kun lapsi oli sairaalassa, ei saanut mitään tietoa tilanteesta,  kun ei ollut puhelinta. Terveydenhuolto ei toiminut ja ihmiset kuolivat sairauksiin, jotka nykyään hoidetaan helposti.

Katja Sirviö: Mummon valokuva-albumi

Oppikirjat arvomaailman kuvastimena

Markus Sairanen taas innostui vanhoista oppikirjoista.

- Minua kiinnostaa, miten oppikirjat peilaavat aikansa arvoja. Samalla voi miettiä sitäkin, miten meidän aikamme arvot näkyvät nykyisissä oppikirjoissa. Nykyäänhän korostetaan eurooppalaisuutta, miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, kaikkea tämmöistä.

- Vanhoista kirjoista nousi esiin esimerkiksi uskonnollisuuden merkitys. Suomalaista kulttuuria pidettiin erityisen hienona, se kuului valkoisen Suomen aikaan.

Markus koki kurssin innostavana.  - Tämä on ollut erilainen lukion kurssi, kaiken on saanut ja joutunut tekemään itse, itse on saanut päättää kaikesta. Tiistai-iltapäivisin ollaan kokoonnuttu ja mietitty, miten edetään.

Markus Sairanen: Vanhat koulukirjat

Risto Korhonen ja Antti Ruuskanen vastasivat radio-ohjelmien teknisestä toteutuksesta.

- Editointia, äänitystä ja fiiliksen luomista. Esim. rintamalta tulleisiin kirjeisiin pitää saada toisenlainen toteutus kuin mummon muistelmiin, pojat kertovat. - Äänet ovat kuin mausteita, kirjeet tai muu sisältö on tietenkin pääasia.

Yliopistomaista opiskelua

Opettajat Aira Roivainen ja Tuulikki Paananen kokivat kurssin aivan uudenlaiseksi tavaksi opiskella.

- Koulu ohjaa usein ulkoiseen oppimiseen. Tässä oli mahdollista tavoitella syvempää oppimiskokemusta, äidinkielenopettaja Aira Roivainen kuvaa.

- Ensimmäisen kerran lukioaikana vaadittiin näin itsenäistä työskentelyä vaativan projektin kanssa, Tuulikki Paananen arvioi. - Tässä oli mukana jo hippunen yliopistomaista opiskelua. 

Henna-Riikan isoukin kirjeitä

Henna-Riikan isoukin kirjeitäHenna-Riikan isoukin kirjeitä

Toimittaja: Raili Löyttyniemi

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?