Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Arkkitehdit sodassa

Albert Speer oli Hitlerin suosikkiarkkitehti.
Albert Speer oli Hitlerin suosikkiarkkitehti. Kuva: Tuntematon albert speer

Arkkitehtien moraalia on koeteltu sodissa. He ovat osallistuneet niin kansanmurhiin kuin kaupunkien suojeluun pommituksilta.

Pariisin Arkkitehtuurin museossa (Cité de l’Architecture et du Patrimoine) on esillä 08.09.2014 saakka kiehtova näyttely, joka käsittelee arkkitehtien roolia toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn on koonnut ranskalainen arkkitehti ja arkkitehtuurin historioitsija Jean-Louis Cohen.

Natsi-Saksassa Albert Speer oli Adolf Hitlerin suosikkiarkkitehti. Hän suunnitteli Nürnbergin puoluepäivien rakennelmat ja Berliinin uuden valtakunnankanslian. Vuonna 1942 Hitler nimitti Speerin varusteluministeriksi. Speer huolehti sotatarviketuotannosta käyttäen muun muassa keskitysleirien vankeja työvoimana.

Arkkitehdit käyttivät ammattitaitoaan sotarikosten suunnitteluun.

Auschwitz oli keskitysleiri ja myös kemian teollisuuden keskus, jonka omisti IG Farben konserni. Arkkitehdit osallistuivat kansanmurhan teollistamiseen. Yli 30 arkkitehtiä suunnitteli Auschwitzin, ja mukana oli Bauhausin käynyt opiskelija Fritz Ertl.

Myös Yhdysvalloissa arkkitehdit käyttivät ammattitaitoaan sotarikosten suunnitteluun. Jotkut, kuten Erich Mendelson ja Anthony Raymond, olivat erikoistuneet kaupunkien tuhoamiseen. He jäljensivät saksalaisia ja japanilaisia kaupunkeja kokeillakseen ensimmäisten napalm-pommien käyttöä.

Näyttelyssä voi nähdä täysin epätavallisia rakennustaiteellisia toteutuksia. Yhdysvalloissa arkkitehtiryhmät olivat erikoistuneet Hollywoodin erikoisefektien avulla kokonaisten alueiden naamioimiseen.

Toinen maailmansota oli intensiivinen kokeilujakso arkkitehdeille. Arkkitehdit keksivät nokkelia järjestelmiä, jotka auttoivat nopeita rakennustekniikoita.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri