Hyppää pääsisältöön

Docventures lukupiiri

Docventures lukupiiri
Docventures lukupiiri Kuva: Docventures tunna milonoff

Jäikö aktivismi mietityttämään, haluaisitko tietää enemmän? Vielä ehtii kirjastoon! Tunna ja Suomen kirjastolaitoksen salainen kommandojaosto toimivat neuvonantajanasi.

Yksi Docventuresin kulmakivistä kuluu: Mitä itse et tiedä sitä et tiedä. Docventuresin taistelussa apatiaa vastaan olennaista on väsymätön tiedon metsästäminen. Vaikka hyvin tehty dokumenttielokuva on loistava tiedon lähde, old school kirjaa ei Docventuresin kokemusten mukaan voita käyttöliittymänä mikään.

Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista. - Kungfutse

Kungfutsen sanoin: Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista. Siksi määräämmekin teidät aktivoitumaan ja lukemaan! Neljännen kauden kirjasuositukset löydät Helmetin sivuilta.

Oppikaa, oppikaa ja vielä kerran oppikaa.

Sankaruus

Juhani Peltonen: Elmo (1978)
Elmo on kaikkien aikojen suurin suomalainen urheilija, Kainalniemen Hiki -seurassa urheileva monilahjakkuus, Forrest Gump vuosikymmeniä ennen Forrest Gumpia. Alakuloinen mies voittaa piippu suupielessä koko muun maailman kaikissa lajeissa ja harjoittaa myös muita toimia maan johdossa. Peltonen nauraa Elmon kautta koko suomalaiselle sankaripalvonnalle.

Jouko Kokkonen: Kansakunta kilpasilla – urheilu nationalismin kanavana ja lähteenä 1900–1952 (2008)
Tutkimus huippu-urheilun vaikutuksesta suomalaiseen identiteettiin ja urheilusta "kansakunnan elinkelpoisuuden ja -voiman todistajana". Tarkastelun kohteena ovat eritoten olympiasankarit. Tutkija toteaa, että urheilu on vaikuttanut myös niihin suomalaisiin, joita urheilumenestys ei kiinnosta.

Jesper Bengtsson: Aung San Suu Kyi – taistelu vapaudesta: henkilökuva (2010)
Aung San Suu Kyi on burmalainen oppositiojohtaja, jolle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1991. Demokratian puolesta toimiminen on tarkoittanut Suu Kyille myös elämää erossa perheestä, sillä Suu Kyi on viettänyt yhteensä yli 15 vuotta kotiarestissa. Hän vapautui arestista loppuvuodesta 2010 ja valittiin parlamenttiin vuonna 2012.

Erno Paasilinna: Rohkeus: Arndt Pekurisen elämä ja teloitus (2010)
Suomen tunnetuin aseistakieltäytyjä kävi yksinäistä taistelua elämän ja rauhan puolesta. Pekurisen teot tai tekemättä jättämiset eivät todennäköisesti koskaan nouse koko kansaa yhdistäväksi esimerkiksi sankaruudesta, mutta yksittäisten ihmisten valintoihin Pekurisen taistelulla on edelleen merkitystä.

Elina Grundström: Musta orkidea (2013)
Toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström lähtee matkalle ympäri maailmaa etsimään mustaa orkideaa mutta myös vastauksia siihen, onko ilmastonmuutokselle olemassa oikeita, vaikuttavia ratkaisuja. Kirjan päähenkilöksi nousee borneolainen Rouva Asih, joka suojelee luonnonvaraisia orkideoja puutarhassaan.

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli (2014)
Ylivoimaisten sankarien varjossa vaeltaa antisankari. Esimerkiksi Frankenstein luo hirviön, jolle ei vaivauduta antamaan edes nimeä. Syntyy outo olento ilman pienintäkään mahdollisuutta muuhun kuin rujon ulkomuotonsa kantamiseen ja ihmisten säikyttämiseen. Lukijan kokema säälin tunne ei hirviötä paljon auta, mutta lukijan ahdistusta saattaa helpottaa Mazzarellan tutkimus Mary Shelleyn luomuksesta ja sielun pimeästä puolesta. Tai sitten ei.

Vapaus

Harri Sirola: Kaksi kaupunkia (1991)
Kaksi kaupunkia käsittelee Suomen ja Viron yhteistä lähihistoriaa. Vallankäyttö, vapaus ja vankeus ovat kirjan keskeiset ainekset. Kaksi kaupunkia jäi ilmestyessään vaille suurempaa, kenties ansaitsemaansa huomiota.

John Perry Barlow: A declaration of the independence of cyberspace (1996) – verkkoaineisto
Electronic Frontier Foundationin perustajajäsen John Perry Barlow visioi julistuksessaan valtioiden rajat ylittävää kybertodellisuutta, jossa valta siirtyy hallituksilta verkkoyhteisölle. Julistus syntyi vastauksena Yhdysvalloissa säädettyyn lakiin viestimistä.

Glyn Moody: Kapinakoodi: Linus Torvalds ja vapaan ohjelmoinnin vallankumous (2001)
Tarina avoimesta lähdekoodista ja suomalaisesta Linus Torvaldsista, joka on tullut tunnetuksi Linuxin isänä. Kirjassa on paljon vain asianharrastajille hedelmällistä informaatiota, mutta ajattelun ideologinen tausta aukeaa kaikille. Torvalds kehitti Linux-käyttöjärjestelmän, jonka lähdekoodi on vapaasti muokattava ja jaettava.

Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus (2009)
Filosofinen lähestymistapa muumien elämään, jossa vapaus esittää merkittävää osaa. Laajarinne löytää muumielämästä yhtymäkohtia eksistentialismiin. Uudenlainen näkökulma varsinkin niille, jotka pitävät muumeja pelkästään lastenkirjoina.

Jaron Lanier: Et ole koje (2010)
Virtuaalitodellisuus-pioneerin manifesti siitä, mitä teknologistuminen ja kaikkialle ulottuva digitalisoituiminen tekee ihmisyydelle ja inhimillisyydelle. Lanier rakastaa internetiä mutta joutuu toteamaan, että internet on pilattu. Älyllinen puheenvuoro haastaa lukijan muun muassa pohtimaan, mitä avoin jakaminen tarkoittaa kulttuurille ja kulttuuriammattilaisille.

Tekopyhyys

François Rabelais: Pantagruel Dipsodien kuningas (1532)
Renessanssikirjailija Rabelais’n teos on satiiri tuon ajan ahneudesta ja tekopyhyydestä, varsinkin kirkon tekopyhyydestä. Pääosassa on jättiläinen Pantagruel. Rabelais kirjoitti kirjan alun perin salanimellä.

Charles Dickens: David Copperfield (1850)
Dickensin rikkaan henkilögallerian katalin, tympein ja herkullisin hahmo on kirjanpitäjä Uriah Heep, joka tekee tekopyhyydestä jäljittelemätöntä taidetta. Heep on kaikkien tekopyhien mielistelijöiden isä ja ikoni, kateudessaan hautuva liero, jonka voittanutta saa maailmankirjallisuudesta etsiä.

Albert Camus: Putoaminen (1956)
Camus’n kirjan päähenkilö on Jean-Baptiste Clamence, itserakas ”katumuksentekijä-tuomari”, jonka yksinpuhelusta teos koostuu. Clamence on entinen asianajaja, joka kertoo monisanaisesti anteliaisuudestaan ja kohteliaisuudestaan. Vuolassanaisen monologin perimmäinen tarkoitus on kuitenkin saattaa kuulijan tietoon tahra Clamencen ansioluettelossa.

Heinrich Böll: Erään klovnin mietteitä (1963)
Klovnin elämä käy vaikeaksi. Hän sulkeutuu asuntoonsa pohdiskelemaan, miksi omat toiveet eivät vastaa maailman odotuksia. Onko kyse siitä, että sovinnaisuus on lopulta pelkkä illuusio? Böllin kirjassa kritisoidaan katolisen kirkon kaksinaismoraalia.

Venla Hiidensalo: Mediahuora (2012)
Hiidensalon esikoisteos kuvaa satiirin keinoin median logiikkaa. Vapaa toimittaja Maria Vartiainen kirjoittaa Lehteen henkilöhaastatteluja, ”eheyttäviä kasvukertomuksia”, jotka päällikkö Jorma Tikka, ”sananvapauden soturi”, muokkaa myyvempään muotoon. Maria Vartiainen joutuu lopulta panemaan itseäänkin likoon enemmän kuin oli kuvitellut.

Hannu Väisänen: Taivaanvartijat (2013)
Väisänen ammentaa omasta elämästään romaanissa, jossa kuvataiteilija saa tehtäväksi suunnitella uuteen kirkkoon alttaritaulun. Väisänen kuvaa brutaalin rehellisesti mutta lämpimästi henkilöitä, jotka piehtaroivat omahyväisyydessä mutta väittävät olevansa suuremman asian palveluksessa.

Suomalaisuus

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista (1974)
Lohja-sarjan ensimmäinen osa on tässä mainittu täkynä, sen jälkeen on pakko lukea muutkin (Kuin kekäle kädessä, Sataa suolaista vettä, Eteisiin ja kynnyksille). Joenpelto kuvaa länsiuusmaalaista ihmistä, maisemaa ja aikojen muuttumista vahvojen, työtätekevien ja toisiinsa tukeutuvien naisten näkökulmasta. Mies on taas vähän sivuosassa. Suomalaista?

Antti Tuuri: Pohjanmaa (1982)
Tämä ja muut aihetta jatkavat teokset edustavat suomalaisista suomalaisinta joskin perin pohjalaista luonteenlaatua ja elämänasennetta. Jäyhän mutta eloisan kertojan jutuissa miehet sekoilevat ja uhoavat, naiset pitävät talossa jotain tolkkua ja edustavat järjen ääntä.

Heikki Hietamies: Tyynen kylä (1998)
Hietamiehen koko tuotannossa yhteiskuntaa ja inhimillisyyttä ylläpitävä voima on nainen. Tyynen kylän teemana on yhä ajankohtainen taistelu kyläkoulustan lopettamisesta, ja sankariksi nousee keittäjä-Tyynen suomalainen sisu ja neuvokkuus. Vähäväkisiksi kutsutut suomalaisnaiset eivät Hietamiehen kirjoissa auktoriteetteja kumartele.

Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie (2002)
Suomalainen mies, itseään kotirintamamieheksi kutsuva Matti Virtanen, pyrkii pakkomielteisesti kohti pientalounelmaa. Virtanen toivoo oman talon paikkaavan säröt miehen perhe-elämässä ja palauttavan arvostuksen perheenisän ponnisteluja kohtaan.

Roope Lipasti: Rajanaapuri (2012)
Lipastin romaani yksinäisyydestä ja suuruudenhulluudesta on sukua Hotakaisen suomalaisuuden kuvauksille. Kateus, suru ja muut määrittelemättömät tunteet puskevat pinnalle ylimitoitettuna toimeliaisuutena ja sabotaasina.

Katja Kettu: Kätilö (2011) ja Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (2014)
Kaksi tarinaa pohjoissuomalaisesta kätilöstä. Ketun lapsenpäästäjä edustaa lappilaisiin liitettyä mystistä alkuvoimaa ja kielen kerkeyttä, Kinnusen kätilö yleisempää suomalaisuutta kuvaavaa puhumattomuuden kulttuuria. Yhteistä ammatin lisäksi on pärjääminen vaikeissa olosuhteissa, ilman erityisempää tukea miehiltä.

Inna Latisheva: Ryssänä Suomessa: Vieras väärästä maasta (2010)
Haluamme tietää, mitä muut meistä ajattelevat, mutta oikeasti emme halua tietää, mitä mieltä Inna meistä on. Suuttumustakin herättänyt kirja voi silti voi olla hauskaa ja kukaties opettavaista lukemista, jos oma itsetunto on kohdallaan.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)
Statovci katsoo esikoisromaanissaan kahden sukupolven silmin Jugoslavian sodan jaloista muuttaneen perheen kohtaamista suomalaisuuden kanssa. Osin vertauskuvallinen romaani on henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen kuvaus identiteetistä ja sen rakennusaineista.

Anni Valtonen, Milka Alanen: Uusia suomalaisia (2014)
Uunituore tietokirja ja valokuvateos kahdentoista monikulttuurisen pariskunnan tarinoista.

Totuus

Heinrich Böll: Katharina Blumin menetetty maine (1974)
Katharina Blum on väärässä paikassa väärään aikaan. Jos syyllistä ei löydy, kyllä syyttömästä syyllinen saadaan. Valitettavasti tilanne ei ole ainutkertainen: maailmassa on edelleen tarinoita, joissa todennäköisyys saa uhrinsa.

Carl Bernstein & Bob Woodward: Presidentin miehet (1974)
Washington Postin journalistien selvitys vuoden 1972 vaalien alla tapahtuneesta murrosta demokraattipuolueen toimistoon. Tapahtumasarja tunnetaan Watergate-skandaalina. Tapahtumien selvitystä pyrittiin peittelemään Valkoisesta talosta, ja skandaali johti myöhemmin presidentti Nixonin eroon.

Harry G. Frankfurt: Paskapuheesta (1986)
Filosofi Frankfurtin puheenvuoro muodostaa teoriaa paskapuheesta. Frankfurtin mukaan paskapuhe on vaarallisempaa kuin valehtelu, sillä tietoisesti valehtelevan täytyy ainakin tietää, mikä on totuus – paskapuheessa totuuden ja valheen erolla ei ole merkitystä. Frankfurt julkaisi tekstin alun perin esseenä.

Ari Turunen: Tosi on! Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa (2005)
Tietokirja on valtiotieteen lisensiaatti Ari Turusen katsaus valehteluun ihmiskunnan eri vaiheissa ja eri kulttuureissa ja tutkielma ihmisen suhtautumisesta totuuteen ja valheeseen. Oscar Wilden sanoin: ”Totuus on harvoin puhdas, yksinkertainen se ei ole koskaan.”

Mikko Numminen: Ammutaanhan kirahvejakin (2014) e-aineisto
Nummisen Long Play -artikkeli kuvailee ruotsalaisen toimittajan ja valokuvaajan, Martin Schibbyen ja Johan Perssonin, vuoden 2011 juttumatkaa Etiopiaan. Journalistit tulivat maahan raportoimaan Ogadenin konfliktista ja matkustivat kriisialueelle sissiliikkeen kanssa. Schibbye ja Persson vangittiin Etiopiassa terrorismilakien nojalla, ja he istuivat vankilassa 14 kuukautta ennen vapauttamistaan.

Glenn Greenwald: Edward Snowden: ei pakopaikkaa (2014)
Vuonna 2013 Edward Snowden vuosi lehdistölle toimeksiantajansa NSA:n, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviranomaisen, dokumentteja, jotka paljastivat NSA:n laajamittaisen vakoilun. Toimittaja Glenn Greenwald julkaisi ensimmäisenä Snowdenin vuotamat asiakirjat brittilehti The Guardianiin ja kirjoitti tapahtumista kirjan.

Korruptio

Hunter S. Thompson: Fear and loathing: on the campaign trail ’72 (1973)
Gonzo-journalisti Thompson seurasi Yhdysvaltain vuoden 1972 presidentinvaalikampanjaa askel askeleelta ja kirjoitti siitä artikkeleita Rolling Stone -lehteen. Artikkelit koottiin myöhemmin kirjaksi. Thompsonin fokuksessa on demokraattiehdokas George McGovern, joka lopulta hävisi vaalit Richard Nixonille.

Nikolai Gogol: Kuolleet sielut (1842)
Venäläiskirjallisuuden klassikko kuvaa satiirin keinoin korruptiota ja ahneutta tsaarinajan yhteiskunnassa. Venäläinen virkamies kiertää maata keräämässä talonpoikien kuolleita sieluja, henkikirjoitusluetteloihin jääneitä kuolleita maaorjia.

Gary Shteyngart: Absurdistan (2006)
Absurdistanin öljymaa osoittautuu hankalaksi paikaksi päästä pois Mishalle, rikkaan venäläisen räppiä rakastavalle pojalle, joka kamppailee päästäkseen entisestä neuvostotasavallasta takaisin opiskelumaahansa Yhdysvaltoihin. Shteyngart käsittelee huumorin keinoin globalisaatiota ja harvainvaltaa.

Blaine Harden: Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta (2012)
Washington Postin journalistin kirjoittama elämäkerta tiettävästi ainoasta Pohjois-Korean vankileiriltä paenneesta vangista Shin Dong-hyukista. Pohjois-Korea on Transparency Internationalin mukaan yksi maailman korruptoituneimmista maista.

Irvine Welsh: Paska (1998)
Trainspottingin tekijän hyvän maun rajat rikkova romaani kertoo paitsi korruptoituneesta myös kaikilla muilla tavoin epäkorrektista, elostelevasta skottilaisesta poliisista.

Vallankumous

Lilly Korpiola & Hanna Nikkanen: Arabikevät (2012)
Tutkijan ja journalistin kirja raportoi vuonna 2011 alkaneita kansannousuja paikallisten asukkaiden haastattelujen ja tutkimustiedon kautta. Korpiola ja Nikkanen kiersivät kirjaa varten lukuisia maita Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä kansannousujen aikaan.

Ignacio Ramonet: Fidel Castro: Elämäni (2006)
Kirja perinteisestä vallankumouksesta yhden miehen näkökulmasta. Se on myös kertomus vaikeuksista, ongelmista ja ristiriitaisuuksista vallakumouksen hengissäpitämiseksi, mutta myös kiinnostava kirja Kuubasta ja sen menneisyydestä.

Marjane Satrapi: Persepolis (2000)
Omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo tytön kasvusta Iranissa 1970- ja -80-luvun islamilaisen vallankumouksen aikana.

Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta (2012), myös e-kirjana
Etelän riistoon kyllästynyt Pohjois-Suomi julistautuu itsenäiseksi, ja Etelä- ja Pohjois-Suomi ajautuvat sisällissotaan. Teos tarttuu veijarimaisesti ajankohtaisiin aiheisiin: kuntauudistukseen ja syrjäkylien kurjistumiseen.

Jose Saramago: Kertomus näkevistä (2004)
Mitä tapahtuu, kun vaaleissa 80 prosenttia äänestä tyhjää, jo toistamiseen? Vallanpitäjät kaikkoavat, ja kaupunki suljetaan. Pelättyä kaaosta ei synny, vaan kaupunkilaiset jatkavat tyytyväisinä elämäänsä. Saramago on demokratian ankara kriitikko.

George Orwell: Eläinten vallankumous (1945)
Ideologinen satiiriklassikko. ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.”

D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja (1928)
Metsänvartijan ja ladyn seksisuhde herätti paheksuntaa ilmestymisaikanaan. Englantilainen klassikko julkaistiin kotimaassaan vasta vuonna 1960, yli 30 vuotta kirjoittamisensa jälkeen. Teoksen merkityksestä pienin ei ole sen symboliarvo: sensuurista poistaminen enteili 60-luvun seksuaalisen vallankumouksen alkua. Kirja suomennettiin vuonna 1950.

Docventures ja HelMet.fi yhteistyössä
Docventures ja HelMet.fi yhteistyössä Kuva: Yle docventures

Aktivismi

Abbie Hoffman: Varasta tämä kirja (alkuteos 1971)
1960- ja -70-lukujen tunnetuin radikaali aktivisti Abbie Hoffman kirjoitti tämän vastakulttuurin käytännön opaskirjan vankilassa istuessaan. Kirja on radikalismin kulttiteos, joka heijastelee Vietnamin sodan aikakautta. Kirja suomennettiin vuonna 2007.

Hanif Kureishi: Musta albumi (1995)
Romaani sijoittuu vuoden 1989 Lontooseen. Tuona vuonna Iranin hengellinen johtaja Ruhollah Khomeini langetti Salman Rushdielle kuolemantuomion Saatanalliset säkeet -kirjan jumalanpilkan vuoksi. Musta albumi kuvaa pakistanilaistaustaisen taideopiskelijan pyristelyä 80-luvun lontoolaisen taidemaailman ja islamilaisfundamentalismista ammentavan aktivismin välillä.

Johanna Sinisalo: Enkelten verta (2011)
Scifikirjailija Sinisalo tarttuu tässä kaunokirjallisessa teoksessa mehiläiskantojen romahtamiseen ja tuotantoeläinten kohteluun. Sinisalolle ominaista on runsas taustatutkimus. Kirjaa on kuvailtu pamfletin ja romaanin yhdistelmäksi.

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut (2012)
Syötäväksi kasvatetut on toimittaja-kirjailija Lappalaisen kiihkoton tietoteos suomalaisesta lihantuotannosta. Lappalainen on koonnut materiaalia kirjaansa vierailemalla suomalaisilla tiloilla, ja hän on haastatellut sekä tilallisia että eläinsuojelijoita. Kirja voitti vuoden 2012 Tieto-Finlandia-palkinnon. Myös e-kirjana.

Elli Kytömäki (toim.): Ei ydinaseille! Suomalaisen aktivismin historia (2014)
Uunituore asiapokkari on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa on Kytömäen toimittama historiakatsaus suomalaisten kansalaisjärjestöjen ydinaseiden vastaisesta toiminnasta 1960-luvulta 2000-luvulle. Toinen osa sisältää uusintapainoksen vuoden 1963 artikkelikokoelmasta Front mot kärnvapen.

Malala Yousafzai: Minä olen Malala - koulutyttö, jonka Taliban yritti vaientaa (2014)
Pakistanilainen Malala Yousafzai (s. 1997) on tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja. Hän ryhtyi 12-vuotiaana kirjoittamaan anonyymisti blogia elämästään Taliban-liikkeen varjossa ja joutui ääriliikkeen vainoamaksi. Yousafzai selvisi hengissä Talibanin ampumasta luodista vuonna 2012.

Puuttuuko listasta joku teos? Kirjaa se alle!

Kommentit