Hyppää pääsisältöön

Itä-Ukrainan jännitteet kuvastuvat Marita Liulian taideteoksesta

Mediataiteilija Marita Liulia työssään
Mediataiteilija Marita Liulia kuvaa Mediataiteilija Marita Liulia työssään Kuva: Hemmo Hytönen marita liulia

Mediataiteilija Marita Liulia oli kuvausmatkalla Itä-Ukrainassa joitakin vuosia sitten. Jumalattaren paluu - Return of the Goddess teoksen kuvauspaikasta tuli taiteilijan yllätykseksi maailman kriisipesäke. Ihmisten väliset jännitteet olivat tunnistettavissa jo tuolloin.

Jumalattaren paluu on yksi Marita Liulian kolmesta kuolemaa käsittelevästä teoksesta. Ruotsissa vaikuttava suomalaissyntyinen tanssija Virpi Pahkinen on siinä pääroolissa.

- Teos lähtee liikkeelle Itä-Ukrainasta, missä nuori työtön mies menee joka päivä seisomaan eri kadunkulmiin ja odottaa, että elämässä tapahtuisi jotakin. Yhtenä päivänä jotakin tapahtuu. Virpi Pahkisen esittämä jumalatar ilmaantuu ja vie miehen matkalle ihmiskunnan historiaan. Lopulta mies löytää sisäisen voiman ja uskon elämään, paljastaa Marita Liulia.

Virpi Pahkinen Marita Liulian teoksessa Return of the Goddess
Virpi Pahkinen Marita Liulian teoksessa Return of the Goddess Kuva: Marita Liulia teoksessa return of the goddess

Jumalattaren paluu -teoksessa ovat vahvasti läsnä aavikko ja uskonnolliset symbolit.

- Lähi-itä on keskeinen paikka uskonnoille. Monet uskonnot ovat syntyneet hyvin pienellä alueella, joka on pääosin aavikkoa. Teoksessani aavikko on myös henkinen aavikko, kuvailee Liulia.

- Ihmiset käyttävät uskontoja aseenaan toisiaan vastaan ja siitä seuraa henkinen aavikoituminen. Aikaisemmin näillä samoilla alueilla kasvoi kukoistavia puutarhoja, mutta nyt sotien seurauksena mikään ei kukoista.

"Uskonnot eivät tapa"

Marita Liulian mielestä uskonnot eivät sinänsä ole syypäitä sotiin.

- Pyhät kirjat ovat avoimia tarinakokoelmia. Ihmiset voivat tulkita ja käyttää niitä mielensä mukaan. Ja ihmismieli on saanut aikamoista kaaosta ja tuhoa aikaan, huokaa taiteilija.

Uskontojen perustarkoitus ei Liulian mielestä ole, että ihmiset alkaisivat tappaa toisiaan. Hän painottaa, ettei yhdenkään uskonnon tarkoitus ole kuolema, vaan enemminkin elämä, hyväksyminen ja rauha.

- Miten niitä voidaankin tulkita niin väärin, ihmettelee Liulia.

Historia avaa näkymiä nykypäivään

Historian tutkiminen ja tuntemus ovat aina olleet Liulian mielenkiinnon kohteina. Parhaillaan hän tutustuu Katariina Suuren tarinaan, koska haluaa selvittää, mitä Vladimir Putinin ajatuksissa voisi liikkua.

- Monen sattuman tuloksena valitsin Itä-Ukrainan paikan kuvauspaikaksi, ikäänkuin epätoivon kehdoksi. Tänä päivänä emme tiedä, miten kaikki vielä jatkuu, pohtii Marita Liulia.

Kuuntele Arvojen löytöretkellä: Mediataiteilija Marita Liulialle kuolema on elämän voima
Yle Radio 1 ma 8.9.2014 klo 17.20 sekä Yle Areena.

Marita Liulia - maalauksia ja valokuvia

Swan song

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri