Hyppää pääsisältöön

Ohran maltainen matka pellolta pulloon

Aho & Soldanin vuonna 1936 valmistama varhainen äänielokuva kuvaa kansatieteellisellä tarkkuudella sen, miten ohra jalostetaan olueksi.

Tyylikäs teollisuusdokumentti alkaa Koiskalan kartanon mailta läheltä Lahtea. Ohra puidaan ja toimitetaan Lahden Polttimoon mallastettavaksi.

Mallastehtaasta matka jatkuu Mallasjuoman olutpanimoon, missä oluenvalmistus selostetaan vaihe vaiheelta.

Panimorakennuksen lienee haistanut jo kaukaa. Yksi oluenvalmistuksen alkuvaiheista nimittäin oli se, että kuuma olutseos pumpattiin panimon yläkertaan. Hitaasti jäähtyvä "olutmeri" kehitti runsaasti höyryä, joka haihdutettiin katolla olevan piipun kautta.

Oluen pullotusvaihe on ihailtavaa käsityötä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto