Hyppää pääsisältöön

Rounders – ässä hihassa

Matt Damon ja John Malkovich (selin) elokuvassa Rounders - ässä hihassa
Matt Damon ja John Malkovich (selin) elokuvassa Rounders - ässä hihassa john malkovich

"Jos ensimmäisen tunnin aikana ei huomaa, kenet voi putsata, on itse se putsattava." John Dahlin uhkapelidraamassa pelataan pokeria. Pääosissa ovat Matt Damon ja Edward Norton.

Uhkapelidraama Rounders – ässä hihassa on miellyttävällä tavalla aiheeseensa keskittyvä elokuva. Sen päähenkilöt pelaavat, puhuvat pelaamisesta ja pelaavat. Pelipöydän tapahtumien lisäksi seurataan kasvoja: on arvoituksellisia pokerinaamoja, vääriä viestejä lähetteleviä huijareita ja korttinsa paljastavia amatöörejä. Pelihimo tarttuu hetkeksi sellaiseenkin katsojaan, joka ei ymmärrä no limit Texas hold ’em -pelistä mitään.

Roundersin tapahtumat käynnistyvät, kun pelaamisen jättänyt opiskelija Mike (Matt Damon) palaa pokeripöytiin auttaakseen vaikeuksiin joutunutta, juuri vankilasta vapautunutta ystäväänsä Matoa (Edward Norton). Uhkapeli yhdistää ystävyksiä, mutta suhde siihen on erilainen. Pokeri on molemmille taitolaji, mutta strategiaksi voi valita rehellisen tai epärehellisen pelin.

John Dahl on ohjannut miellyttävällä tavalla pullistelemattoman elokuvan. Kaikenlainen tunteidenilmaisu ja paisutteluhan on amatöörien touhua pokeripöydässä. Näyttelijät ovat mukana juonessa – paitsi John Malkovich, joka venäläismafian omistaman peliluolan isäntänä vetää roolinsa ja aksenttinsa ihan överiksi.

Matt Damonin, Edward Nortonin ja John Malkovichin lisäksi elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään John Turturro, Gretchen Moll ja Famke Janssen.

  • Rounders – ässä hihassa (Rounders), USA 1998. Ohjaus John Dahl. Pääosissa Matt Damon, Edward Norton, John Turturro, Gretchen Moll, John Malkovich, Famke Janssen.
Rounders - ässä hihassa, ohjaus John Dahl.
Rounders - ässä hihassa, ohjaus John Dahl. Kuva: Yle Kuvapalvelu rounders - ässä hihassa

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa