Hyppää pääsisältöön

Sandrine Piau laulaa Haydnin Luomisessa RSO:n solistina

Sopraano Sandrine Piau
Sopraano Sandrine Piau Kuva: Sandrine Expilly / Naïve sandrine piau

Radion sinfoniaorkesteri esittää 12.9. ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Joseph Haydnin suurteoksen Luominen. Teoksen solistikaartissa laulaa barokkimusiikin ylistettynä tulkkina tunnettu ranskalainen sopraano Sandrine Piau. Muut solistit ovat vahvaa kansainvälistä uraa tekevä tenori Topi Lehtipuu sekä laajasta ohjelmistostaan tunnettu kanadalainen baritoni Nathan Berg. Kuorona on Christopher Bellin ja Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro. Ennen konserttia klo 18 vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen kertoo luomiskertomuksesta Konserttisalissa.

Toisella Lontoon-matkallaan 1795 Haydn sai käsiinsä Händeliltä aikanaan säveltämättä jääneen oratoriolibreton, joka perustuu Raamattuun ja Miltonin Kadotettuun paratiisiin. Luominen -oratoriosta tuli sittemmin aikansa kansainvälinen jättimenestys ja säveltäjän omastakin mielestä hänen tärkein teoksensa.
Ranskalainen Sandrine Piau on tullut tunnetuksi vanhan musiikin ylistettynä tulkkina. Hän esiintyy säännöllisesti barokkimusiikkiin erikoistuneiden huippukapellimestarien, kuten Marc Minkowskin, Nikolaus Harnoncourtin, Ton Koopmanin ja William Christien kanssa. Piaun oopperaohjelmisto sisältää sekä lyyrisiä- että barokkirooleja. Viime aikoina hän on esittänyt Julius Caesarin Cleopatraa, Taikahuilun Paminaa, Don Giovannin Annaa ja Poppean kruunauksen nimiroolia. Sandrine Piau konsertoi myös säännöllisesti merkittävissä konserttitaloissa, kuten mm. Lontoon Wigmore Hall’ssa.

Nopeasti kansainvälisesti merkittäväksi barokkimusiikin ja uuden musiikin tulkitsijaksi sekä Mozartin oopperoiden tenoriksi noussut Topi Lehtipuu esiintyy säännöllisesti mm. Berliinissä, Lontoossa, Pariisissa, Salzburgissa ja Wienissä sekä Japanissa ja Yhdysvalloissa. Lehtipuu teki näyttämödebyyttinsä Champs-Elysée -teatterissa (Tamino), Vantaan Oopperassa (Albert Herring) ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi Così fan tutten Ferrandona. Vuodesta 2010 Lehtipuu on toiminut Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Kanadalainen bassobaritoni Nathan Berg on tunnettu laajasta repertuaaristaan, joka sisältää niin barokkia, lyyrisiä rooleja kuin uutta musiikkiakin. Hän esiintyy säännöllisesti huippukapellimestarien, kuten Kurt Masurin, Esa-Pekka Salosen, Michael Tilson Thomasin ja Roger Norringtonin johdolla. Nathan Bergin oopperarooleja ovat mm. Mozartin Don Giovannin ja Figaron häiden nimiroolit, Wozzeckin tohtori ja Lentävän hollantilaisen nimirooli. Lisäksi hän laulaa paljon huippuorkestereiden solistina niin Händelin Messiasta, Haydnin Luomista, Dvořákin Stabat Materia ja Bachin Matteuspassiota.

Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Pe 12.9. klo 19
PERJANTAISARJA 1

Hannu Lintu, kapellimestari
Sandrine Piau, sopraano
Topi Lehtipuu, tenori
Nathan Berg, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Christopher Bell ja Tapani Länsiö
Haydn: Luominen

ENNEN KONSERTTIA klo 18, Konserttisali:
Luomiskertomus
Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen

 • Miten luonto soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja voita lippuja RSO:n konserttiin!

  Julkaisemme kuvat sometileillämme.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) juonnetussa konsertissa 3.11. esitellään, minkälaisin musiikillisin keinoin luontoa voi kuvata. Entä miten luonto itsessään soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja kerro siitä lyhyesti ‒ julkaisemme sen RSO:n sometileillä. Kuvien lähettäjien kesken arvotaan lippuja RSO:n konsertteihin.

 • Nuorten solistien koesoitto 13.-14.1.2022

  Nuorten solistien konsertti on 29.4.2022

  Radion sinfoniaorkesterin perinteinen Nuorten solistien konsertti pidetään jälleen Helsingin Musiikkitalossa 29.4.2022. Konserttiin voi hakea koesoiton kautta, joka järjestetään 13.-14.1.2022. Koesoittoon on ilmoittauduttava viimeistään keskiviikkona 8.12.2021.

 • Nicholas Collon: ”Thomas Adès on yksi nykymusiikin suurista äänistä”

  Thomas Adès on RSO-festivaalin nimikkosäveltäjä.

  "Olen varma, että ihmiset viidenkymmenenkin vuoden päästä muistavat meidän Thomas Adès -festivaalin ja sanovat: 'Minäkin olin siellä'. Muistamme nämä viikot samalla tavalla kuin vaikkapa sen, kun Mahler oli Helsingissä, tai muut suuret säveltäjät. Adès on yksi heistä", ylistää ylikapellimestari Nicholas Collon RSO-festivaalin nimikkosäveltäjää.