Hyppää pääsisältöön

Tiede toteutti telepatian: Viesti kulki Intiasta Ranskaan

Viesti kulki ensimmäistä kertaa ikinä kahden toisistaan erillään olevan ihmisen välillä aivoista aivoihin ilman kirjoitettua tai puhuttua viestiä.

Aivot // Kuva: Ludovic Di Orio / Yle

Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa koskaan lähettämään kahden ihmisen välisen telepaattisen viestin, kertoo Yle Uutiset. Viesti kulki ihmisaivoista toisen ihmisen aivoihin ilman, että henkilöt olivat kosketuksissa toisiinsa. Viestin lähettäjä oli Intiassa ja vastaanottaja Ranskassa.

Koetta johtaneiden Harwardin yliopiston tutkijoiden mukaan telepatiakokeessa käytettiin hyväksi teknologiaa.

– Halusimme nähdä, onko mahdollista kommunikoida pelkästään ajatuksilla internetin kautta, mutta jättäen väliin internetiin käyttöön kuuluvan puhumisen tai kirjoittamisen, kertoi Harvard Mecical Schoolin professori Alvaro Pascual-Leone.

Intialaisen koehenkilön päähän oli asennettu aivosähkökäyrää eli EEG:tä mittaava laite, joka oli yhdistetty internetiin. Henkilö ajatteli yksinkertaista viestiä, joka oli tässä tapauksessa tervehdys hei!. Tietokoneen ja internetin välityksellä viesti näkyi vastaanottajan näkökentän laidalla pieninä valonvälähdyksinä ja  Vastaanottaja pystyi tulkitsemaan viestin sisällön. Koe toistettiin vielä siten, että viestin lähettäjä oli Espanjassa.

Tutkijat uskovat, että tietokoneiden ja ihmisaivojen välinen sekä tietokonevälitteinen aivoista-aivoihin kommunikointi lisääntyy ja muuttuu sujuvammaksi lähitulevaisuudessa.

Nyt tehdyissä kokeissa tutkijat huomasivat tietokoneen tulkinneen väärin noin 15 prosenttia aivojen välittämästä informaatiosta.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta: Telepatiaa toteutettiin käytännössä – aivoista-aivoihin -viesti kulki Intiasta Ranskaan