Hyppää pääsisältöön

Tuntemattomien sotilaiden pojanpoikien versio: ”On velvollisuus tehdä klassikko niin että se tuntuu!”

Tänä syksynä "Tuntemattomien sotilaiden pojanpojat", 1980-luvulla syntyneet, tekevät aikakautensa tulkinnan Väinö Linnan klassikkoromaanista. Miten he näkevät kirjan kuvaaman sankaruuden, uhrautumisen ja vaikenemisen kulttuurin?

Se selviää kun Radioteatteri esittää Tuntemattoman sotilaan kuusiosaisena kuunnelmasarjana sunnuntaisin alkaen 7.9.2014. Sitä ennen Stradan Joonatan Pitkänen ihmettelee, miksi taas piti tehdä uusi versio 60 vuotta sitten ilmestyneestä kohuromaanista.

Tekijät ja näyttelijät etsivät yhteyttä sukupolvien välille ja kysyvät: keitä me olemme?
Stradan Joonatan kuulustelee tuottaja Pekka Ruohorantaa. Mitä uutta Tuntemattoman sotilaan kuunnelmaversio tarjoaa?
Stradan Joonatan kuulustelee tuottaja Pekka Ruohorantaa. Mitä uutta Tuntemattoman sotilaan kuunnelmaversio tarjoaa? Kuva: Thomas Hagström / Yle kuunnelmasarja

Kuunnelman ohjaaja Juhana von Bagh ja käsikirjoittaja Jussi Moila ovat suunnilleen saman ikäisiä kuin Väinö Linna oli kirjoittaessaan klassikkoromaanin. Uudessa tulkinnassa he asettavat kuulijoille tutut sota-ajan hahmot tähän päivään: heidät asetetaan selkä seinää vasten käymään vuoropuhelua nykyajan kanssa. Tekijät ja näyttelijät etsivät yhteyttä sukupolvien välille ja kysyvät: keitä me olemme? Käsitys sankaruudesta ja kuva suomalaisesta miehestä on ollut suuressa muutoksessa 2000-luvulla.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja tarttuivat Linnan tekstiin rohkeasti ja tulkitsevat tekstin pohjalta tutuille hahmoille taustatarinat, joissa perustellaan heidän käyttäytymistään; psykologia osaa kertoa, miksi Lehto käyttäytyy niin ilkeästi Riitaojaa kohtaan? Ohjaaja von Bagh ei halua tuhlata yleisön aikaa sovittamalla tunnettua tarinaa sellaisenaan radioon. Sen sijaan hän toteaa: ”On velvollisuus tehdä se klassikko [radiokuunnelmaksi] sillä tavalla että se tuntuu!”

Ville Kivimäen Murtuneet mielet vaikutti ohjaajan näkemykseen

Historian tutkija, fil. toht. Ville Kivimäki on tutkinut väitöskirjassaan Murtuneet mielet suomalaisten sotilaiden mielenterveysongelmia toisessa maailmansodassa. Tieto-Finlandialla palkittu teos vaikutti vahvasti kuunnelmantekijöihin ja ohjaaja von Bagh halusi kutsua Kivimäen puhumaan näyttelijöille ennen äänitysten aloittamista.

Joonatan Pitkänen ja Murtuneet mielet -tietokirjailija Ville Kivimäki Väinö Linnan haudalla.
Joonatan Pitkänen ja Murtuneet mielet -tietokirjailija Ville Kivimäki Väinö Linnan haudalla. Kuva: Olli Laine / Yle hautakivi

Stradassa Kivimäki tutustuu valmiiseen kuunnelmaan tarkastellen Riitaojan ja Lehdon persoonia sekä heidän välistä asetelmaa; Riitaoja kiusattuna, Lehto kiusaajana.

Katso Juhana von Baghin haastattelu kokonaisena!
Lue ja kuuntele lisää aiheesta:

Radioteatteri esittää: Tuntematon sotilas - vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa

Juha-Pekka Hotinen: Sori vaan, Rokka, jos sinua on loukattu

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri