Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Lohtumusiikkia

Kissankehto: Lohtumusiikkia
Lohtumusiikkia, lohturuokaa ja lohdullinen sunnuntai. Tämä on Kissankehto. Kissankehto: Lohtumusiikkia Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Laulu lohduttaa – myös lauluntekijää. Eva & Manun Eeva Louhivuori kertoo Cinnamon Hearts -kappaleen synnystä. Jori Hulkkonen on antanut uuden elämän eräälle kovanaamojen 90-luvun unohdetulle helmelle. Tilinpäätöksiä ja aikakausimatkoja tarjoilee Kissankehto. Mukana mm. Phox, Viitasen Piia, Ane Bruun ja musiikkia elokuvasta Wish I Was Here.

Hemmottelumusiikkia

Kuin laulun muotoinen, ihastuttavan ärsyttävä Facebook-päivitys. Täynnä iltapäivän raukeaa valoa, seesteistä perhe-elämää idyllisellä maatilalla. Mitä siitä, jos avioero tuli pari vuotta tuon jälkeen, mutta kuva säilyy. Eli se kuva levynkansissa, joissa poseeraavat mies, nainen, hevonen ja kissa.

Tupelo Honey on ilmeisesti laulun kirjoittajan Van Morrisonin tapa yrittää kuvata mahdollisimman tyhjentävästi ilmaista ihailuaan ja rakkauttaan mielitiettyään kohtaan niin, että se alkaa kuulostaa ikiaikaiselta tarinalta - joltain sellaiselta, kuin se olisi aina ollut olemassa. Jotain, johon voi samaistua.

Tämä on Kissankehto, jossa ei taas voida kuin hämmästellä eräiden ihmisten neroutta ja lauluntekijöiden osaavuutta. Heidän seurassaan meillä on ilo viettää tätäkin sunnuntai-iltapäivää.

Minä olen Susanna Vainiola, tervetuloa kyytiin.

Ninni Poijärven varastettu oma hetki, mutta jotain häiritsevästi pörräämässä ajatuksiin kuin ampiainen. Esimakua hienon muusikon tulevalta levyltä on sinkku Ampiainen.

Sopii hyvin loppukesän huipennukseksi hyvin tähän ampiaiskesään.

Kissankehto: Lohturuokaa
Lohturuokaa: linssikeittoa, mannapuuroa tai vaikkapa mustikkasmoothie. Jokaiselle maun mukaan. Kissankehto: Lohturuokaa Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Lohturuokaa

Libanonilaisäiti keitti perheenjäsenillensä aina linssikeittoa, kun ajat olivat huonot. Tuttu, sakea soppa lämmitti mieltä siinä missä lasten vatsojakin ja ympäröi perheen turvallisuudentunteeseen.

Vaikka ei olisi kokenut aivan niin pelottavia asioita kuin sotien runtelemassa Libanonissa on nähty, niin lohturuoalle on tarvetta täälläkin. Meillä kotona keitetään kurjana päivänä mannapuuroa - ja päälle kanelia ja sokeria. Tai mansikkahilloa.

Samalla tavalla kuin lohturuoka, tietty biisi voi tuntua halaukselta

Sellainen biisi on Wilco-yhtyeen Jesus etc. Liekö Jeff Tweedy ajatellut jotain tiettyä henkilöä sanat kirjoittaessaan? Ihmeellistä taikaa siinä on – kuin vanhassa perintöpeitossa, jossa on kudottu loimilankojen sekaan ikiaikaista viisautta.

Jesus etc on yksi maailman lohdullisimmista lauluista. Sen on nyt omaan repertuaariinsa poiminut kolmikko Puss n boots eli Norah Jones, Sasha Dobson ja Catherine Popper. Heidän versionsa voi kuunnella vaikkapa täällä.

Laulu voi lohduttaa joskus myös sen kirjoittajaa

Joskus laulu voi olla kuin hymy vasten yrmynaamaa. Eva & Manu -kaksikon Eeva Louhivuori kertoo heidän tuoreen Cinnamon Hearts -kappaleen synnystä:

– Tein tämän biisin keskellä synkintä talvea Nurmijärvellä, jossa me asumme. Kaipasin jotain valoa tähän pimeään talveen, jota meillä täällä Suomessa niin kovin paljon on. Yritin tietoisesti tehdä tosi hyväntuulisen biisin.

– Melodia tuli ensin. Sitten aloin miettiä, mistä haluaisin laulaa. Idea tuli siitä, kun kaupan kassajonossa yritin jutella mun edessäolevalle miehelle. Sanoin jotain vain, että onpas kiva päivä tai jotain. Ei mitään vastausta, ei mitään kontaktia, ei mitään, että älä puhu mulle, mä en tunne sua, mua ei kiinnosta nyt yhtään.

– Mua alkoi ärsyttää se hirveesti ja sitten tuli kauheen surullinen fiilis.

Tajusin, kuinka ihmiset ovat niin hirvittävän vakavia: elämä on vaikeata, mulla on periaatteet, etten juttele tuntemattomille.

– Tiedän, ettei aina jaksa jutella tuntemattomille, eikä tarvitsekaan alkaa lörpöttelemään. Mutta ihan vain sellainen pieni hymy - se riittää. Ei se mun mielestä hirveän iso juttu ole tai pyydetty paljon.

– Sitten päätin, että haluan tehdä tällaisen biisin, että emme vakavoituisi liikaa emmekä unohtaisi sitä pientä lasta, joka meissä kaikissa kuitenkin asuu. Cinnamon Hearts kuvastaa sitä:

Lohtua, kritiikkiä vai itsesääliä?

Ehkä myös Steve Harleyn iloisen 70-lukulainen ralli Come up and see me, make me smile oli alunperin kirjoitettu piristämään itse lauluntekijää ja hänen omaa lyttyynpoljettua itsetuntoaan.

Tämä biisi alkoi yhtäkkiä jostain soida päässäni eräänä päivänä, ilman että edes tiesin itselläni olevan mitään suhdetta siihen.

Kun näitä aikoja, 2000- ja 2010-lukua joskus tulevaisuudessa nostalgioidaan ja muistellaan, niin mitä silloin muistellaan? Ehkä koventunutta yhteiskuntaa, hyvinvointivaltion uhanalaisuutta, veropakolaisuutta? Toisaalta myös yhteisöllisyyttä, hidasta elämää, luomua, niitä kuuluisia pehmeitä arvoja?

Toista se oli 90-luvulla. Niin kuin Kososena tunnettu muusikko muistelee Otto Talvion haastattelussa:

1990-luku oli sellaista, silloinhan oli tapetilla tää katu-uskottavuus. Se huvitti mua ja huvittaa mua edelleen. – Kosonen

– 1990-luku oli sellaista, silloinhan oli tapetilla tää katu-uskottavuus. Se huvitti mua ja huvittaa mua edelleen. Kaikkihan ne menivät sitten himaan syömään äidin leipomaa pullaa - niin kuin minäkin. Mutta ei mulla ollut painetta olla katu-uskottava. Niin kuin Njassa taisi sanoa: ei jengi edes moikannut toisiaan. Me oltiin kovanaamoja.

Kosonen: Ympyrää -levy
Kosonen: Ympyrää -levy radio mafia

90-luvun alussa Kososen falsetti ja sofistikoitunut ilmaisu oli liikaa monille. Ehkä siksikin Kososen Ympyrää-levy on jäänyt kadonneen helmen kaltaiseksi harvinaisuudeksi. Ainakin Radiomafiassa levyä soitettiin jonkin verran.

Miks tulet mun luo on saanut uuden käsittelyn Jori Hulkkosen toimesta. Erittäin hyvin aikaa kestänyttä musiikkia ja ansaitsi tulla uudelleen nostetuksi.

Elokuvamusiikkia: Wish I Was Here

Elokuva Wish I Was Here sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa kesällä ja tiettävästi liikkuu tällaisessa perheellistyneen, keski-ikäisen ihmisen ruuhkavuosissa. Odotellaan ensin, että elokuva ensin tulee Suomen ensi-iltaan. Soundtrack on jo kuultavissa.

Sieltä löytyy aikamme aikuismuusikoita Bon Iveristä Coldplayn ja Cat Powerin yhteisesiintymiseen.

Mukana on myös yksi Kissankehdon suosikkibändeistä The Shins So Now What -kappaleellaan.

Tilinpäätös

Iho muistaa, mutta onko silläkin aikansa? Sinä siellä jossakin kaukana näytät hieman tutulta.

Erään suhteen päättymistä pohtii Viitasen Piia liikkeenhoidollisin termein. Tilinpäätös on Uni onnesta -nimiseltä levyltä.

Viitasen Piia kävi haastattelussa myös Yle Puheella:

Kuinka pitkät, likeiset aamut muuttuivat etäisiksi muistikuviksi?

Siitä kirjoitti muutama vuosi sitten myös norjalainen Ane Brun: Do You Remember?

Elämä on laulu, emmekö laulaisi sitä yhdessä, madam?

Hajusuolaa ehkä tarvittiin, kun pyörtyneitä rouvia yleisön joukossa virvoitettiin. Jean Sablon hurmasi heidät. Tämä kaikki tiettävästi tapahtui ja levylle laitettiin vuoden 1930 tienoilla: Cette Chanson Est Pour Vous.

30-luvusta laulaa myös Phox, amerikkalaista indie-folkkia Baraboo-nimisestä paikasta jossain päin Wisconsinin osavaltiota. He soittavat musiikkia, joka omiaan rauhoittamaan oikeasti pelottavien maailmanuutisten keskellä.

Pieni, hyvä hetki - kuin nauttisi kupin hyvää kahvia ja törkeän söpösti kuorrutetun kuppikakun.

Vieno Kekkonen
Vieno Kekkonen sunnuntaitunnelmissa Vieno Kekkonen Kuva: Wikimedia Commons / Alvar Kolanen vieno kekkonen

Jo paria vuotta ennen 1936 oli maailmaan tullut myös tämä Kissankehdon lopuksi ääneen pääsevä upea laulajatar. Vieno Kekkonen täytti 80 vuotta syyskuun kuudes päivä. Sydämelliset onnittelut Kissankehdosta!

Muita sanoitettuja ja kuvitettuja Kissankehtoja löydät täältä: yle.fi/kissankehto.

Kissankehto on myös Facebookissa ja Yle Areenassa.