Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: Syö itsesi terveeksi

Omena kädessä.
Omena päivässä pitää lääkärin loitolla – paljastavatko geenit terveellisen elämän reseptin? Omena kädessä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Miksi jotkut pysyvät terveinä ruokavaliolla, joka selvästi sairastuttaa toiset? Tätä tutkitaan parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa, ja tarkastelun alla ovat erityisesti geenit. Voiko ruokavalio herättää tauteja aiheuttavat geenimme? Tai toisinpäin, voimmeko laittaa ne uinumaan oikeilla ruokavalinnoilla. Geeneistä riippuen esimerkiksi punaisen lihan käyttö tai foolihapon puute voi joillakin lisätä erityisen paljon paksusuolen syöpäriskiä. Useissa tutkimuksissa on myös osoitettu, että ruokavaliolla voidaan alentaa elimistön matala-asteista tulehdusta. Uusilla tiedoilla saattaa siis olla merkittävä vaikutus myös lihavuuden hoitoon.

Lutikat riesana

Lutikka mikroskooppikuvassa.
Verta imevä lutikka on ikävä tuliainen. Lutikka mikroskooppikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti lutikka
Lutikat valtaavat taloja eri puolella Suomea. Verta imevä loinen on yleensä ikävä muisto ulkomaanreissulta. Reissun päällä on hyvä kurkistaa ensimmäisenä patjan alle. Jos sängystä löytyy pieni litteä otus, kannattaa majapaikan vaihtamista harkita heti kättelyssä. Mikäli lutikka on ehtinyt kotiutua omaan taloon, löytyy sen torjumiseen kyllä keinot. Keinoja kaivataan myös toisen loisen, päätäin, häätämiseksi. Syksy kun tuo mukanaan koulujen ja päiväkotien täiepidemiat.

Keuhkonsiirto jää usein tekemättä

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on tällä vuosituhannella tehty noin sata keuhkonsiirtoa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tulokset ovat kuitenkin maailman huippua. Keuhkonsiirtopotilaista 80 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua leikkauksesta. Syynä keuhkonsiirtojen vähäiseen määrään on raha. Usein kunnissa lasketaan, että on halvempaa hoitaa potilaita Kelan kustantamilla lääkkeillä kuin tehdä elinikää pidentävä leikkaus kunnan rahoilla.

Mitä kuuluu -sarja alkaa

Samuel Ojala pyörätuolissa aikuisena ja lapsena.
Mitä kuuluu -sarjassa vietetään päivä Samuel Ojalan seurassa. Samuel Ojala pyörätuolissa aikuisena ja lapsena. Kuva: Yle, Akuutti pyörätuoli
Akuutti täyttää tämän syksyn aikana 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi vierailemme Akuutissa aikaisemmin esiintyneiden henkilöiden luona. Mitä kuuluu -sarjan ensimmäisessä osassa tapaamme Samuel Ojalan, jonka elämää on seurattu Akuutissa ensimmäisen kerran jo lähes kymmenen vuotta sitten. Samuelilla todettiin selkäydinkohju eli meningomyeloseele MMC jo sikiöaikana. Pienestä pyörätuolia käyttävästä pojasta on kasvanut nuori mies, joka opiskelee merkonomiksi ja asuu omassa asunnossa.

Voiko alkoholin palamista nopeuttaa?

Omalääkärin vastaanotolla juodaan tällä kertaa alkoholia luvan kanssa ja tieteen nimissä. Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat päättäneet testata, palaako alkoholi nopeammin liikkeessä kuin levossa. Koekaniiniksi on lupautunut jälleen toimittaja Penttilä ja testiä valvoo omalääkäri Laitila.

Lisää ohjelmasta

Lutikka mikroskooppikuvassa.
Lutikka mikroskooppikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti lutikka
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä
Kari Koljoselle tehtiin keuhkonsiirto vuonna 2011.
Kari Koljoselle tehtiin keuhkonsiirto vuonna 2011. Kuva: Yle, Akuutti kari koljonen
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä