Hyppää pääsisältöön

Suhonen kieltäisi kiekkotappelut

Alpo Suhonen
Ex-valmentaja Alpo Suhonen ihmettelee, miksi tappeluita ei kielletä jääkiekossa. Alpo Suhonen Kuva: Yle, MOT alpo suhonen

Suomen arvostetuimpiin valmentajiin kuuluva Alpo Suhonen ihmettelee, miksi tappeluita ei kielletä jääkiekossa.

”Jääkiekko on ainoa peli, jossa semmoinen hyväksytään. Minä en ymmärrä, miksi sitä ei kerta kaikkiaan kielletä”, hän sanoo.

Suhonen kertoo esittäneensä Kansainvälisen jääkiekkoliiton kokouksessa Minskissä viime keväänä keskustelua tappeluista.

”Siellä tuli täydellinen hiljaisuus. Se ei kuulunut agendaan.”

Kiekkomaailman rahakkain liiga, Pohjois-Amerikan NHL, alkoi tuoda pelaajia Euroopasta 1980-luvulla.

”Pohjois-Amerikasra tuli tuomisina pelityyli, jonka pelaajat joutuivat siellä omaksumaan. Tavoite tietysti oli, että eurooppalaiset ovat taitopelaajia ja tappelijat pohjoisamerikkalaisia. Luulen, että meidän urheilubisnesmiehet ryhtyivät aika nopeasti ajattelemaan samalla lailla kuin Pohjois-Amerikassa, että väkivalta myy. Sitten pelaajat tavallaan välineellistettiin niihin tarkoitusperiin”, hän pohtii.

Suhonen oli ensimmäinen päävalmentaja NHL:ssä (Chicago Blackhawks). Lisäksi hän on valmentanut muiden muassa Suomen maajoukkuetta, Jokereita ja HIFK:ta. Nyt hän työskentelee Itävallan kiekkoliitossa urheilujohtajana.

”Jos paljaalla nyrkillä lyödään päähän muutaman kerran, niin sehän on selvä, että se on erittäin vaarallista. Mutta se, että niistä vaietaan, niin eiköhän se ole jokin sellanen sisäinen laki, että, jos näistä asioista kovin julkisesti puhutaan, saattaa olla, että valmentajat ja seurajohdot ei tykkää siitä.”

”Suomessa jääkiekko on, ihan ansaitustikin, saavuttanut valta-aseman. Se tarkoittaa, että on rakennettu jäähalleja, on hyviä valmentajia, paljon pelaajia. Ehkä pieni ylimielisyyden häivä siihen on sitten tullut, että me voidaan myöskin tapella ja myydä väkivaltaa.”

MOT: Heimosota kaukalossa
Ma 8.9. klo 20, Yle TV1

Lue myös

Kommentit