Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää ja kalenteritytöt

Kalenterityttöjä.
Kalenterityttöjä. Kuva: Bradley Loos pin up

Helsingin yliopiston almanakkatoimistossa almanakkapäällikö Minna Saarelma-Paukkala ja ruotsinkielistä nimistöä hoitava professori Marianne Blomqvist pitivät tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin uudet nimet, jotka tulevat mukaan vuoden 2015 nimipäiväkalenteriin.

Edellisen kerran uusia nimipäiviä saatiin kalenteriin viisi vuotta sitten. Viiden vuoden välein nimistöä on uudistettu jo vuodesta 1995 lähtien. Sitä ennen – viisikymmentäluvulta saakka – etunimistön muutoksia vietiin kalenteriin noin kerran kymmenessä vuodessa.

Ennen vuotta 1950 kalenterin nimistöön ei ollut kajottu sitten vuoden 1929, vaikka siihen mennessä sitä oli tarkistettu jotakuinkin parinkymmenen vuoden välein aina vuodesta 1890 alkaen. Vuoden 1929 uudistus on kalenterin historian suurin, silloin suomenkielisestä kalenterista raivattiin pois lukuisia ruotsinkielisinä pidettyjä nimiä ja tilalle tuotiin suomenkielisiä. Kielipoliittinen linja oli niin voimakas, että mukaan otettiin monia muinaissuomalaisia nimiä, joita ei ollut annettu kenellekään, ja niiden käyttöä yritettiin näin elvyttää.

Koko nimipäiväkalenterin alkuhan on katolisessa pyhimyskalenterissa, jonka juuret taas ovat alkuseurakunnan tavassa juhlia pikku hiljaa kasvavaa joukkoa pyhimyksiään vuoden eri päivinä. Suomessa nimipäiviä juhlittiin pyhimyskalenterin mukaisesti jo 1300-luvulla.

Pyydetäänpä nyt studioon almanakkapäällikö Minna Saarelma-Paukkala ja tutkitaan hiukan tarkemmin nimipäiväkalenteriin tulevia naisten nimiä. Miesten nimet otetaan käsittelyyn ensi viikolla.

Elokuu 2013.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

  • Avaruusromua: Mitä on pluviofilia?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili? Minä en tiennyt. En, ennen kuin katsoin netistä. Pluviofiili on ihminen, joka rakastaa sadetta. Ihminen, johon sade vaikuttaa rauhoittavasti ja inspiroivasti. Latinan kielen sana "pluvia" tarkoittaa sadetta. Mitä on sade? Se on pilvistä putoavaa vettä eri olomuodoissaan. Se on kaikkea vedestä rakeisiin. Mitä muuta? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri