Hyppää pääsisältöön

Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

Juha Hurme himolukija
Juha Hurme himolukija Kuva: Stefan Bremer kirjakerhon viikon kirja

Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset.

- Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa. Ja perillä Hailuodossa oli mahtavaa tehdä 37 kilometrin kävelylenkki, Hurme kertoo matkastaan, jonka aikana saatettiin soutaa 18 tuntia taukoa pitämättä.

Juha Hurme asettaa ihmiselle kovat vaatimukset. On valittava joko ulkonaiset vaikeudet tai sisäinen rappeutuminen. - Se on kauhea tosiasia ja pätee niin kommunismissa kuin kapitalismissakin. Ilmaiseksi täällä ei saa mitään.

- On vain yksi elämä. Sekä mieltä että ruumista kannattaa käyttää. Pitää treenata, kuntoilla, suunnistaa ja soutaa.

Pitää treenata, kuntoilla, suunnistaa ja soutaa
On juostava ja soudettava myös kulttuuristen tekstien läpi ja opittava niistä. Mutta ilman stressiä. Huvin vuoksi touhuaminen on jaloa.

- Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri. Se on maratoni, jonka maali on haudassa. Sen aikana on tosi fiksua kehittää itseään henkisesti ja fyysisesti. Nyljetyt ajatukset kannustaa siihen, että ihmiset lukisivat ja treenaisivat. Se on myös perämoottoreiden vastainen, sanoo elämäntapasoutaja Hurme.

Hänen mielestään Nyljetyt ajatukset on yltiöpositiivinen kirja, missä oikeasti iloitaan asioista ja vastoinkäymiset otetaan vastaan sankarillisesti. Niin kävi myös oikeassa elämässä, kun päivän soutu-urakan jälkeen ystävykset lähtivät kävelemään ja eksyivät 12 kilometriä. –Sehän oli uusi kokemus.

- Minulla on valoisa maailmankuva. On hienoa olla ihminen. Näin sanoo kirjailija ja teatterintekijä Juha Hurme. Hän keskustelee romaanistaan Nyljetyt ajatukset Nadja Nowakin kanssa Kirjakerhon viikon kirjassa.

Kirjakerhon viikon kirja Yle Radio 1 ti 9.9.2014 klo 17.20 ja su 14.9.2014 klo 8.05.

Viikon kirja Areenassa

  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Uusimmat sisällöt - Kirjat