Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa kirjailija Juha Hurmeen elämästä

Kuusi kuvaa: Juha Hurme
Kuusi kuvaa: Juha Hurme Kuva: Yle / Riikka Kurki. Valokuvat Juha Hurmeen kotialbumista. kuusi kuvaa

Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme sanoo olevansa leppoisalla mielellä tähän maailmaan syntynyt. Soutaminen on hänen elämänsä laji. Se alkoi jo isolla puuveneellä Saaristomerellä viisivuotiaana ja toistaiseksi huipentui kesällä 2011 lähes 700 kilometrin soutuun ystävänsä Matti Rasin kanssa Kustavista Oulun Hailuotoon. Sitä ei ole viikinkien jälkeen tässä mittakaavassa harrastettu. Tuolla retkellä syntyi järeä romaani ja kulttuurihistoriallinen eepos Nyljetyt ajatukset.

Nyt jo kolmisenkymmentä vuotta jatkuneelle teatteriuralle mahtuu muutakin kuin leppoisia tunnelmia. Yhdessä Jumalan teatterissa kunnostautuneen Jari Hietasen kanssa perustettu Yövieraat –teatteri halusi laittaa rajulla agendalla koko teatterielämän toiseen asentoon. Jyrkkien nuorten miesten ryhmässä Juha Hurme sitoutui omien sanojensa mukaan pitämään huolta siitä, ettei huumori karkaa kovin kauas. Ylioppilasteatterista Jyväskylästä ura teatterissa alkoi voin 30 vuotta sitten. Silloin Hurme hylkäsi tuottavan työn Tukholmassa ja jätti taakseen luonnontieteen opinnot lähteäkseen täysin palkein taiteen maailmaan.

Teatteriuraan on kuulunut näyttelemistä, ohjaamista ja kirjoittamista. Teatterin johtajana hän oli Tampereella Telakalla ja nykyinen asunto sijaitsee edelleen Pispalan rinteellä. Vuosien mittaan kirjoittaminen on niellyt ohjaamisen ja näyttelemisen rinnalla suuremman osuuden elämästä. Näytelmäkäsikirjoituksia on syntynyt tiuhaan tahtiin, Nyljettyjen ajatusten lisäksi omasta psykoosista kertova Hullu sitä ennen ja teatterimaailmaan sijoittuva Puupää, tarina siitä kun rooli jäi päälle.

Teatterissa aikansa radikaali on saanut arvostusta ja Juha Hurmeen tulkinnat suomalaisten suurmiesten elämästä, tuoreimpana Europaeus Kansallisteatterissa. Juha Hurme opettaa myös taiteiden teoriaa ja filosofiaa Teatterikorkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa ja toimii Ylen Kultakuumeen kolumnistina. Nyt sydän sykkii Lapin luonnolle, kun takana on ensimmäinen osa Operaatio Paulaharjusta Enontekiön tiettömillä tuntureilla. Ja projekti jatkuu.