Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala Apusen kirjoituksesta: Matti saa palkkaa siitä, että perustelee rikkaiden etuoikeuksia

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kritisoi avoimesti Docventuresin Riku Rantalaa Helsingin Sanomien tiistaisessa kolumnissaan. Rantala vastaa kritiikkiin YleX:n haastattelussa.

Tunna ja Riku

Nyt.fi:n artikkelissa Riku Rantala oli arvostellut Lastensairaalan kansalaiskeräystä, kutsuen sitä sädekehän kiillottamiseksi. Rantalan sanat saivat pitkän journalistisen uran tehneen Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen älähtämään Helsingin Sanomien kolumnissaan tiistaina.

- Jos Rantala on tuomiossaan johdonmukainen, hän tuomitsee seuraavaksi Pelastusarmeijan joulupadat, tukikonsertit ja sata muuta hyväntekeväisyyden muotoa tekopyhänä valikointina, Apunen kirjoittaa.

YleX Aamun haastattelussa Riku Rantala vastasi Apusen kirjoitukseen. Rantalan mukaan keräykseen mukaan lähteneet tavalliset ihmiset eivät ole tehneet mitään väärin.

- Kyse on siitä, että keräystä järjestäneet tahot ovat ajaneet tähän yhteiskuntaan sellaista mallia, jossa jatkossa heikkojen ja vähäosaisten asioista päätetään niissä kamareissa, joissa rahaa on. Ja nyt kun siitä herättää [keskustelua], niin kyllä koirat älähtävät, kun kalikka kalahtaa, Rantala sanoo YleX Aamun haastattelussa.

Docventuresissa ja Madventuresissa Rantalan rinnalla työskentelevä Tunna Milonoff painottaa, että kyse ei ole kritiikistä tulevaa lastensairaalaa kohtaan.

- Me rakastamme lapsia ja lastensairaalaa. Hyvät ihmiset, sanon sen vielä kerran, me rakastamme lastensairaalaa, joka tullaan ylläpitämään verorahoilla.

"Törkeää ja epäisanmaallista toimintaa" 

Riku Rantala jatkaa kertoen, että hänestä aggressiivinen verosuunnittelu on eri asia kuin verosuunnittelu. Hänestä aggressiivista verosuunnittelua on siirtohinnoittelu.

- Käytännössä täällä toimivan yrityksen voittojen siirtäminen verotettavaksi veroparatiisiin on erittäin törkeää ja epäisänmaallista toimintaa. Sellaisia tahoja vastaan Matti Apusen tulisi joka päivä hyökätä Helsingin Sanomien kolumnissaan, Rantala sanoo.

Rantalan mukaan Apusta ei kiinnosta, millaiseen ahdinkoon aggressiivinen verosuunnittelu ajaa suomalaiset yrittäjät.

- Matti Apunen saa rikkailta palkkaa siitä, että hän perustelee rikkaiden etuoikeuksia. Se kannattaa muistaa, kun noita kirjoituksia lukee.

Riku Rantala nostaa esille myös varallisuusveron, joka poistettiin vuonna 2005.

- Se poistettiin nimenomaan Matti Apusen kaltaisten tahojen helvetin pitkästä rutinasta, toivomuksesta ja vaatimuksesta. Väitettiin, että valtio menetti siinä veroja merkityksettömän pienen summan. Helvetti, sillä rahalla Lastensairaala olisi rakennettu jo kauan sitten. Myös varallisuusveron kautta saimme tärkeätä tietoa siitä, keillä tässä maassa on omaisuutta ja minkä verran. Se on valtaa. Se on erittäin tärkeää demokraattisen, läpinäkyvän kansalaisyhteiskunnan kannalta.

Miten Rantala kommentoi pienyrittäjien osinkoja ja verotusta? Kuuntele koko haastattelu!

Lähteet: YleX Aamu