Aiemmissa kirjoituksissani olen kertonut eri videosuoratoistopalvelujen käyttämisestä ja tarjonnut vinkkejä, joilla ViaPlayn ja Netflixin käytöstä saa mukavampaa ja tehokkaampaa. Tällä kertaa vuorossa on kolmas Suomessa toimiva elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalvelu Filmnet.
Muinoin kaapelitelevisiossa toimi samanniminen elokuvakanavien rypäs, mutta nykyisin sellaista ei ole. Siksi jo pelkkä nimi saattaa herättää kuluttajassa sekaannusta. Filmnet on siis verkkopalvelu, jossa esitetään C More Filmin elokuvia ja tv-sarjoja.
Vain yksi kerrallaan
Filmnet toimii kuten Viaplay ja Netflix eli kiinteällä 9,90 euron kuukausimaksulla saa katsella palvelun sisältöä niin paljon kuin haluaa. Oman tilauksen voi katkaista milloin vain. Sisältöoikeuksien takia katselu onnistuu vain Suomen rajojen sisäpuolella, joten lomamatkalta ei voi kirjautua Filmnetiin leffoja katselemaan.
Toisin kuin Netflixissä ja Viaplayssa, Filmnetiä voi katsella vain ja ainoastaan yhdeltä laitteelta kerrallaan, mikä ei tee siitä kovin perheystävällistä. Esimerkiksi Viaplayssa laitteita voi olla neljä.
- Uutta sisältöä Filmnetiin tippuu lähes päivittäin, kertoo Filmnetiä ylläpitävän MTV:n tuotepäällikkö Jussi Lipponen.
Uuden katseltavan havaitseminen on kuitenkin hieman hankalaa, (kuten Netflixissä ja Viaplayssakin) koska selvää kaikkivoipaista uutuuslistaa ei ole tarjolla. Viimeksi lisätyt elokuvat ja tv-sarjat löytyvät omasta osiosta sekä selainversiossa että mobiilisovelluksissa, mutta kaipaisin laajempaa listaa uutuuksista pidemmältä ajalta. Uutta katseltavaa voi bongata esimerkiksi Filmnetin Facebook-sivulta ja Twitter-tilistä.
Selvää kaikkivoipaista uutuuslistaa ei ole tarjolla.
C More Film on ostanut oikeuksia suurten amerikkalaisten kanavien ja tuotantoyhtiöiden tuotantoihin. Palveluss on elokuvia ja sarjoja mm. HBO:lta, Showtimelta, Universalilta, Turnerilta, Warnerilta ja BBC:ltä. Elokuvia on Lipposen mukaan tarjolla noin 2000 kappaletta. TV-sarjojen uusimmat tuotantokaudet esitetään vuorokauden viiveellä USA:n ensiesityksestä. Isoista nimistä voidaan mainita mm. Game of Thrones ja True Blood, pohjoismaisista tuotannoista esimerkiksi Solsidan.
Voisi siis ajatella, että jos on kiinnostunut nimenomaan jostain tietystä HBO:n sarjasta, saattaa Filmnet olla monipuolisempi vaihtoehto kuin pelkkä HBO:n nettipalvelu. Vaikka tuotantoyhtiöiden lista on pitkä, ei Filmnetissä ole sisältöä kuitenkaan kovin paljon verrattuna vaikka Netflixiin. Oma maku tietysti loppupeleissä ratkaisee.
Tablettien tarjonta ei eroa
Filmnetiä voi katsella PC- ja Mac-tietokoneiden lisäksi myös iPadilla ja Android-laitteilla. Sisältö on sama riippumatta siitä, mitä laitetta käyttää.
Filmnetillä on myös jotain mitä ViaPlaylla ja Netflixillä ei ole; nimittäin C Moren maksutelevisiokanavia livenä – myös tableteissa. Tosin kun verkon keskeisin ominaisuus on ajasta riippumattomuus, ei sitä voi pitää suurena valttina. Kanavissa ei myöskään ole tekstitystä, eikä missään tablet-sovelluksessa tai verkkopalvelussa kerrota, mitä kanavilta parhaillaan tulee. Toki asian voi tarkistaa muiden tekemistä palveluista, mutta outoa se on.
Mobiiliversio muistaa käyttäjän toimet.
Applen laitteiden omistajat pettynevät siihen, ettei Filmnetissä ole AirPlay-toistoa tekijänoikeussyistä - näin ainakin sanotaan. Android-laitteiden omistajien puolestaan kannattaa huomioida se, että Filmnet-sovellus toimii vain, jos laitteen kieleksi on valittu suomi. Toisto ei myöskään toimi, jos Android-laite on rootattu eli sen käyttöjärjestelmä on murrettu.
Mobiiliversio muistaa käyttäjän toimet ja kysyy tuttua videota käynnistettäessä haluaako katselun aloittaa alusta tai jatkaa aiemmin jäätyyn kohtaan. Leffoissa ja sarjoissa tekstitys on tarjolla myös suomeksi, tarvittaessa käyttöön saa tekstitysnappia painamalla myös mm. ruotsin, norjan ja tanskan.
Juuri äskettäin Filmnetin käytettävyys mobiilipalveluna laajeni, sillä se julkaisi sovelluksensa myös iPhonelle ja Android-puhelimille, samalla myös tablettiversiot päivittyivät. Muun muassa käyttöliittymää parannettiin, hakukonetta paranneltiin ja suoratoiston vakautta korjattiin.
Lisäksi elokuvien yhteyteen lisättiin tietoja muista samantyyppisistä leffoista, avainsanalinkit sekä henkilökohtaiset suositukset ja luokittelut. Nyt kokemus on lähes sama selaimen ja mobiilisovelluksen kautta. Samalla sovelluksiin saatiin myös Chromecast-tuki, joten iOS- ja Android-käyttäjien on mahdollista saada sisältönsä langattomasti televisioruuduille sitä kautta.
Filmnetin Lipposen mukaan myös muita uusia päätelaitteita on kehitysputkessa. Viime viikolla luvattiin julkaista loppuvuodesta sovellus uuteen XBox One -konsoliin.
Tällä hetkellä Filmnet ei toimi lainkaan Windows Phonessa.
Leffaa ei voi ladata laitteeseen
Filmnetin kilpakumppanissa Netflixissä on nykyisin tarjolla myös erittäin tarkka Super HD -kuvanlaatu, mutta Filmnet kertoo elokuvien olevan vähintään SD-laatua, osa on sentään HD-laatua (720p). Parhaan laadun saamiseksi Filmnet suosittelee 5Mbit/s yhteyttä.
Toisin kuin esimerkiksi Viaplayn mobiilisovelluksessa, Filmnetin sisältöä ei voi ladata laitteeseen katseltavaksi myöhemmin ilman nettiyhteyttä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Filmnet juurikaan hyödytä esim. lentokoneessa tai laivassa matkustavia. Muuten mobiiliyhteydet toimivat Suomessa toki niin hyvin, että suurimmassa osassa maata katselu onnistunee vaivatta.
Pakollinen Silverlight
Microsoftin Silverlight-lisäosa on monen videopalvelun perustana, eikä Filmnet ole poikkeus. Monella ihmisellä tuntuu olevan viha-rakkaus-suhde Silverlightiin, mutta tietokoneella Filmnetiä katsottaessa se on pakollinen.
Osa ihmisistä on saanut virhekoodi-ilmoituksen 6008 Filmnetiä katsellessaan. Tämä korjaantuu ruksaamalla ruutu ”Aktivoi suojatun aineiston katsomiseen tarvittavien komponenttien noutaminen ja päivitykset” Silverlight-ohjelman asetuksissa.
Erilainen tapa etsiä katsottavaa
Tietomassan kasvaessa yhä tärkeämpää on se, miten me tietoa jäsennämme, ja miten esimerkiksi haut toimivat. Tämä pätee myös Filmnetissä. Se tarjoaa hieman erilaisen hakutoiminnon, jonka avulla se pyrkii tarjoamaan katsottavaa. Hakuapurille voi kertoa esimerkiksi mielialan, tyylilajin, ajanjakson ja vaikkapa huumorin lajin. Aika mukava tapa etsiä katsottavaa. Avainsanoista voi tehdä mieleisiään yhdistelmiä tai kirjoittaa omia hakusanoja sellaisenaan.
Elokuvien arvosteleminen eli tähtien jakaminen kannattaa myös Filmnetissä, kuten Netflixissä. Mitä enemmän niitä arvostelee, sitä paremmin palvelun suositukset alkavat vastata omaa makua. Tarvittaessa omia arvioita voi katsella ja muokata Oma katselulista -sivulla. Henkilökohtaiset suositukset löytyvät Suosittelemme sinulle -otsikon alta.
Hyvien elokuvien etsimistä helpottaa myös se, että kunkin elokuvan kohdalta löytyvät sekä Filmnetin käyttäjien antama arvio että maailman suosituimman leffatietopalvelun IMDB:n käyttäjien arvio kyseisestä pätkästä. Sosiaalisesta mediasta ei ole mahdollista saada tukea, sillä Filmnetistä ei voi jakaa kuin kankeasti Twitteriin - sekin vain selaimen kautta.
Nämä pitää katsoa nyt
Kun sopiva leffa tai sarja sattuu silmien eteen, kannattaa se lisätä omalle katselulistalle. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti painamalla plus-merkkiä kunkin leffan tai sarjan kannen kohdalla. Tarvittaessa listaa voi katsoa ja muokata Oma lista -sivulla.
Nyt katselulistat toimivat kuten pitääkin
Aiemmissa mobiiliversioissa katselulistat toimivat huonosti, sillä kaikki listoille lisätyt ohjelmat eivät tulleet näkyviin. Myös julkkisten kokoamien merkillisten katselulistojen toimivuus oli heikkoa. Onneksi nämä loistavat poissaolollaan uusissa versioissa.
Positiivista on se, että Filmnetissä näkee selvästi, milloin kunkin elokuvan katseluoikeuden raukeavat. Näin tietää ainakin, mikä kannattaa katsoa alta pois. Esimerkiksi Helen Huntin The Sessions -elokuva pitää katsoa ennen jouluaattoa, koska se poistuu palvelusta joulukuun 23. päivänä.
Ongelmallinen Windows 8
Jos koneessasi on uusin Windows 8 ja Filmnetin katselu ei onnistu, kannattaa yrittää vaihtaa käyttöliittymänäkymä perinteiseen, eli työpöytänäkymään, ja yrittää sitten uudelleen.
Edellä mainittujen lisäksi Filmnetissä on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa palveluun muulla tavalla. Omalla asetussivullakin voi vaihtaa vain salasanan, tarkistaa tilauksen keston, tai perua sen. Yksi hyvä vaihtoehto olisi ainakin tekstityksen koon muuttaminen mobiiliversiossa. Nykyisellään se on ainakin normaalinäköiselle liian suuri näytön kokoon suhteutettuna.
Lisäys 12.9.:
Lisätty tieto siitä, että Chromecast toimii myös iOS:n kanssa