Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Alkoholin palaminen elimistössä

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.
Voiko alkoholin palamista elimistössä nopeuttaa? Risto Laitila vastaa. Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen mikko penttilä

”Voiko alkoholin palamista elimistössä jotenkin nopeuttaa? Auttaisiko kova hikoilu tai jumppa?"

Näinhän sitä luulisi. Kun aineenvaihdunta nopeutuu ja esimerkiksi kalorit palavat nopeammin, eikö alkoholille voisi käydä samoin?

Ei. Hien ja hengityksen mukana alkoholia hieman häviää, mutta se on varsin vähäistä. Maksa alkoholin käytännössä polttaa, eikä sen toimintaa voi nopeuttaa. Kova alkoholinkäyttö tosin jonkin verran tehostaa maksan toimintaa, mutta se ei tietenkään ole kovin järkevää. Ja lopultahan maksa väsähtää ja lopettaa toimintansa kokonaan.

Päätimme todentaa yllämainitun ja kokeilla, kuinka reipastehoinen liikunta vaikuttaa alkoholin palamisnopeuteen.

Kokeen ensimmäisessä osassa koehenkilömme nautti 8 senttilitraa 40-prosenttista alkoholia ja kävi lepäämään. Alkoholin palamista seurattiin poliisin tarkkuusalkometrilla.

Toisessa osassa – kahden päivän kuluttua – koehenkilömme nautti samat 8 senttilitraa 40-prosenttista alkoholia ja ryhtyi liikkumaan. Koehenkilön syke pidettiin korkealla ja hikoilu reippaana niin kauan, kunnes alkoholi oli hävinnyt kokonaan elimistöstä. Alkoholin palamista seurattiin jälleen samalla poliisin tarkkuusalkometrilla.

Grafiikka: alkoholin palaminen
Grafiikka: alkoholin palaminen Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutin omalääkäri

Erilaisten promillelaskurien mukaan 8 senttilitraa alkoholia 85-kiloisen miehen kropassa nostaa promillet noin puoleen, siis rattijuopumuksen rajalle. Huipussaan veren alkoholipitoisuuden pitäisi olla puolen tunnin, tunnin kuluttua ja palanut kokonaan noin kolmessa tunnissa.
Testimme osoitti laskurien olevan varsin tarkkoja. Puolen promillen huippu saavutettiin lepopäivänä tunnin kuluttua alkoholin nauttimisesta ja liikuntapäivänä hieman aiemmin.

Entä palaminen? Siinä ei havaittu käytännössä mitään eroa. Alkoholi paloi molempina päivinä samaa tahtia, ja oli hävinnyt elimistöstä kokonaan hieman yli kolmen tunnin jälkeen.

Alkoholin palamista ei siis voi nopeuttaa liikunnalla. Huomionarvoista sen sijaan on, että liikuntapäivänä koehenkilön subjektiivinen kokemus kertoi toista. Jumpatessa ja hikoillessa ei puolen promillen humalatila tuntunut lainkaan, vaan olo tuntui täysin selvältä. Kannattaa siis olla tarkkana!

Promillelaskureita netissä:
Päihdelinkin promillelaskuri
THL:n alkoholilaskuri

Lisää ohjelmasta

Kommentit