Hyppää pääsisältöön

Suojele luontoa ja nauti!

Lapset soutelemassa
Lapset soutelemassa kosteikko

Kosteikko puhdistaa taajaman sade- ja sulamisvedet ja imee sen mukana tulevat myrkyt ja haitta-aineet. Silti se voi olla myös asukkaiden virkistysalue.

Hiljalleen kellertyvät haavat havisevat keveässä syystuulessa. Ruoho kasvaa vielä syyskuussakin korkeana ja vehreänä, osmankäämit rehottavat. Kesän viimeiset perhoset lentävät niityllä, sorsapari etsiskelee evästä lammikossa. Jossain solisee pieni puro.

Houkuttelisiko tällainen ympäristö sinut ulkoilulenkille? Ainakin Vihdin Nummelan asukkaita se houkuttaa. Nummelan taajaman kylkeen rakennetusta kosteikosta on tullut asukkaiden suosima ulkoilualue. Vehreässä ja kosteassa viidakossa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset.

Kosteikko puhdistaa taajaman valumavesiä

Kahden hehtaarin kosteikko rakennettiin viisi vuotta sitten Nummelan taajaman ja läheisen Enäjärven väliin. Kosteikko oli nimenomaan luonnonsuojeluhanke: sen oli määrä puhdistaa taajamasta valuvat sade- ja sulamisvedet. Aikaisemmin nämä monenlaisia haitta-aineita sisältävä hulevedet oli johdettu suoraan järveen.

Kosteikko toteuttaakin nyt täydellä teholla omaa perustehtäväänsä. Maaperä imee ylimääräistä vettä ja estää tulvia. Kosteikkokasvit ja erityisesti niiden juuristossa elävät mikrobit hajottavat veden mukana tulevia haitta-aineita. Enäjärven vesi on puhdistumaan päin.

Kosteikkokasvien juuristossa elävät mikrobit hajottavat veden mukana tulevia haitta-aineita.

Kosteikossa on myös käynnissä EU:n Life-rahaston tukema tutkimushanke, jossa selvitetään mm. sitä, miten suuri kosteikko puhdistustyöhön tarvitaan ja millaisia kasveja ja eläimiä kosteikkoon majoittuu. Yhtenä tavoitteena on tutkia, millaisia palveluja luonnonsuojeluhanke voi alueen asukkaille tarjota.

Asukkaiden ulkoilualue

Viime syksynä Nummelan asukkaille tehty kysely osoitti tutkijoille jopa pienoisen yllätyksen. Saastuneiden vesien puhdistuminen ei ollutkaan asukkaille tärkein asia, kertoo tohtori Outi Salminen.
- Kävi ilmi, että kosteikkoa käytetään hyvin paljon ulkoiluun. Ihmiset käyvät keväällä tarkkailemassa lintuja ja kuuntelemassa sammakoiden kurnutusta, kosteikon poluille tullaan lasten kanssa ja ulkoilutetaan koiria. Koululuokat käyvät tutkimassa kosteikkoa biologiantunneilla, tutkija luettelee.

Kävelyllä kosteikkoalueella
Kävelyllä kosteikkoalueella kosteikko

Nummelan kosteikon suunnittelussa on alusta asti otettu huomioon asukkaiden tarpeet. Kosteikkoon on rakennettu kuivat kävelyreitit ja polun varteen pantu penkkejä levähtämistä varten. Lintujen elämää voi seurata lintutornista.
Kosteikossa ei haise pahalta.

Kostea ja vihreä viidakko onkin kaunis ja hyvältä tuoksuva ulkoilupaikka. Vaikka kosteikko imee itsensä suuren määrän veden mukana tulevia myrkkyjä ja haitta-aineita, kosteikossa ei haise pahalta.
- Veden pohjassa on hapeton alue, jossa voi muodostua haisevia aineita, kun mikrobit tekevät hajotustyötään. Mutta luonnossa on niin, että kun jotain valmistetaan, joku sen myös käyttää. Toiset mikrobit syövät haisevat aineet ennen kuin ne pääsevät pinnalle. Kosteikossa ei ole myöskään kovin paljon hyttysiä, koska sudenkorennot toukat syövät hyttysen toukat, kertoo Outi Salminen.

Taajamakeitaalla voi uida ja ottaa aurinkoa

Hyvän palautteen innoittamana sama linjaa aiotaan jatkaa. Vanhan kosteikon viereen on rakentumassa uusi, seitsemän hehtaarin kosteikko. Alueella jatketaan tutkimustyötä, mutta samalla siitä rakentuu asukkaiden oma ulkoilukeskus. Kosteikkoon lammikoissa on niin puhdasta vettä, että sinne voisi tehdä taajaman uimarannan, kertoo Outi Salminen
- Usein kosteikossa vesi on puhtaampaa kuin viereisessä järvessä. Täälläkin lastenleiriläiset ovat uineet puolentoista metrin syvyisessä lammikossa jo parina kesänä. Lammikon viereen rakennamme auringonottopaikan – ilta-aurinkoon!
Talveksi on suunnitteilla täyttömaista kasattu pulkkamäki ja jäätyvälle uimalammikolle luistinrata.

Luonnon suojeleminen ja asukkaiden virkistyskäyttö eivät mitenkään sulje toisiaan pois. Kosteikon perustamiseen tarvitaan joka tapauksessa maata, vettä ja kaivinkone.
- Ulkoilukohteiden tekeminen tähän oheen ei ole vaikeaa, tarvitaan vain vähän suunnittelua, vakuuttaa Outi Salminen.

Tutkijoilla onkin Nummelan kosteikolle jo uusi nimi.
- Taajamakeitaaksihan me tätä kutsumme!

Kommentit