Hyppää pääsisältöön

Tom Nylundin Kylmää ja märkää on tekijänsä näköinen seikkailuohjelma

Tom Nylund matkustaa eri puolille Pohjolaa ja Grönlantiin toteuttaakseen kylmiä ja märkiä seikkailujaan. Luvassa on kovia koetuksia, upeita luonnonmaisemia ja unohtumattomia kokemuksia vaihtelevissa sääolosuhteissa - lopputulos on aito, Nylundin näköinen ja oloinen seikkailuohjelma.

Tom Nylund ei lukuisista yrityksistä huolimatta osaa nauttia lämmöstä ja auringosta. Kun muut suuntaavat lomalle etelään, Nylund matkaa mieluummin pohjoiseen, esimerkiksi melomaan Grönlantiin. Tänä vuonna Nylund on matkannut Pohjolassa kuvaamassa uutta seikkailuohjelmaansa Kylmää ja märkää.

Kyseessä ei ole leppoisaa patikointia tunturissa ainaisessa auringonpaisteessa, kuten lajia lehtijutuissa usein kuvaillaan

- Kylmää ja märkää vastaa käsitystäni aidosta seikkailuohjelmasta. Kyseessä ei ole leppoisaa patikointia tunturissa ainaisessa auringonpaisteessa, kuten lajia lehtijutuissa usein kuvaillaan. Tosiasia on, että sään suhteen ei ikinä ole varmuutta vaikka ennusteita kuinka tutkisi etukäteen. Varaudumme matkaan lähtiessämme myös huonoon säähän. Monesti sääolosuhteet olivat otolliset, mutta vielä useammin kävi päinvastoin. Sen kanssa on elettävä, Nylund kertoo.

Vaativia seikkailuja, hienoja ihmisiä

Sarjan 14 jaksosta jokainen on oma seikkailunsa - kuten hiihtoretki Kebnekaisella Ruotsissa, yöpyminen mannerjäätiköllä Grönlannissa, kilpa-ajoa poroilla Lapissa ja vapaasukellusta Islannissa.

Tom pistää itsensä likoon ja kokee uusia haasteita ja aktiviteetteja. Hän tutustuu intohimoisiin ulkoilijoihin.

- Tapasimme valtavan hienoja ja jännittäviä ihmisiä, useimmiten paikkakuntalaisia. Osan kanssa tapaaminen oli sovittu etukäteen, toisiin tutustuimme matkan varrella. Monilla oli paljon kiinnostavaa kerrottavaa. Olen myös nauttinut mahdollisuudesta viipyä muutaman päivän retkikohteissamme, ja mielestäni tämä kiireettömyys välittyy myös ohjelmasta.

Vaaran vyöhykkeellä

Nylund on valinnut retkikohteensa itse, ensisijaisesti aikaisempien kokemusten perusteella. Eräät kohteet, kuten Norjan, hän tunsi hyvin entuudestaan, toiset olivat kokeneelle seikkailijalle uusia. Itäisessä Grönlannissa Nylund oli törmätä jääkarhuun ja valitsi siksi kuvauspaikaksi läntisen Grönlannin, jossa jääkarhuja on vähemmän. Vaaroilta ei kuitenkaan koskaan täysin välty.

Valmisteluista huolimatta jouduimme vaaravyöhykkeelle. Kebnekaisella tuuli yltyi niin, että pulkat menivät nurin.

- Valmisteluista huolimatta jouduimme vaaravyöhykkeelle. Kebnekaisella tuuli yltyi niin, että pulkat menivät nurin. Emme toden totta joutuneet lavastamaan tapahtumia luodaksemme seikkailun tunnetta, ja tämä välittyy mielestäni kuvasta. Kuvaaja Johannes Östergård on tottunut kuvaamaan muun muassa lumilautailua ja hän taitaa seikkailun estetiikan. Kuvasimme myös paljon GoPro-kameralla, jolla saa kuvaan autenttista tunnelmaa.

Seikkailujen ohella sarja tarjoaa silmänruokaa; maisemia eri puolilta Pohjolaa ja henkilökohtaista pohdintaa seikkailukokemuksista.

- Katsojille tämä on loistava mahdollisuus nauttia seikkailuista kodin lämmössä, Tom Nylund vinkkaa.

Teksti: Daniel Nylund

Kylmää ja märkää Yle Fem sunnuntaisin klo 19.00, alkaen 14.9.2014 (uusinnat lauantaisin), 14 jaksoa. Ohjelmat katsottavissa Yle Areenassa vuoden ajan ensilähetyksestä.

Tom Nylund, Kylmää ja märkää -sarja
Tom Nylund, Kylmää ja märkää -sarja Kuva: Five Corners Production kebnekaise

Lisää ohjelmasta

Kommentit