Hyppää pääsisältöön

22.11. Teemalauantai: Pelin säännöt

Pelin säännöt (1939), ohjaus Jean Renoir
Pelin säännöt (1939), ohjaus Jean Renoir Kuva: Yle Kuvapalvelu pelin säännöt,Teemalauantai

Teemalauantai on omistettu Jean Renoir'n elokuvalle Pelin säännöt. Ranskan runollisen realismin klassikko ja modernin elokuvan airut on pysynyt vuosikymmeniä maailman kaikkien aikojen parhaiden elokuvien kymmenikössä.

Englantilainen elokuvalehti Sight & Sound järjestää aina kymmenen vuoden välein laajan äänestyksen, jossa tunnetut elokuvantekijät ja kriitikot ympäri maailmaa valitsevat kymmenen kaikkien aikojen parasta elokuvaa. Jean Renoir'n ohjaama Pelin säännöt (La régle du jeu, 1939) on ollut joka kerta tuolla listalla kymmenen parhaan elokuvan joukossa, viimeksi neljäntenä vuonna 2012. Se on klassikko, joka on kestänyt aikaa todella hyvin.

Mikä tekee Pelin säännöistä yhden maailman parhaista elokuvista? Joutilaan aristokratian kuvaus on pinnalta katsoen varsin hilpeää. Elokuva kertoo viikonloppujuhlista erään markiisin maalaiskartanossa. On metsästysretkiä, illanviettoja, kahden kerroksen väen elämää, lemmenhuolia. Kaiken taustalla on kuitenkin syvä, moniulotteinen ja moderni kuva Ranskasta toisen maailmansodan aattona.

Pelin säännöt sai ensi-iltansa heinäkuussa 1939, alle kaksi kuukautta ennen toisen maailmansodan käynnistymistä. Renoir piti sitä varoituksena katastrofista, johon Eurooppa oli syöksymässä. Hitler ja muut eurooppalaiset diktaattorit olivat jo vuosia uhonneet sotaa ja varustautuneet siihen, mutta Ranska vain tanssi ja puuhasteli omien rakkaushuoliensa parissa porvariston johdolla. Kukaan ei piitannut todellisista vaaroista ja uhkaavasta myrskystä, joka oli pian pyyhkäisevä nämäkin ihmiset mukaansa.

Renoir luonnehtikin Pelin sääntöjä sotaelokuvaksi, jossa ei viitata kertaakaan sotaan, sekä hyökkäykseksi ajan yhteiskuntaa ja sen rappiota vastaan. Herraskartano on vuoden 1939 Ranskan pienoiskuva.

Tuo yhteiskunta ehti tyrmätä Renoir'n elokuvan täydellisesti ennen omaa tuhoaan. Ensi-illassa puhkesi jopa mellakka, sillä elokuva nähtiin moraalittomana ranskalaisuuden pilkkana. Renoir lyhensi elokuvaa lähes puolella tunnilla, mutta tämäkin versio kiellettiin sodan sytyttyä. Saksalaisten voiton jälkeen Renoir ja pääosaa esittänyt juutalainen Marcel Dalio, jonka vanhemmat kuolivat keskitysleirillä, pakenivat Hollywoodiin.

Sodan aikana Pelin sääntöjen täydellinen kopio tuhoutui ilmapommituksissa. Vuonna 1956 tehtyjen löytöjen ansiosta elokuva restauroitiin taas kuntoon. Nyt se sai haltioituneen vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä. Renoir itse totesi: "Siitä, mikä tuntui vuonna 1939 loukkaavalta, on tullut selvänäköisyyttä."

Elokuvan kerronta on nykykatsojankin silmin modernia. Tarinaan on punottu laaja henkilöhahmojen ja ihmissuhteiden verkko, jonka säikeitä Renoir seuraa hämmästyttävän vaivattomasti ja selkeästi. Tarkkailkaapa esimerkiksi, kuinka monessa kohtauksessa on ihmisryhmiä eri syvyystasoissa puhumassa ja vähän väliä poistumassa tai ilmestymässä kuvaan ilman että tästä kaikesta syntyy hallitsematon kaaos.

Tätä Robert Altmanin ohjaukset mieleen tuovaa kerronnan monisäikeisyyttä vastaa elokuvan tunteiden mosaiikki, jossa pureva satiiri ja riehakas farssi, ihmisten suru ja tuska sekä rakkaus ja väkivalta kietoutuvat toisiinsa. Niinpä Pelin säännöt ei ole vain tarkkanäköinen kuvaus pian katoavasta maailmastaan vaan ihmisestä itsestään.

Elokuvan jälkeen esitetään tv-dokumentti Olipa kerran... Pelin säännöt, jossa Renoir'n elokuva liitetään sen tekoaikaan ja maailmaan, johon se valmistui. Lisäksi kerrotaan Pelin sääntöjen kovasta kohtalosta sodan jaloissa sekä elokuvan uudesta tulemisesta 1950-luvulla. Haastateltavina ovat muun muassa ohjaajat Bertrand Tavernier ja Olivier Assayas sekä näyttelijä Leslie Caron. Arkistomateriaalin kautta mukana ovat myös Jean Renoir itse, Pelin säännöissä näytelleet Marcel Dalio ja Paulette Dubost sekä toinen ranskalainen ohjaajasuosikki, Renoir'n henkinen perillinen Francois Truffaut.

Pelin säännöille omistettu Teemalauantai liittyy Mark Cousinsin 15-osaiseen sarjaan Elokuvan tarina, joka esitetään toiveuusintana Teemalla keskiviikkoisin 10.9.–17.12. Myös Kino Klassikon syksyn elokuvat liittyvät Elokuvan tarinaan.

Pelin säännöt esitettiin Teemalla edellisen kerran Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2012. Silloin sen moderni pari elokuvaillassa oli Robert Altmanin Gosford Park.

  • Pelin säännöt (La règle du jeu), Ranska 1939. Ohjaus Jean Renoir. Pääosissa Marcel Dalio, Nora Gregor, Paulette Dubost, Roland Toutain, Jean Renoir, Mila Parély, Anne Mayen, Julien Carette, Gaston Modot. (7)
  • Olipa kerran... Pelin säännöt (Il était une fois… La règle du jeu), Ranska 2010. Tv-dokumentti. Ohjaus Anne Kunvari. Käsikirjoitus Anne Kunvari, Serge July ja Marie Genin.
Elokuvaohjaaja Jean Renoir.
Elokuvaohjaaja Jean Renoir. Kuva: Yle Kuvapalvelu olipa kerran... pelin säännöt,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa