Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Kattokka poja! Mää ole lentokone!

Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta.
Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta. Kuva: Elonet tuntematon sotilas

Joulukuu on Suomessa Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan aikaa. Kirja ilmestyi vuonna 1954 joulukuun kolmantena ja siitä tehty elokuva saapui elokuvateattereihin aatonaattona 1955

Itsenäisyyspäivään Edvin Laineen ohjaama klassikkoelokuva sen sijaan on liittynyt vakituisesti vasta vuodesta 2000, jolloin TV2 alkoi näyttää sitä säännöllisesti joulukuun kuudentena. Sitä aiemmin elokuva oli esitetty itsenäisyyspäivänä vain vuonna 1995.

Elokuva sai aikoinaan Jussi-palkinnon parhaasta tuotannosta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta, leikkauksesta ja miesnäyttelijästä. Mutta koska Väinö Linna ei ollut mukana elokuvan teossa, palkinnon käsikirjoituksesta sai elokuvan käsikirjoittaja Juha Nevalainen, tuolloin 34-vuotiaana.

Tuntematon sotilas on suomalaisten eniten siteeraama kirja Raamatun ja Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ohella.

Nevalainen oli alun perin aktiivinen Helsingin Sanomien reportteri ja teatteri- sekä elokuva-arvostelija. Arvosteluissaan hän oli tarinoiden mukaan yleensä hyvin napakka ja jopa ivallinen. Kerran kriitikko Nevalainen ajautui erään elokuvan ensi-iltajuhlien jatkoilla samaan pöytään Edvin Laineen kanssa. Ohjaaja-legenda rohkeni ihmetellä mistä arvostelijan ivallisuus johtui sanoen: "Tekisit poika-hyvä itse käsikirjoituksia. Jäisi tuollainen turhanaikainen ivallisuus pois". Pian ensimmäiset käsikirjoitusliuskat olivatkin Laineen työpöydällä ja näin alkoi paitsi Nevalaisen menestyksekäs puolensadan elokuvan käsikirjoittajan ura, myös pitkä ja hedelmällinen yhteistyö Laineen kanssa. Jos tuoreen käsikirjoittajan aloitusvuonna 1952 sai ensi-iltansa peräti kolme Nevalaisen käsikirjoittamaa elokuvaa ja kahdeksas hänen elokuvistaan olikin nimeltään Tuntematon sotilas.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä, täs siul on sellane. Varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn. Tuntematon sotilas on suomalaisten eniten siteeraama kirja Raamatun ja Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ohella. Tänään kysymme Väinö Linna -harrastaja ja kielen tutkija Ossi Kokolta, mistä nuo osuvat lausahdukset tulivat.
Joulukuu 2012.

Tuntematon sotilas Elonetissä

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

  • Avaruusromua: Mitä on pluviofilia?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili? Minä en tiennyt. En, ennen kuin katsoin netistä. Pluviofiili on ihminen, joka rakastaa sadetta. Ihminen, johon sade vaikuttaa rauhoittavasti ja inspiroivasti. Latinan kielen sana "pluvia" tarkoittaa sadetta. Mitä on sade? Se on pilvistä putoavaa vettä eri olomuodoissaan. Se on kaikkea vedestä rakeisiin. Mitä muuta? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri