Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Mitä vikaa on maanantaissa?

Väsynyt nainen kirjapinon vieressä.
Väsynyt nainen kirjapinon vieressä. Kuva: Fleecircus väsynyt

Joskus aivan uusikin auto tai tietokone on täynnä vikoja, eikä mikään määrä huoltokäyntejä tunnu auttavan. Tällöin ainoa mahdollinen diagnoosi on se, että kyseessä on maanantaikappale. Yleisen ymmärryksen mukaan ihmisten työteho on maanantaisin sellainen, että todennäköisyys syntyä sutta on korkeampi kuin muina päivinä.

Maanantaikappale tarkoittaa myös musiikkikappaletta nimeltään Maanantai. Vuonna 1987 Kolmas Nainen -yhtye levytti Maanantai-nimisen kappaleen albumilleen Paha minut iski. Pauli Hanhiniemen sanoittamassa kappaleessa lauletaan mm näin: nämä naamat turvonneet/ minä tunnen tarkalleen/ se masentaa/ masentaa kun katsoo kaltaistaan. Ei siis kauhean korkea käsitys maanantaipäivästä heilläkään.

Kolmas Nainen ei ole aihevalinnallaan yksin. Kotimaisen musiikin tietokannasta löytyy noin 40 muutakin maanantai-aiheista levytettyä kappaletta. Ja osataan sitä ulkomaillakin. Yksi 80-luvun suurimmista pop-hiteistä oli brittiläisen New Order -yhtyeen kappale Blue Monday vuodelta 1983. Oman disco-kulttuurinsa tunnuslauluksi muodostunut laulu kertoo ilmeisesti eron partaalle johtaneesta parisuhdekriisistä. Kappaleen lopussa pyydetään: ”Tell me how does it feel / When your heart grows cold” eli ”kerro miltä tuntuu, kun tunteettomuus valtaa sydämesi”. Aika masentava on brittidiskoilijoidenkin maanantai.

Masentavaan maanantaihin perustuu tavallaan myös Kurt Vonnegutin vuonna 1973 julkaisema kirja Breakfast Of The Champions eli Mestarien aamiainen. Kirjan alaotsikko on Goodbuy Blue Monday eli Hyvästi masentava maanantai.

Miksi maanantai on niin masentava? Viikonloppu tietysti loppuu, kun maanantaina pitää mennä töihin, mutta eikö työ ole ihmisille tärkeä asia elannon, itsensä toteuttamisen ja oman minäkuvan kannalta? Eikö maanantain pitäisi siis olla iloinen päivä? Kysytään SAK:n historioitsijalta Tapio Bergholmilta.

Masentava maanantai aikamme kuvastossa
Vuoden masentavimman päivän laskukaava
Tämä Blue Monday saa iloiseksi

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

 • Koko yö Avaruusromua!

  Kahdeksan tunnin matka avaruudessa.

  Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.

 • “Unet ovat kuin uimista pimeässä vedessä” - Auli Särkiön runoteos sukeltaa alitajuntaan ja kuvaa ihmistä osana luontoa

  Auli Särkiön Vedenpeitto kisaa Tanssiva karhu -palkinnosta.

  Auli Särkiön Vedenpeitto on minimalistinen runokokoelma vedestä ja unien näkemisestä. Niukan ilmaisun löytymisessä apuna toimi vanha matkapuhelin, jonka pienelle ruudulle hän näppäili muistiinpanoja kesäisillä uintiretkillä. Vedenpeitto on ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

 • Avaruusromua: Kun kaaos pyrkii lähelle

  Silloin kun on hiljaista ja on yksin.

  Ranskalainen filosofi Blaise Pascal sanoi jo 1600-luvulla ihmisten olevan onnettomia vain siksi, etteivät he malta levätä, olla aloillaan. Viime aikoina itse kukin on joutunut olemaan enemmän tai vähemmän aloillaan. Aivojen normaali olotila on kaaos, sanoo norjalainen Erling Kagge. Hän sanoo ettei ole helppoa olla toimeton silloin, kun mitään ei tapahdu. Silloin kun on hiljaista ja on yksin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri