Hyppää pääsisältöön

Hyökkäys erämaassa

Hyökkäys erämaassa. yle kuvapalvelu.
Hyökkäys erämaassa. yle kuvapalvelu. Kuva: Hyökkäys erämaassa. yle kuvapalvelu. hyökkäys erämaassa

John Waynen läpimurtoelokuva ja mestariteos, jossa lännenelokuva kasvoi aikuiseksi tarjoamalla läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta.

Amerikkalaisen lännenelokuvan maineen ja suosion tuntien monille voi olla yllätys, että vielä vuonna 1939 tätä lajityyppiä ei ollut olemassa sellaisena kuin se nykyään tunnetaan. Lännenelokuvia toki tehtiin ja paljon, mutta mykkäkauden jälkeen ne ani harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta olivat kaikki lähinnä lapsiyleisölle nopeasti ja mahdollisimman halvalla kyhättyjä tekeleitä, joita kukaan ei arvostanut ja joissa lähinnä ratsastettiin hurjasti edestakaisin samalla kun tähdet, Roy Rogersin ja Gene Autryn kaltaiset laulavat cowboyt, tarttuivat herkemmin kitaraan kuin Coltiin.

Vuonna 1939 muutoksen käynnisti yksi ainoa elokuva, John Fordin ohjaama Hyökkäys erämaassa (Stagecoach), joka on näin yksi lännenelokuvan koko historian keskeisimpiä teoksia. Se teki samalla John Waynestä suuren tähden. Vaikka Wayne oli esiintynyt pitkään b-elokuvissa, mukaan lukien 70 kertaa noissa 1930-luvun halpislänkkäreissä, hän oli tuolloin yhä niin tuntematon, että lähes kaikki muut pääosanesittäjät saivat elokuvasta suuremman näyttelijäpalkkion. Mutta jo pelkkä kohtaus, jossa Ford tuo hänet elokuvaan, vei Waynen suoraan tähtitaivaalle.

Kuten tunnettua juonen innoittajana on toiminut ranskalaisen Guy de Maupassantin kertomus Rasvapallo, jonka käsikirjoittaja Dudley Nichols on muokannut älykkäästi lännenelokuvaksi. Elokuva kertoo joukosta ihmisiä, jotka kukin omista syistään lähtevät postivaunumatkalle Arizonan halki intiaaniuhasta huolimatta. Joukossa on pankkiiri, prostituoitu, juoppo lääkäri, raskaana oleva upseerinvaimo, herrasmiespeluri, viskikauppias ja heitä kaikkia suojeleva sheriffi. Matkalta poimitaan mukaan myös vankilasta karannut Ringo Kid, jonka taidot olisivat tarpeeseen jos apassit hyökkäävät.

Hyökkäys erämaassa todisti, että toimintaviihde – sillä sitä elokuvassa riittää intiaanihyökkäyksineen, stunt-temppuineen ja kaksintaisteluineen – voitiin yhdistää mielenkiintoiseen luonnekuvaukseen ja pienoishahmotelmaan yhteiskunnasta luokkajakoineen. Jodlaavien cowboyden sijasta lännenelokuva käytti nyt ”oikeiden” ihmisten tulkitsijoina ”oikeita” näyttelijöitä, joista Thomas Mitchell sai juopon roolistaan jopa sivuosien Oscar-palkinnon. Kaiken taustalla Ford kuvasi aivan uudella tapaa villin lännen miljöitä Monument Valleyn eeppisine maisemineen, ja näin voitiin sanoa lännenelokuvan vihdoinkin varttuneen aikuiseksi.

John Fordin western Etsijät sekä tv-dokumentti John Fordista ja Monument Valleysta esitetään Teemalauantaissa 18.4.

  • Hyökkäys erämaassa (Stagecoach), USA 1939. Ohjaus John Ford. Pääosissa John Wayne, Claire Trevor, Thomas Mitchell, John Carradine, Andy Devine, George Bancroft.

Yle Teema