Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lääkäriasemien maksut: sama laboratorio, huima hintaero

Magneettikuvaus
Magneettikuvaus magneettikuvaus

Yksityisten lääkäriasemien laboratorio- ja kuvantamistutkimusten hintoja kannattaa vertailla. Kuningaskuluttaja sai selville lääkäriasemien käyttämät keskuslaboratoriot: asiakkaan maksamassa hinnassa voi olla moninkertainen ero, vaikka näyte analysoitaisiin tismalleen samassa laboratoriossa. Myös magneettikuvauksien hinnoissa on suuria eroja, jopa saman lääkäriasemaketjun sisällä. Esimerkiksi Turun Mehiläisessä polvivamman magneettikuvaus maksaa 300 euroa enemmän kuin Helsingin Mehiläisessä.

Helsinkiläinen nainen lähetti Kuningaskuluttajaan postia. Hän oli käynyt Eiran sairaalassa, jossa teetettiin seitsemän laboratoriokoetta. Hintaa kokeille tuli peräti yli 400 euroa (ennen Kela-korvausta).

Verinäytteen ottaminen
Verinäytteen ottaminen verinäyte

– En olisi ruvennut asiaa penkomaan, mutta lääkäri määräsi vielä pari koetta, jonka takia rupesin kysymään ja vertailemaan hintoja, hän kirjoittaa. Nainen huomasi, että Eiran sairaalassa tehdyt laboratoriokokeet olisi saanut esimerkiksi Diacorista yhteensä 200 euroa halvemmalla.

Otimme vertailtavaksi yksityisten lääkäriasemien laboratorio- ja magneettikuvaustutkimusten hinnat. Laboratoriotestien hintavertailuun valitsimme viisi yleistä tutkimusta: kolesterolitutkimuksen, rasva-arvot (lipidit), PSA:n (veritesti, joka voi paljastaa eturauhassyövän), täydellisen verenkuvan sekä papa-näytteen.

Hinnat etsimme neljältä suurelta lääkäriasemalta, ja vertailuhinnaksi otimme tamperelaisen Cityterveyden hinnat. Cityterveys aloitti laboratoriotutkimusten tarjoamisen tässä kuussa, ja se tuo alalle entistä tiukempaa kilpailua.

Laboratoriokokeiden hintavertailu
Laboratoriotutkimusten kokonaishintoja, ennen Kela-korvausta. Hinnat kerätty elokuussa 2014. Laboratoriokokeiden hintavertailu vertailu kolesteroli rasva-arvot eturauhanen verenkuva papa

Vertailussamme korkeimmat hinnat on järjestään Mehiläisellä. Esimerkiksi kolesterolitutkimus maksaa Mehiläisessä 26,40 euroa, kun sama koe maksaa Diacorissa ja Dextrassa lähes puolet vähemmän. Tamperelaisen Cityterveyden hinta on 6,95 euroa eli noin neljänneksen Mehiläisen hinnasta.

Mehiläinen on myös korottanut hintojaan eniten viime vuoteen verrattuna. Vertailukohtana oli Kuluttajaliiton marraskuussa 2013 tekemä hintavertailu. Yleisimpiä tutkimuksia tehdään vuodessa kymmeniätuhansia. Esimerkiksi papa-kokeita otettiin viime vuonna pelkästään yksityisellä sektorilla 125 000 kappaletta. Muutaman euron hinnankorotuksella yritys kerää ison tuoton.

Niin ikään otantamme suurin yksittäinen hinnankorotus oli Mehiläisessä. Täydellisen verenkuvan hintaa, joka on yksi volyymitutkimuksista, korotettiin yhtäkkiä 48,00 eurosta 64,70 euroon, siis liki 17 eurolla. Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristina Hotakaisen mukaan korotukseen ei ole erityistä syytä.

– Meillä otettiin käyttöön perusverenkuvassa uusi parametri, ja sen hinta nousi. Ja todennäköisesti se [täydellisen verenkuvan hinnankorotus] liittyy tähän samaan. Tämä tuli siinä siivellä sitten, Hotakainen sanoo.

Sama alihankkija, moninkertainen hinta

Saimme selville myös lääkäriasemien käyttämät keskuslaboratoriot. Laboratorionäytteiden analysointi teetetään siis alihankintana. Esimerkiksi Terveystalo ja Cityterveys käyttävät samaa keskuslaboratoriota Synlab Finlandia. Silti asiakkaan maksamassa hinnassa on melkoinen ero. Esimerkiksi rasva-arvotutkimus maksaa Terveystalossa 56,80 euroa ja Cityterveydessä 12,95 euroa. Synlab on Euroopan suurimpia laboratoriotoimijoita.

Laboratoriokokeiden hintavertailu
Laboratoriokokeiden hintavertailu vertailu synlab
Laboratoriokokeiden hintavertailu
Alihankkijakohtainen vertailu paljastaa, että hintoihin voi leipoa isot katteet. Laboratoriokokeiden hintavertailu vertailu medix

Pihlajalinna-konsernin omistama Dextra ja vakuutusyhtiö Pohjolan omistama Omasairaala puolestaan käyttävät samaa laboratoriokumppania Medixiä. Rasva-arvotutkimuksen ulosmyyntihinta on kuitenkin Dextrassa kolminkertainen.

Dextra oli ainoa lääkäriasemaketju, jonka verkkosivuilla laboratoriotutkimusten hintoja ei kerrottu. Puhelimessa kysyttäessä Dextran asiakaspalvelija antoi meille väärät hinnat.

– Meillä on ollut hintaharmonisointi menossa ja siellä on eri lääkäriasemilla eri hinnat, mutta nyt ne valtakunnalliset hinnat on käytössä, sanoo Pihlajalinna-konsernin (Dextra) toimitusjohtaja Mikko Wirén.

“Hintaharmonisointi” aloitettiin jo vuoden alussa. Hintojen esittäminen verkkosivuilla pitäisi siis olla sikäli helppoa.

Hinnoitteluperusteet voivat olla eri lääkäriasemilla erilaiset. Esimerkiksi Omasairaalan asiakkaat ovat pääasiassa omistavan vakuutusyhtiö Pohjolan asiakkaita, ja siinä missä Cityterveys keskittyy pelkkien tutkimusten myymiseen, on Terveystalolla lääkäriasematoimintaa lukuisilla paikkakunnilla. Alihankkijakohtainen vertailu kuitenkin paljastaa, että hintoihin voi halutessaan leipoa isot katteet.

Hinnoissa on myös alueellisia eroja. Esimerkiksi täydellinen verenkuva maksaa Lapissa keskimäärin 60 euroa ja Etelä-Suomessa 42 euroa. Kuntakohtaisiin keskihintoihin voi tutustua Kelan verkkosivuilla.

Kelan kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin erittäin harva asiakas vertaa yksityisen terveydenhuollon tutkimusten maksuja. Kelan tutkimusosasto on pohtinut myös yrityskohtaisen hintavertailusivuston perustamista. Toistaiseksi siihen ei kuitenkaan ole ryhdytty.

Magneettikuvausten hintaerot satasia

Yksittäinen magneettikuvaus on asiakkaalle laboratoriotutkimuksia kalliimpi tutkimus. Hintavertailumme esimerkki on polven magneettikuvaus. Hinnat etsimme Helsingistä neljältä suurelta lääkäriasemalta. Vertailuhintana on Cityterveyden magneettikuvauksen hinta. Lisäksi pistokokeena kysyimme Mehiläisen Turun toimipisteen hinnan sekä vakuutusyhtiö Pohjolan Omasairaalan hinnan. Hinnat esitetään kokonaishintana eli ennen Kela-korvausta.

Laboratoriokokeiden hintavertailu
Magneettitutkimusten hintoja ennen Kela-korvausta. Esimerkkinä on polven magneettikuvaus. Hinnat on kerätty elokuussa 2014. Vertailun kuvantamislaitteet ovat 1,5 teslan koneita. Helsingin Diacorissa ja Mehiläisen Turun toimipisteessä on käytössä 3 teslan laite. Laboratoriokokeiden hintavertailu vertailu magneettikuvaus

Mehiläinen on tässäkin vertailussa kallein. Sen eri toimipisteissä hinnat myös vaihtelevat. Turun Mehiläisessä polven magneettitutkimus maksaa 997,00 euroa, mikä on 300 euroa enemmän kuin Helsingin Mehiläisessä. Hintaeroa yhtiö perustelee osin sillä, että Turun magneettikuvauslaite on kalliimpi ja tarkempi 3 teslan laite.

Pohjolan omistamassa Omasairaalassa polven magneettikuvaus maksaa “reilut 800” euroa. Tämän tarkempaa hintaa ei Omasairaalasta kysyttäessä osattu antaa. Vaikka Omasairaala on ortopediseen päiväkirurgiaan erikoistunut yksityissairaala, sen verkkosivuilla ei kerrota kuvantamisen hintoja.

Halvin polven magneettikuvaus on Tampereelle perustetussa Cityterveydessä, 283,00 euroa. On hyvä huomata, että hinnalla kilpailevia kuvantamiseen keskittyneitä toimijoita on muitakin.

Laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat olleet bisneksenä hyvä.

Vertailun kuvantamislaitteet ovat 1,5 teslan koneita. Helsingin Diacorissa, Omasairaalassa ja Mehiläisen Turun toimipisteessä on käytössä vain 3 teslan laite, eli näiden käyttämä laite on kalliimpi.

Pihlajalinna-konsernin (Dextra) toimitusjohtajan Mikko Wirénin mukaan 3 teslan laite maksaa jopa 2,5 miljoonaa euroa, miljoona euroa enemmän kuin 1,5 teslan kone. Cityterveyden laitteen hankintahinta on yhtiön perustajan Martti Kiurun mukaan selvästi pienempi kuin Wirénin mainitsemat hinnat. Cityterveyden käyttämä kuvauslaite on GE:n valmistama 1,5 teslan laite, joka sisältää kierrätettyjä osia, mutta sillä on tehdastakuu.

Mikko Wirén
Mikko Wirén, toimitusjohtaja, Pihlajalinna-konserni (Dextra) Mikko Wirén mikko wiren

Cityterveyden Kiurun virittämä kilpailu lämmittää tunteita lääkäriasemilla. Kilpailijat nokittelevat haastatteluissa toisiaan. Esimerkiksi Kiurun mukaan 3 teslan laitetta tarvitsee ainoastaan tiettyihin aivokuvantamisiin, Dextran Wirénin mukaan osa ortopedeistä ei leikkaisi edes polvea, jos se on kuvannettu 1,5 teslan laitteella.

– Ortopedi voi sanoa, että en tällä kuvalla lähde leikkaamaan, Wirén sanoo.

Kymmenien prosenttien katteet

Kysyimme Cityterveyden perustajalta Martti Kiurulta, kuinka uusi yritys pystyy lääkäriasemaketjuja merkittävästi alempiin hintoihin.

Martti Kiuru
Martti Kiuru, perustaja, Cityterveys Martti Kiuru martti kiuru

– Keskitymme pelkästään diagnostiikkaan eikä meillä ole muita toimintoja. Magneettikuvauksessa olennaista on se, kuinka tehokkaasti kallista laitetta käytetään. Prosessi pitää hioa siten, että laite on mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Pitää resursoida riittävästi ihmisiä siihen ympärille eri osa-alueille, jotta se menee jouhevasti ja sujuvasti. Sitä kautta tulee kustannussäästö, jonka olemme voineet laittaa asiakkaan hintoihin, Cityterveyden Kiuru sanoo.

Toimit aikaisemmin Terveystalon toimitusjohtajana, mikset painanut hintoja siellä alas?

– Terveystalo oli kasvun tiellä, ja käytimme kaikki saadut rahat kasvuun ja toimialan kehittämiseen. Toimitusjohtaja toimii tietysti omistajien gaidauksien [ohjeiden] mukaan, Kiuru sanoo.

Kuinka suuret katteet tutkimuksissa on?

– Katsottuna eri yritysten tilinpäätöstietoja tai pörssijulkaisuja, niin kyllä niissä merkittävät katteet on. Puhutaan yleensä useammista kymmenistä prosenteista, Kiuru kertoo.

Hinnoittelun perusteista puhuminen tuntuu olevan vaikeaa. Useista pyynnöistä huolimatta Terveystalon ja Mehiläisen johtajat kieltäytyivät tv-haastattelusta. Mehiläisen sektorijohtajat tosin antoivat kaksi puhelinhaastattelua.

Markus Torkki
Markus Torkki, ylilääkäri, Omasairaala Markus Torkki markus torkki

Kysyin Omasairaalan ylilääkäriltä Markus Torkilta, mikä mahtaa olla tämän vaikeuden syynä. Torkki on aiemmin työskennellyt Dextran varatoimitusjohtajana eli hän tuntee hyvin alan bisnespuolen. Torkin mukaan lääkäriasematoiminta ei sinänsä ole kovin tuottoisaa, sillä se vaatii tiloja, laitteita, atk-järjestelmiä ja henkilökuntaa.

– Mutta nämä laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat olleet bisneksenä hyvä. Onko siinä sitten jotain arkailua sen suhteen, että nämä numerot tulisivat tietoon, siis minkälaisia katteita siellä otetaan. Onko siinä sen kaltaista pelkoa, hän puntaroi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.