Hyppää pääsisältöön

Metropolis

Metropolis, ohjaus Fritz Lang.
Metropolis, ohjaus Fritz Lang. Kuva: Yle Kuvapalvelu metropolis

Tieteiselokuvan klassikko entistäkin täydellisemmäksi restauroituna.

Fritz Langin mestariteos, vuonna 1927 valmistunut Metropolis oli valtava hanke. Se oli ensimmäinen suuren budjetin scifi-elokuva ja ylipäänsä ensimmäinen aito scifi-elokuva. Sen kuvaukset kestivät 16 kuukautta, ja niissä käytettiin 37 383 näyttelijää ja statistia.

Kuvaaja Eugen Schüfftanin luomat erikoistehosteet ja ohjaaja Fritz Langin visiot tulevaisuuden suurkaupungista olivat ennennäkemättömiä. Metropolisista tuli siihen asti kallein saksalainen elokuva mutta myös valtava taloudellinen floppi, joka ajoi suuren Ufa-studion lähes konkurssiin.

Metropolis kertoo tulevaisuuden suurkaupungista, jota hallitsee pieni onnelassaan elävä yläluokka teollisuuspohatta Johann Fredersenin johdolla. Kaupungin maanalaisissa uumenissa työläiset uurastavat valtavien koneiden keskellä ja konemaisiksi itsekin muuttuneina. Sorretut työläiset alkavat palvoa kaunista ja hyveellistä Mariaa, joka ennustaa rauhanomaista muutosta. Fredersenin poika ihastuu hänkin Mariaan. Pohatta itse päättää kidnapata Marian ja korvata tämän hullun tiedemiehen rakentamalla robotti-Marialla.

Metropolisin suuri merkitys elokuvahistoriassa johtuu sen kerronnallisesta voimasta: leikkaus, lavasteet, kuvaus, valaistus ja tehosteet luovat häikäiseviä visioita. Ne jättävät Langin puolison Thea von Harboun kirjoittaman tarinan ja henkilöhahmojen kömpelyydet varjoonsa.

Ensi-illan jälkeen Metropolisista lyhennettiin useita eripituisia versioita. Lukuisat poisleikatut kohtaukset olivat kateissa vuosikymmenien ajan, ja vasta vuonna 2008 ne löytyivät Argentiinasta.

Uuden entisöinnin raakaversio oli nähtävillä Berliinin elokuvajuhlilla keväällä 2010. Suomessa tämä täydennetty versio sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2012. Restauroinnin on tehnyt F.W. Murnau -säätiö.

Katso myös Matka Metropolikseen Teemalla lauantaina 27.9. klo 15.45. Artem Demenokin ohjaama dokumentti kertoo Fritz Langin mestariteoksen syntyvaiheista ja restaurointityöstä sekä hiljattain löydetystä materiaalista, joka täydentää tuntemamme version.

Metropolisin esitys ja Kino Klassikon syksy liittyvät Mark Cousinsin 15-osaiseen tv-sarjaan Elokuvan tarina, joka esitetään Teemalla keskiviikkoisin 10.9.–17.12.

  • Metropolis. Saksa 1927/2010. Ohjaus Fritz Lang. Pääosissa Brigitte Helm ja Gustav Fröhlich, Alfred Abel, Rudolf Klein-Rogge.

Sunnuntai 28.9. klo 18.00

Metropolis, ohjaus Fritz Lang.
Metropolis, ohjaus Fritz Lang. Kuva: Yle Kuvapalvelu metropolis
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa