Hyppää pääsisältöön

Play

Kuva elokuvasta Play (Ruotsi 2011)
Kuva elokuvasta Play (Ruotsi 2011) ruben östlund

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittanut Ruben Östlundin draama mustasta nuorisojengistä Göteborgissa on Ruotsin viime vuosien kohutuimpia kulttuuritapauksia.

”Kääntää rasistiset ennakkoluulot päälaelleen”
”Edesvastuuton provokaatio”
”Niin ilmeisen antirasistinen elokuva, etten olisi uskonut siitä syntyvän debattia”
”Kuin rasistisen blogin elokuvaversio”

Ruben Östlundin ohjaama elokuva Play aiheutti Ruotsissa syksyllä 2011 melkoisen myrskyn. Elokuvassa viisi mustaa esiteiniä muodostaa jengin, joka psykologisesti terrorisoiden ryöstää itseään vähän pienemmiltä valkoisilta kännyköitä Göteborgissa. Siinä kaikki.

Tarina ruotsalaisesta rasismista? Vai tarina holtittoman maahanmuuttopolitiikan seurauksista? Yksi elokuvan puolustajista, kirjailija ja vasemmistopoliitikko America Vera-Zavala, kehui Östlundia juuri siitä, että Play tarjoaa ennakkoluuloja jokaiselle. Kukin katsoja saa itse päättää, milloin painaa stop-nappulaa, oman totuutensa kohdalla.

Östlund itse sanoo elokuvan syntyneen kysymyksestä: miksi uutisjuttu valkoisia lapsia ryöstäneestä mustaihoisten jengistä tuntui hänestä kuohuttavalta? Tyylillisesti dokumentaarisen realistinen Play esittää tapahtumat ikään kuin sellaisinaan. Östlund on itse sanonut vain halunneensa asettaa yleisön eteen kuvan, jota saa vapaasti itse arvioida ja miettiä omia reaktioitaan. Toisaalta kriitikot vastasivat, ettei elokuvantekijä voi pestä käsiään siitä, mitä kamera kuvaa ja mitä ei.

Joka tapauksessa Playsta oltiin Ruotsissa jyrkästi kahta mieltä, eikä jakolinja suinkaan mennyt poliittisesti ennalta-arvattavalla tavalla.

Ruotsin television elokuvablogissa on kattava, kronologinen katsaus Play-elokuvasta käytyyn lehdistökeskusteluun.

Play palkittiin Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla sekä mm. Ruotsin elokuvakriitikoiden palkinnolla vuoden 2011 parhaana elokuvana ja sai kaksi Guldbaggea, parhaasta ohjauksesta ja kuvauksesta.

Play on osa Teeman ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteistyötä. Östlundin uusi elokuva Turist esitetään festivaalilla. Teeman Uudessa Kinossa on aiemmin nähty myös Östlundin mestarillinen lyhytelokuva pankkiryöstöstä, Tapahtuma pankin edessä.

  • Play, Ruotsi 2011. O: Ruben Östlund. N: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Kevin Vaz, Yannick Diakité, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowle, Nana Manu, John Ortiz

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa