Tango. Se herättää lähes jokaisessa mielikuvan tulisesta, raastavan rakkauden täyteisestä, kohtalokkaasta ja jopa eroottisesta musiikista sekä tanssista. Tosin se on paljon muutakin. Se millaisena me tangon Suomessa tunnemme, eroaa paljon argentiinalaisesta tangosta. Siellä tango on syntynyt ja sen lähteille matkustaa nyt Sami Yaffa Sound Tracker -sarjassa.
Tangomusiikin sanotaan syntyneen Buenos Airesin slummeissa Eurooppalaisten siirtolaisten myötä 1800-luvun lopulla. Monien tyylien muokkaama tango rantautui Suomeen merimiesten mukana jo pian syntynsä jälkeen, mutta kunnon tango-huuma maassamme käynnistyi vasta 60-luvulla.
Sami Yaffa tutkii tangon menneisyyttä ja pohtii myös miltä sen tulevaisuus näyttää. Yaffa aloittaa tangomatkansa sen toisesta synnyinmaasta Uruguaysta. Montevideossa paikallisen tangon suurmiehet Oscar Nelson ja Nelson Pinà tulkitsevat tangoa musiikillisesti ja sanallisesti Yaffalle. Tämän jälkeen meno muuttuu kiihkeäksi, kun Sami tutustuu uruguaylaiseen kansanmusiikkiin candombeen, joka on afrikkalaisten orjien mukana maahan tullutta rumpumusiikkia.
Montevideosta matka jatkuu Argentiinan Buenos Airesiin. Vaikka kaupunki on Yaffan mukaan täynnä hyvää ruokaa, juomaa ja naisia, mies keskittyy kuitenkin edelleen pääasiassa tangoon. Tosin tangon ohella on otettava tatuointi vanhalta ystävältä Mariano Antoniolta ja käytävä lyömässä vetoa laukkaradalla. Ja mitä olisikaan matka Buenos Airesiin ilman jalkapallomatsia.
Sami Yaffan Argentiina-soittolista
Yaffa tutustuu myös Tanghetto-yhtyeeseen, joka on ennakkoluulottomasti yhdistänyt elektronisen musiikin tangoon. Tanghetto keräsi tällä kombinaatiolla suuren suosion ja onkin ollut kaksi kertaa ehdolla Latin Grammyn saajaksi. Ernesto Baffa taas esittelee bandonéonin saloja Yaffalle. Ja koska tangomusiikki kulkee – ja on aina kulkenut – tangotanssin kanssa käsi kädessä, ottaa ”kaksi vasenta jalkaa” omaava Sami osaa myös El Nenen vaativalle tanssitunnille.
Sound Trackerin ohjaajalle Otso Tiaiselle on jäänyt yksi musiikillinen kokemus tangomatkalta erityisesti mieleen. ”Orquesta Típica Fernández Fierro koostuu nuorista jannuista, jotka ovat lähteneet kadulta ja tehneet siellä jonkun verran tiliä. Sitten ne on avanneet oman keikkamestan, tai teatterin oikeastaan. Se niiden meno oli periaatteessa tangon punkkia, se asenne on sama. Ja niiden biisit on semmosia kahden ja puolen minuutin rypistyksiä. Se jäi kyllä hienoudessaan mieleen, se oli ihan mieletön musiikillinen kokemus. Pää räjähti!”
Matka tangon synnyinmailla päättyy keikkaan, jossa Yaffa esittelee tangobassotaitojaan ja tulee esitellyksi yleisölle Suomen Sami Räikkösenä. Viimeisenä Yaffa vie Olavi Virran levyn tangon isän Carlos Cardelin haudalle Chacaritan hautausmaalle. Viva Tango!
Sami Yaffa - Sound Tracker
ma 15.9. klo 21.00, Yle Teema
Sami Yaffan haastattelu
ma 15.9. klo 8.45, Yle Puhe
Sound Tracker Yle Puheella
Veli Kauppinen juttelee Sami Yaffan kanssa sarjasta. Ohjelma kuullaan maanantaiaamuisin Yle Puheella.
Jakson musiikki
Uruguay
- Dinamita & LA Swing Factory - Come Out n Get It: kotisivut, SoundCloud
- Nelson Pino - Un boliche
- Oscar Nelson - Un tango para el recuerdo
- Sinfonia de Ansina: Facebook
- Lyhytelokuva Welli Candombe
Argentiina
- Tanghetto: kotisivut, SoundCloud, Facebook
- Orquesta Tipica Fernandez Fierro - Seis Puntos: kotisivut, Facebook
- Ernesto Baffa - Ave Maria
- Angel Pulice & Ruth de Vicenzo - Balvanera: kotisivut, Grooveshark
Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.
Sarjan jaksot:
25.8. New York, Yhdysvallat
1.9. Romanimusiikki, Serbia
8.9. Pernambuco, Brasilia
15.9. Tango, Argentiina ja Uruguay
22.9. Flamenco, Espanja
29.9. Etiopia
6.10. Americana, Yhdysvallat, Osa I
13.10. Americana, Yhdysvallat, Osa II