Hyppää pääsisältöön

Sumujen laituri

Sumujen laituri, ohjaus Marcel Carné.
Sumujen laituri, ohjaus Marcel Carné. Kuva: Yle Kuvapalvelu sumujen laituri

Marcel Carnén kohtalonomainen klassikko kertoo kahdesta rakastavaisesta savujen ja varjojen täyttämässä satamakaupungissa.

Sumujen laituria (Le quai des brumes) voi hyvällä syyllä kutsua mitä ranskalaisimmaksi elokuvaksi. Sen pääosissa näyttelevät Ranskan suurimpiin tähtiin kuuluneet Jean Gabin, Michèle Morgan ja Michel Simon. Marcel Carnén vuonna 1938 ohjaama elokuva on myös puhdas esimerkki 1930-luvun kuuluisasta ranskalaisesta tyylisuunnasta ”runollisesta realismista”.

Sumujen laiturissa on runollisen realismin kuvatyyliä ja romanttista kohtalonomaisuutta. Sen päähenkilö on sotilaskarkuri, joka pakenee Le Havren satamakaupunkiin livahtaakseen jonkun laivan kyydissä ulkomaille. Tilaisuutta odotellessaan hän tapaa kauniin Nellyn ja rakastuu, ja yhdessä he yrittävät napata itselleen edes huoneellisen onnea.

Sumujen laituri herätti valmistuessaan valtavasti huomiota sekä kriitikkojen että yleisön parissa. Michèle Morganin takki ja baretti loivat muotivillityksen. Laajemmin tarkasteltuna elokuvan usvantäyteiset lavasteet ja varjojen täyttämät kuvat heijastivat paitsi satamakaupungin hämärää alamaailmaa myös Carnén ja hänen käsikirjoittajansa Jacques Prévertin näkemystä pienistä ihmisistä ja koko ihmiskunnasta pahansuovan kohtalon armoilla.

Sumujen laituri tavoitti vuoden 1938 Ranskan väsymyksen, pelon ja alistuneisuuden uuden sodan lähestyessä. Sen se teki vieläpä niin taitavasti, että monet tahot yrittivät kieltää elokuvan. Erityisesti Gabinin esittämän karkurihahmon nähtiin häpäisevän Ranskan sotilaskunniaa. Elokuva ei miellyttänyt natsejakaan, jotka ensin kieltäytyivät rahoittamasta elokuvaa ja miehitysaikana kielsivät sen esittämisen. Joku Vichyn Ranskan edustajista jopa syytti Sumujen laituria siitä, että sen alistuneisuus oli aiheuttanut Ranskan tappion sodassa!

Elokuvan kuvasi Metropolisin kuvaajana maailmanmainetta saanut Eugen Schüfftan, sen musiikin sävelsi Maurice Jaubert. Gabinin, Morganin ja Simonin lisäksi Sumujen laiturissa nähdään muun muassa Pierre Brasseur.

Miehitysaikana Carné ja Prevert jatkoivat työtään historiallisten elokuvien parissa, mutta pian sodan jälkeen heidän tiensä erosivat. 1950-luvulla uusi sukupolvi alkoi pitää Carnén tyyliä kovin vanhanaikaisena, mutta hän jatkoi ohjaamista 1970-luvulle asti. Vuonna 1996 kuolleen Carnén suurimmat mestariteokset – Sumujen laiturin ohella Varjojen yö (1939) ja Paratiisin lapset (1945) – ovat kuitenkin säilyttäneet tehonsa vuosikymmenien halki.

Sumujen laituri Kino Klassikossa Teemalla 5.10. klo 18. Esitys ja Kino Klassikon syksy liittyvät Mark Cousinsin 15-osaiseen tv-sarjaan Elokuvan tarina, joka esitetään Teemalla keskiviikkoisin 10.9.–17.12.

  • Sumujen laituri (Le quai des brumes), Ranska 1938. Ohjaus Marcel Carné. Pääosissa Jean Gabin, Michèle Morgan, Michel Simon.

Sunnuntaina 5.10. klo 18.00

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa