Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä

Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä
Sumatran orangit ovat äärimmäisen uhanalainen laji. Eräiden tutkijoiden mukaan elinkykyiset kannat voidaan menettää jo vuonna 2020. Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä palmuöljy

Palmuöljy on maailman suosituin ruokaöljy. Suomessakin sitä kulutetaan keskimäärin 58 kiloa henkeä kohti. Se kelpaa niin lihapiirakoihin kuin saippuoihin, kauneusvoiteisiin kuin myös biopolttoaineisiin.

Torstaina 18.9. Yle TV1 torstaina 18.9.2014 klo 22.00 – 22.55, uusinta keskiviikkona 24.9. klo 23.10. Yle Areenassa 30 päivää.

Vastuullisesti tuotettua?

Suomalainen valtionyhtiö Neste Oil on yksi maailman suurimmista biopolttoaineinen valmistajista. Yhtiö vakuuttaa käyttävänsä vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä, mutta moni palmuviljelijä on eri mieltä.

"Palmuöljyssä, jota myös Neste Oil hankkii, on viljelijöiden verta. Sitäkö te suomalaiset haluatte?" kysyy Sumatran saarella, Indonesiassa sijaitsevan Karang Mendapon kyläpäällikkö Muhammad Rusdi.

Rusdi on kamppaillut jo vuosia palmuyhtiöitä vastaan ja katsoo yhtiöiden ryöstäneen kyläläisten maat. Palmuöljy tuo rahaa Indonesian valtiolle ja osalle viljelijöistä, mutta samalla tuhoutuu sademetsää ja sen eläimistöä.

Elintila loppuu kesken

Indonesian sademetsät ovat vähentyneet 2000-luvulla nopeasti. Metsää on raivattu etenkin puu- ja öljypalmuteollisuuden tarpeisiin. Samalla sademetsien eläinten elintila on kaventunut. Esimerkiksi Sumatran orangit ovat jo äärimmäisen uhanalainen laji. Eräiden tutkijoiden mukaan elinkykyiset kannat voidaan menettää jo vuonna 2020.

Mikä vastuu Nesteellä on alihankkijoidensa toimista Kaakkois-Aasiassa, jossa ne kaatavat sademetsää ja käyttävät myös lapsityövoimaa.

Dokumentin toimittaa Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle 2014

Muualla verkossa:
Elävä arkisto: MOT: Nesteen pulmaöljy (2010)