Hyppää pääsisältöön

Vatsahaavaisille sopivia ruokia

"Närästää, röyhtäyttää, tulee karvasta nestettä suuhun, pahoinvointia", puhisee Veijo Vanamo, muistellessaan kuuden vuoden takaista vatsahaavaansa. Vanamo valmistaa aisaparinsa Jaakko Kolmosen kanssa helposti sulavia ruokia, jotka sopivat erityisesti vatsahaavasta kärsiville.

Sopivan paksu vehnäjauhovelli on oiva aamupala vatsahaavaisille. Vanamo toteaa, että hyvä velliaamiainen vaatii hyvän vaimon, joka aamuisin herää ennen kuutta velliä keittämää.

Velli tekee vatsalaukkuun pehmeän kalvon ja samalla se rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja. Vellin ohessa voi aamulla nauttia vaikkapa kokojyväleipää. Leivän pureskeluun kannattaa tosin kiinnittää huomiota, jottei vatsa pääse ärtymään turhan isoista suupaloista.

Sakeat keitot ovat erityisen vatsaystävällisiä ruokia ja usein myös varsin taloudellisia. Kokit valmistavat kasviskeiton raasteista. Keiton liemessä keitetään kilo vasikanluita ja se saostetaan jauhoilla.

Myös keitetty broileri on kevyt ja vatsaystävällinen ateria. Kokonainen lintu on hyvä sitoa tiukaksi paketiksi kattilassa muhimisen ajaksi. Linnun ohessa tehdään vielä uuniturskaa, joka tarjoillaan perunamurskan kera.

Ohjelman lopuksi Jaakko Kolmonen valistaa katsojia: "Ihmisen ei pidä aina syödä sitä mitä käsketään, vaan ajatella mitä mieli tekee. Sillä vatsa on ihmeellinen laukku. Se kyllä usein ilmoittaa mitä tekee mieli."

Vanamo muistuttaa, että vatsahaavaisen tulisi syödä usein, mutta vähän kerrallaan. Mikäli vatsahaava on kovin ärtynyt, tulisi hakeutua ensisijaisesti lääkäriin.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit