Hyppää pääsisältöön

Vatsahaavaisille sopivia ruokia

"Närästää, röyhtäyttää, tulee karvasta nestettä suuhun, pahoinvointia", puhisee Veijo Vanamo, muistellessaan kuuden vuoden takaista vatsahaavaansa. Vanamo valmistaa aisaparinsa Jaakko Kolmosen kanssa helposti sulavia ruokia, jotka sopivat erityisesti vatsahaavasta kärsiville.

Sopivan paksu vehnäjauhovelli on oiva aamupala vatsahaavaisille. Vanamo toteaa, että hyvä velliaamiainen vaatii hyvän vaimon, joka aamuisin herää ennen kuutta velliä keittämää.

Velli tekee vatsalaukkuun pehmeän kalvon ja samalla se rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja. Vellin ohessa voi aamulla nauttia vaikkapa kokojyväleipää. Leivän pureskeluun kannattaa tosin kiinnittää huomiota, jottei vatsa pääse ärtymään turhan isoista suupaloista.

Sakeat keitot ovat erityisen vatsaystävällisiä ruokia ja usein myös varsin taloudellisia. Kokit valmistavat kasviskeiton raasteista. Keiton liemessä keitetään kilo vasikanluita ja se saostetaan jauhoilla.

Myös keitetty broileri on kevyt ja vatsaystävällinen ateria. Kokonainen lintu on hyvä sitoa tiukaksi paketiksi kattilassa muhimisen ajaksi. Linnun ohessa tehdään vielä uuniturskaa, joka tarjoillaan perunamurskan kera.

Ohjelman lopuksi Jaakko Kolmonen valistaa katsojia: "Ihmisen ei pidä aina syödä sitä mitä käsketään, vaan ajatella mitä mieli tekee. Sillä vatsa on ihmeellinen laukku. Se kyllä usein ilmoittaa mitä tekee mieli."

Vanamo muistuttaa, että vatsahaavaisen tulisi syödä usein, mutta vähän kerrallaan. Mikäli vatsahaava on kovin ärtynyt, tulisi hakeutua ensisijaisesti lääkäriin.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto