Hyppää pääsisältöön

Virolaisia Suomessa jo sata tuhatta

Virolaisia työntekijöitä
Virolaisia työntekijöitä Kuva: Yle, MOT virolaiset

Suuret palkkaerot ovat tehneet Suomesta eniten virolaisia houkutelleen maan. Mediaanipalkka on Suomessa neljä kertaa suurempi kuin Virossa.

Suomalaisten mediaanipalkka on Tilastokeskuksen mukaan 2 910 euroa. Viron vastaava palkka on 752 euroa, ilmenee Viron tilastokeskuksen kohta julkaistavasta selvityksestä.

Joka kymmenes työikäinen virolainen saa jo toimeentulonsa Suomesta, ja neljäkymmentä tuhatta virolaista on valinnut Suomen pysyväksi asuinmaakseen.

Kymmenet tuhannet etelänaapurit sahaavat viikoittain laivoissa Tallinnan ja Helsingin välillä. Laittomasti Suomessa tienaavien lukumäärää ei tiedä kukaan. Kaikkiaan 100 000 virolaisen arvellaan työskentelevän Suomessa.

Lähtevätkö virolaiset kotimaastaan pelkkää mukavuuttaan? Tulevatko Suomeen lähinnä pinnarit, joita kiinnostaa vain helppo elämä, kuten Viron entinen opetusministeri Tônis Lukas väitti hiljattain?

"Vain noin seitsemän prosenttia Suomeen töihin tulleista virolaisista on ollut lähtiessään vailla työtä. Virosta lähtevät tavallista yritteliäämmät ja eteenpäinpyrkivät henkilöt", Suomessa työskentelevien virolaisten maastamuuttoa Tarton yliopistossa tutkinut Kristi Anniste sanoo MOT -ohjelmassa.

Yksi Suomeen muuttaneista on siivousalan yrityksessä nopeasti työnjohtajaksi edennyt Jane Kullmann. Hän edustaa sitä joukkoa, jonka on ollut pakko lähteä kotimaastaan taloudellisista syistä.

"Sain 350-400 euroa palkkaa kuukaudessa bensa-aseman myyjänä. Se ei riittänyt edes ruokaan kahdelle lapselleni", Kaakkois-Virosta lähtenyt yksinhuoltaja kertoo.

Viron johdossa vakuutettiin vielä jokunen vuosi sitten, että pieni tasavalta kohoaisi reilussa vuosikymmenessä Euroopan vauraimpien maiden joukkoon. Nykyinen pääministeri Taavi Rôivas on joutunut toteamaan, että elintasokuilu Suomen ja Viron välillä on ja pysyy. Se merkitsee, että virolaisten virralle yli Suomenlahden ei näy loppua.

Toimittaja Risto Vuorinen

MOT: 100 000 naapuria lainassa
TV1 maanantaina 15.9. klo 20

Kommentit