Hyppää pääsisältöön

Lapset, elokuvat ja Mark Cousins

Mark Cousins Helsingissä
Mark Cousins Mark Cousins Helsingissä Kuva: Yle/JP Pulkkinen mark cousins

"Movies are like kids, kids are like movies." Mitkä ovat perusteet lasten ja elokuvien sukulaisuudelle, Mark Cousins? Entä mikä elokuvaesseessä on niin hienoa? Filmiryhmä Yle Radio 1:ssä 18.9. ja 23.9.

Elokuvan tarina, The Story of Film, tv-sarja elokuvan historiasta teki Mark Cousinsin käsialan tutuksi suomalaisillekin. Parhaillaan Teemalla uusintakierrokselle lähtenyt massiivinen 15-osainen sarja käsittelee 120 vuotta elokuvan historiaa ja näyttää välähdyiksiä noin tuhannesta elokuvasta. Suurten ja tunnettujen nimien varjoista nousee tuntemattomia tekijöitä, ehkä peräti tuntemattomia elokuvamaanosia. Johdattelijana, yhteenvetäjänä ja oivalluksien ilmaisijana toimii Cousinsin oma kerronta, tuo laulava belfastilaisnuotti.

Cousinsin tuoreemmat elokuvat A Story of Children and Film ja yhdessä iranilaisen Monia Akbarin kanssa tehty Life May Be esitetään Rakkautta & Anarkiaa –festivaalilla, jonka vieraana Cousins Helsingissä kävi. Tarina lapsista ja elokuvasta esitetään myös Teemalla osana Lapset elokuvissa -teemalauantaita 20.9.

Mark Cousins arvostaa valtavirtaelokuvaa eikä väheksy Hollywoodin saavutuksia, mutta toteuttaa periaatetta, jota tarjoaa muillekin: menkää katsomaan elokuvia, joista ette tiedä mitään. Tätä kautta esimerkiksi Elokuvan tarinaan löysivät tiensä Afrikan, Aasian, Lähi-idän – erityisesti Iranin – ja myös Skandinavian vähemmän tunnetut elokuvahelmet. Tämän ansiosta moni elokuvassa esiintynyt lapsi nousee nyt etualalle.

Lapsien esiintyminen elokuvassa on muuttunut viimeisten 15 vuoden aikana, kun kuvauskalusto on keventynyt ja nyt eletäänkin Cousinsin mukaan lapsinäyttelijöiden kulta-aikaa. Kun Judy Garland käveli Ihmemaa Ozin lavasteiden keskelle, hän käveli koneeseen. Nykyään kamera on lähes huomaamaton ja parhaissa tapauksissa lasten yllättävyys ja improvisaatiokyky tuovat esiin parhaat puolet elokuvasta, preesensin taiteesta.

100-minuuttinen elokuvaessee A Story of Children and Film sisältää myös selityksen kahdelle Cousinsin käsivarsissa olevalla tatuoinnille. Toisessa lukee Forough ja toisessa Cézanne.
Huomiota saavat myös dokumenttielokuvan pioneeri John Grierson ja senegalilaisen elokuvan suuruus Ousmane Sembene. Ja oletteko muuten viime aikoina nähneet hyviä kazakstanilaisia elokuvia?

Filmiryhmä: Lapset, elokuvat ja Mark Cousins torstaina 18.9. klo 17.20 ja tiistaina 23.9. klo 21.15.

 • Zombit tulevat!

  Kun zombit laahustivat kohti katsojaa vuonna 1968, George A. Romeron elokuvassa Night of the Living Dead, ne olivat jotakin uutta. Ne olivat uudenlaisia hirviöitä. Sen jälkeen zombit ovat olleet kauhuelokuvien ja koko populaarikulttuurin vakioainesta. Muutaman vuosikymmenen aikana on tehty satoja zombielokuvia, ja tehdään edelleen. Zombit eivät kuole. Filmiryhmän vieraana elokuvaohjaaja Marko Mäkilaakso.

 • Pulp Fiction 20 vuotta myöhemmin

  Pulp Fiction -elokuvan USA:n ensi-illasta tulee lokakuussa 20 vuotta. Onko palkittu, moderni ja kehuttu elokuva vielä moderni? Miksi elokuva oli vuonna 1994 niin mieleenpainuva? Filmiryhmän vieraana käsikirjoittaja-ohjaaja Laura Ruohonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Yeah, yeah, tässä tulemme!

  Vuonna 1964 maailma oli beatlemanian kourissa. Richard Lesterin ohjaama ensimmäinen The Beatles -elokuva A Hard Day's Night sai ensi-iltansa vuonna 1964, 50 vuotta sitten. Aikanaan halvalla ja nopeasti tehty mustavalkoinen elokuva onnistui monessa mielessä yli odotusten. Beatles-klassikko Filmiryhmässä 16.10. ja 21.10. Vieraina Jake Nyman ja Asko Alanen.

 • Lapset, elokuvat ja Mark Cousins

  "Movies are like kids, kids are like movies." Mitkä ovat perusteet lasten ja elokuvien sukulaisuudelle, Mark Cousins? Entä mikä elokuvaesseessä on niin hienoa? Filmiryhmä Yle Radio 1:ssä 18.9.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat