Hyppää pääsisältöön

Mies, murha ja The Huivi – kun Viiltäjä-Jack kohtasi suomalaisen rikosgeneetikon

Jack the Ripper
Jack the Ripper jack the ripper

Viiltäjä-Jackin neljännen uhrin, Catherinen Eddowesin, murhapaikalta syyskuussa 1888 löydetty hartiahuivi on kiiltävää silkkiä. Se on niin ”fiini”, että sopisi paremmin varakkaan väen salonkiin Pietarissa kuin ajan Lontoon köyhäläiskujille.

Huivin sininen väri on hyvin vesiliukoista. Kasvipohjaista sinistä väriä käytettiin niihin aikoihin Pietarissa päin. Köyhällä Catherinella tuskin oli varaa moiseen, mutta on arveltu, että ehkä murhaaja toi huivin paikalle.

London daily post 1888
London Daily Post 1888 London daily post 1888 london daily post 1888

Huono-osainen Catherine – neljäs uhri

Juoppoputkasta aamuyöllä vapautuneella Catherine Eddowesilla kävi huonoin mahdollinen tuuri, hän törmäsi Viiltäjä-Jackiin. Vain 45 minuuttia ulospääsyn jälkeen hän oli uhri numero 4.

-Viiltäjä-Jackin uhreja sanotaan usein prostituoiduiksi, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Catherine jäi orvoksi lapsena ja kituutteli miten pystyi, jotta pysyi hengissä. En käyttäisi sanaa prostituoitu, kun on kyseessä 1800-luvun Lontoon äärimmäisen köyhät huono-osaiset naiset, sanoo johtava rikosgeneetikko Jari Louhelainen.

Työkseen Jari Louhelainen opettaa DNA-tekniikoita rikostutkijoille ja tutkii vanhoja ratkaisemattomia rikoksia. Rationaalisena suomalaisena tiedemiehenä hän ei ollut tippaakaan perehtynyt brittien Viiltäjä-Jack innostukseen, vaan otti taas yhden rikoksen tutkittavaksi. Ja yllättyi.

Paljon melua yhdestä huivista

Murhapaikalta syyskuussa 1888 löydetyn huivin tahroista irronnut informaatio nostatti valtavan kohun, joka yllätti tutkijan täysin.

Dr.Louhelainen itse oletti, että tutkimuksen suurin anti olisi ollut syöpätutkimusmenetelmien käyttö rikostutkinnassa. Väärin luultu.

Ensimmäinen haaste oli saada Dna-näyte huivista. Mutta se ei yksin auta mitään, vaan tarvitaan vertailunäyte, jotta voidaan selvittää, kenen sukulaisen verta ja munuaiskudosta huiviin imeytyi.

Tutkijalla oli edessään haaste: Mistä ihmeestä löytyisi yli sata vuotta sitten kuolleen köyhäläisen jälkikasvua suoraan alenevassa naislinjassa?

Mistä ihmeestä löytyisi yli sata vuotta sitten kuolleen köyhäläisen jälkikasvua suoraan alenevassa naislinjassa?

Onneksi huivin huutokaupasta hankkinut Russell Edwards näki sattumalta TV-ohjelman, ”Find My Past”. Ohjelmassa Karen Miller kertoi olevansa Catherine Eddowesin jälkeläinen, ja etsiskeli tietoa juuristaan. Karen etsittiin Etelä-Englannista. Hän oli aivan innoissaan esi-isoäidin murhan tutkimuksista. DNA-vertailu tehtiin ja sukulaisuus todettiin.

Huivin tahrasta paljastui Viiltäjä-Jackin silmien väri?

Näin olivat ainekset kasassa: huivi, esiäiti Catherine ja jälkeläinen Karen. Mutta kuinka löytää murhaaja?

Dr. Louhelainen pähkäili asiaa ja kaivoi taas esiin rikostutkinnassa käytettävät UV- ja IR-valot ja syynäsi huivia tarkemmin.

Outoa kyllä, ajatteli rationaalinen tutkija, mutta fluoresenssin perusteella näytti kuin huivissa olisi siemennestettä. ”Eihän siinä ole järkeä, mutta tutkitaan varmuuden vuoksi”, hän ajatteli.

Siittiöitä löytyi ja niistä tumia ja DNA:ta. Vertailunäyte saatiin muinaisen pääepäillyn, Aaron Kosminskin, jälkeläiseltä. Sukulaisuus todettiin ja DNA:sta selvisi myös murhaajan silmien ja hiusten väri. Näytteestä luettu väritys vastasi todistajanlausuntoja.

The End

JK. Puolanjuutalainen parturi, Aaron Kosminski, oli aikoinaan yksi pääepäillyistä. Hän kuoli mielisairaalassa 24.3.1919.

Keskustelu aiheesta ja tutkimuksesta jatkuu....

Kommentit