Hyppää pääsisältöön

Rallatteleva räppäri Tuomas Kauhanen tekee tiedostavaa musiikkia pöytälaatikkoon

Tuomas Kauhanen tekee radioystävällistä räppiä kevyistä aiheista. Artisti ei usko, että yleisö jaksaisi kuunnella synkempiä tarinoita.

Tuomas Kauhanen

Räppäri Tuomas Kauhasen kappaleet Enkeli, Pummilla Tallinnaan sekä uusin biisi Stalkkeri kertovat ihmissuhdetarinoita. Biiseissä on tarttuva melodia ja lallattelu-koukkuja.

Ensimmäisellä soolosinkullaan 1985 Kauhanen räppäsi kuitenkin vielä pikkurikollisista, huumekierteestä ja hankalasta elämästä kaupungissa, jossa nuorison tulevaisuuteen ei valeta uskoa.

Ei meistä tulis muurareita / Lääkäreit tai suutareita / Vaan kadunkulmaan luusereita / pikkurikollisii, pimeit duunareita / Ei tässä mitään muuteta muuks / Ei elämästä mitään muutenkaan tuu, Anssi Kelan 1972- kappaletta mukailevassa biisissä räpätään.

Kauhanen kasvoi Porvoossa, joka näyttäytyy mielikuvissa idyllisenä joulukaupunkina tai kesäreissukohteena. Alle 50 000 ihmisen pikkukaupungilla oli Kauhasen nuoruudessa myös toisenlaisen puoli.

- Siellä on samalla lailla lähiötä kuin missä tahansa muuallakin. Silloin, kun mä olin nuori, oli tappeluita, jengi oli väkivaltaista ja huumeita oli paljon, räppäri kertoo.

Kauhanen sanoo, ettei koskaan ollut itse kovin innostunut huumeista, mutta kaveripiirissä niitä liikkui paljon. 1985:n tarina on muokattuja nimiä lukuun ottamatta tosi.

- Opettajat sanoivat koulussa ihan avoimesti, ettei teistä mitään tule, Kauhanen kertoo.

Kauhanen on kävelevä klisee

Täysi-ikäiseksi asti Kauhanen hulinoi ja hankkiutui helposti hankaluuksiin. Samalla räppäri teki musiikkia veljensä kanssa Näkökulma-yhtyeessä Efekti-taiteilijanimellä. Bändi julkaisi ensimmäisen albuminsa Tulikaste vuonna 2003. Yhtyeen vähitellen kasvava suosio vaikutti siihen, ettei räppäri päätynyt itsekin pikkurikolliseksi.

- Tää nyt on niin klisee, mutta mulla oli se musiikki siinä. Kun jengi alkoi pikkasen diggaamaan biisejä pienessä piirissä, tuli niitä onnistumisen tunteita. Että hetkinen, mähän olen ihan hyvä jossain, Kauhanen sanoo.

Kauhasen kotikaupungista on noussut useita tunnettuja hip hop -nimiä, kuten Paperi-T, Timo Pieni Huijaus ja Cheekin kanssa työskennellyt DJ RZY eli Antti Riihimäki. Kauhasen mielestä syy Porvoon aktiiviseen räppiskeneen on yksinkertainen.

- Ei siellä ollut muuta tekemistä. Oli paljon bileitä ja jengi teki paljon musiikkia. Kaikilla oli kotistudioita.

Ei mikään Paleface

1985-sinkku oli ensimmäinen kappale, jonka Kauhanen julkaisi soolona omalla nimellään. Rankan tarinan kertova biisi ei räppärin mukaan lähtenyt kunnolla leviämään. Kappaleen jälkeen Kauhanen on pidättäytynyt kevyemmissä aiheissa ja tehnyt useita toimivia radiohittejä.

- Se oli tietoinen valinta, että nyt soolona tehdään melodisempaa, kevyempää kamaa, Kauhanen sanoo.

Kauhasen mukaan keikoilla käy kuitenkin yhä väkeä, joka jaksaisivat kuunnella syvempääkin sanomaa. Räppäri kuvailee yleisöään kahtiajakautuneeksi.

- Siellä on ne, jotka diggaa niitä 1985-tyylisiä biisejä ja ne, jotka ovat tulleet kuuntelemaan ne rallattelut.

Kauhanen ei tahdo kuitenkaan palata Näkökulma-yhtyeen melankoliseen tyyliin, koska ei luota omiin kykyihinsä yhteiskunnallisesti kriittisenä räppärinä.

- Tuntuu, ettei kukaan jaksa niitä sitten kuunnella, enkä mä jaksa niitä esittää. Se on oma taitolajinsa tehdä noita ilman, että se menee paasaamiseksi. Jos mä osaisin tehdä biisejä niin, varmasti tekisinkin.

Räppäri sanoo ihailevansa esimerkiksi Palefacea siitä, että tämä osaa puhua tärkeistä asioista saarnaamatta. Näkökulma-yhtyeen kappalessa Juokse Kauhanen vielä räppäsi:

Ne sanoo et mä kelaan liikaa / No mut anteeks / Mä en ajattelen liikaa, teette ajattele tarpeeks.

Nykyään Kauhanen purkaa synkempiä ajatuksiaan teksteihin, joita ei todennäköisesti julkaista. Räppäri arvelee, että vielä keskeneräiselle kakkoslevylle tulee pääosin ihmissuhdekappaleita. Sellaisia kuin uusin sinkku Stalkkeri.

Hei beibi/ Sä ammut yli nyt / Ei beibi / En tunne syyllisyyt / Ja oon kuullut, että puhut musta kylil nyt / Sit ruinaat mua takas / Hah - hyvä yritys.

Ne toisenlaiset tekstit Kauhanen jättää pöytälaatikkoon.

Kuuntele Tuomas Kauhasen himoartistihaastattelu 13. syyskuuta klo12.

Lähteet: YleX Himotuimmat