Hyppää pääsisältöön

Sakke Pietilän vinkit hankalan ihmisen kohtaamiseen

Sakari Pietilä piirtää Ivan Puopololle fläppitaululla
Sakari Pietilä antaa Ivan Puopololle vinkkejä Sakari Pietilä piirtää Ivan Puopololle fläppitaululla Kuva: YLE/Pirjo Koskinen sakari pietilä

Hankalia ihmisiä on olemassa! Sakari Pietilä antoi jääkiekko- ja yritysvalmentajakokemuksen pohjalta viisi vinkkiä heidän kohtaamiseen.

1. Älä usko kuulopuheita, kohtaa ennakkoluulottomasti. Kuuntele ihmistä avoimesti ja luo oma mielipiteesi. Kaikille ihmisille pitää antaa mahdollisuuksia.

2. Kerro työyhteisön tavoitteet, pelisäännöt ja normit. Myös se, mitä hankalalta ihmiseltä odotetaan, mikä on hänen tehtävänsä ja roolinsa. Hyväksytä nämä asiat. Tämän jälkeen voit antaa palautetta, jos toiminta ei ole roolin mukaista. Kun yhteiset pelisäännöt, tavoitteet ja odotukset ovat selkeitä, niihin on helppo vedota.

3. Huonoa käytöstä ei tarvitse sietää! Kukaan ei ole sen suurempi kuin joukkue, kaikki ovat osa sitä ja sitä varten. Hyvä työyhteisö ei kuitenkaan tapa yksilöllisyyttä ja luovuutta. Yksilö tekee jutut, mutta ilman muita jutut eivät toimi. Negatiivinen bodylanguage, vähättelevät ilmaisut, äänen sävy, juoruilu ja selkään puukotus tuhoavat joukkueen rakennetta. Sellaista ei pidä sallia.

4. Luota ryhmän sisäiseen säätelyyn. Jos joukkueessa on selkeät pelisäännöt, sosiaalinen paine on eteenpäin vievä voima. Ihmisille pitää antaa mahdollisuuksia, mutta jos joku ei toimi yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan, siitä seuraa luonnollisesti sovitut sanktiot. Työkavereilla on oikeus vaatia tiukkojakin suorituksia tavoitteiden eteen. Vaatiminen on myös arvostamista! Jos joku ihminen imee vain energiaa, joutuu hän ulkokehälle, ja mahdollisesti kokonaan pois joukkueesta.

5. Aina joukkueellakaan ei voi olla huippufiilis, mutta työt on tehtävä. Kavereita pitää tukea ja yrittää luoda toisia arvostava ilmapiiri selkään puukottamisen sijaan.

Lue myös:
Työelämän asiantuntijan painava huomio: Negatiivisuus tarttuu meillä erityisen hyvin.
Miltä tuntui olla ilkeä?
Kohtasin ilkeän ja selvisin

Lukuehdotus: Perkka-Jortikka, Katriina: Hankalan ihmisen kohtaaminen

Kommentit