Hyppää pääsisältöön

Dome Karukoski Mielensäpahoittaja-elokuvasta: Tein sen isälleni ennen kuin hän kuolee

Ohjaaja Dome Karukosken mukaan mielensäpahoittaminen voi alkaa selkävioista. Näin kävi myös hänen isälleen.

Dome Karukoski // Kuva: Iida Korhonen

Mielensäpahoittaja-elokuva sai ensi-iltansa 5.9.2014. Elokuva perustuu Tuomas Kyrön samannimiseen romaaniin. Elokuvan ohjaaja Dome Karukoski kertoo samaistuneensa Mielensäpahoittajan päähahmoon isänsä takia.

- Faijani on ollut mielensäpahoittaja pidemmän aikaa. Hän on ollut 15 vuotta selkäsairas mies ja istunut keittiössä paikallaan katsomassa uutisia pitkin päivää. Hän pahoittaa mielensä kaikesta, Karukoski kertoo YleX Aamun haastattelussa.

Ohjaajan isä pahoitti mielensä myös siitä, että Karukosken ohjaamissa elokuvissa on yleensä hahmoina nuoria miehiä. Isä ihmetteli, ettei hänen sukupolvestaan ole mitään kiinnostavaa kerrottavaa.

- Ajattelin, että ennen kuin isä kuolee pois, niin teen yhden elokuvan hänelle.

Karukoski ilmoitti isälleen, että elokuva on omistettu hänelle. Mielensäpahoittaja valittiin vuoden 2014 Toronton elokuvajuhlien Contemporary World Cinema -sarjan ohjelmistoon, jossa se esitettiin nimellä The Grump. Dome Karukosken itseironinen isä keksi elokuvan englanninkielisen nimen.

- Isäni sanoi, että kutsukaa sitä The Grumpiksi.

Mielensäpahoittaja-elokuvan kävijämäärä on poikkeuksellisen kovassa nousussa toisen viikonloppunsa jälkeen. Elokuva sai viime viikonloppuna avausviikonloppuakin suuremman joukon liikkeelle. Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana sen näki 32 168 kävijää, mikä on yhdeksän prosenttia ensimmäistä viikonloppua enemmän. Tällä hetkellä Mielensäpahoittajan on nähnyt 92 719 katsojaa. Elokuvan uskotaan rikkovan 100 000 katsojan rajan muutaman päivän sisällä.

Lähteet: YleX Aamu

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.