Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Arto Mustajoen elämästä

Kuusi kuvaa: Arto Mustajoki
Kuusi kuvaa: Arto Mustajoki Kuva: Yle / Riikka Kurki, Valokuvat Arto Mustajoen kotialbumista. 6kuvaa

"Me lapset elettiin pappilassa eräänlaisessa umpiossa. Mulle on jäänyt silmiä avaava kokemus mieleen. Oli keuhkokuvaus, muistan kun seisoin siellä rivissä ja kun katsoin ympärilleni, en tuntenut yhtään ihmistä. Se oli ensimmäinen elämänkokemus siitä, että mun elämänpiirini antaa vääristyneen kuvan tästä maailmasta."

Professori Arto Mustajoki varttui pidetyn saarnamiehen kuopuksena Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla. Uskonnollisessa pitäjässä pidettiin tarkkaan silmällä, kuinka papin lapset käyttäytyvät. Venäjän opiskelu oli vanhemmille kova pala. Kylällä kuiskuteltiin, että pojasta on tullut kommunisti.

Arto Mustajoki on tehnyt elämäntyönsä Helsingin yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden professorina. Hänen nimensä on tuttu venäjän kielen oppikirjojen kansista ja tunnetaanpa hänet myös tv-oppikurssien kuten Kapustan taustavoimana.

Venäläinen runoilija Fjodor Tjuttshev on sanonut, ettei venäläistä sielua voi ymmärtää. Arto auttaa meitä ymmärtämään venäläisiä kertomalla suurelle yleisölle venäjän kielestä ja venäläisestä mielestä. Hänen kirjansa Kevyt kosketus venäjän kieleen sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2013.

Arto pelaa korista, lentistä, tennistä, sulkista, pingistä ja kössiä. Hän on yhdentoista lapsenlapsen sporttinen isoisä, joka järjestää kesäisin suurelle suvulleen urheilukisoja.

Tällä hetkellä Arto toimii myös Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaanina.

Arto Mustajoen blogi

Arto Mustajoen käsikirjoittama Kapusta-kielisarjan jakso Mato ja Natasha Elävässä arkistossa:

Kommentit