Hyppää pääsisältöön

Lasse Mårtenson: Kaikki paitsi purjehdus on turhaa

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa on Juha "Junnu" Vainion sanoittama ja Lasse Mårtensonin säveltämä iskelmä. Mårtenson tulkitsi kappaleen Kukkokiekuu-ohjelman päätösnumerona marraskuussa 1990, viisi päivää Vainion kuoleman jälkeen.

Kappaleen teemana on purjehdus, joka oli molempien tekijöiden sydäntä lähellä. Molemmat miehet myös päätyivät levyttämään kappaleen.

Kappaleen demoversion lauloi Vainio, jota Mårtenson säesti pianolla. Mårtenson itse esitti ja levytti kappaleen vuonna 1988 samannimiselle albumilleen ja se nousi Mårtensonin tunnetuimpien kappaleiden joukkoon.

Juha Vainio kuoli lokakuun 29. päivänä 1990. Sanoittajamestarin laulamana Kaikki paitsi purjehdus on turhaa levytettiin vasta vuonna 1999. Mårtenson vastasi kappaleen demoversion uudelleensovituksesta ja se julkaistiin Vainion kokoelma-albumilla, joka niin ikään nimettiin kappaleen mukaan.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto