Hyppää pääsisältöön

Neste Oilin alihankkijat käyttävät lapsityövoimaa

Palmuöljytilalla työskenteleviä miehiä veneessä
Palmuöljytilalla työskenteleviä miehiä veneessä Palmuöljytilalla työskenteleviä miehiä veneessä Kuva: Yle/Ivar Heinmaa ulkolinja

Poika pyyhkii hikeä ja työntää kottikärryjä, joihin on lastattu öljypalmupuun hedelmiä. Yksi terttu painaa yli kymmenen kiloa ja kärryssä niitä on useita. Toinen poika poimii soratielle pudonneita, yksittäisiä, luumunkokoisia öljypalmun hedelmiä koriinsa. Lisää lapsia näkyy öljypalmupuiden katveessa.

Olemme Indonesiassa Sumatran saarella. Plantaasi kuuluu yhtiölle, joka toimii alihankkijana suomalaiselle Neste Oilille. Lupaan olla kertomatta yhtiön nimeä ja plantaasin tarkkaa sijaintia, sillä meidät on salakuljetettu paikalle. Työntekijöiden mukaan virallisten tarkastuskäyntien aikana ei lapsia nähdä plantaaseilla.

Kuukausipalkka - 111 euroa

Hiekkatien penkalla tapaamme isän, joka on tuonut plantaasille tyttärensä. Hän haluaa antaa haastattelun kasvoillaan. Mies on väsynyt ja vihainen. ”Tämä on minulle hyvin raskasta. Yritän tehdä töitä niin paljon kun pystyn. Jos en pääse yhtiön asettamaan tavoitteeseen, palkkani laskee. Tavoite on sama vaikka en olisi terve. Yhtiö ei välitä meistä pätkääkään, se välittää vain siitä paljonko saamme hedelmiä kerättyä. ” Mies tuo lapsensa plantaasille, koska näin hän pääsee useammin yhtiön asettamiin tavoitteisiin.”Minulla on neljä lasta. Rahani eivät riitä heidän kouluttamiseen. Näillä palkoilla se ei onnistu. Virallisesti saan 1,7 miljoonaa rupiahia kuukaudessa, mutta käytännössä paljon vähemmän.” Miehen kuukausipalkka on, siis ilman vähennyksiä, noin 111 euroa.

Yhtiöt kiistävät käyttävänsä lapsityövoimaa. Työsopimukset on allekirjoitettu vanhempien kanssa, ei lasten. Herwin Nasution joka edustaa palmuöljy työntekijöiden ammattiliittoa väittää, että lähes kaikkien öljypalmu-yhtiöiden plantaaseilla on lapsia työssä. ”Lapsityövoimasta ei kerrota yhtiöiden raporteissa ja kun viljelmillä tehdään tarkastuskäyntejä niillä ei ole lapsia. Siksi meidän tehtävä on kertoa myös suomalaiselle Neste Oilille että heidän alihankkijoidensa plantaaseilla käytetään lapsia työvoimana.” toteaa Nasution.

Neste lupaa tutkia syytökset

Suomeen palattuani kerron lapsityövoimasta Neste Oilin Kaisa Hietalalle. Hän on Neste Oilin uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan johtaja. Kesäkuussa hänet valittiin myös yhtiön johtoryhmään. Hietala on yllättynyt, eikä tahdo uskoa väitteitä lapsityövoimasta, mutta lupaa Neste Oilin tutkivan syytökset huolellisesti.

Kaisa Hietala, Neste Oilin uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan johtaja
Kaisa Hietala, Neste Oilin uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan johtaja Kaisa Hietala, Neste Oilin uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan johtaja Kuva: Yle ulkolinja

Mutta lapsityövoiman käyttö Indonesiassa ei ole mikään uusi asia. Siksi sen ei pitäisi olla myöskään kovin suuri yllätys. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan lapsityövoima on maassa yleistä. Indonesian väkiluku on noin 220 miljoonaa ja heistä lähes 30 prosenttia on alle 15-vuotiaita. ILO:n arvioiden mukaan 10-17 vuotiaisista lapsista, jopa yli kolme miljoonaa käy työssä. ILO tekee eron lasten työssäkäynnin ja lapsityövoiman hyödyntämisen välille. Työtä ei yleensä pidetä haitallisena ellei se häiritse lapsen kasvua, terveyttä tai koulunkäyntiä. Indonesian plantaasilla tapaamamme lapset olivat jättäneet koulunkäynnin työskennelläkseen vanhempiensa kanssa. ILOn määritelmän mukaan tällöin voidaan puhua lapsityövoiman hyväksikäytöstä.

Työntekijöiden passeja oli takavarikoitu, palkkaus oli alle minimitason ja kaikenlainen ay-toiminta oli kiellettyä.

Lapsityövoiman käyttö ja yleensä työntekijöiden palkkaus ja sosiaaliset olot eivät ole olleet keskiössä kun on määritelty palmuöljyn vastuullisuutta. Kestävän palmuöljyn yhdistys eli Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) on kansainvälinen yhdistys, jonka tehtävänä on kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle. Jatkossa sen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota myös tuotantoon liittyviin sosiaalisiin ongelmiin.

Finnwatchin tuore tutkimus Neste Oilin plantaaseilta Malesiasta on tässä suhteessa paljastava. Neste Oil opasti Finnwatchin tutkijat, niille tiloille, joista se uskoi ostavansa ns. vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. Tiloille oli tehty aikaisemmin lukuisia tarkastuskäyntejä. Mutta silti Finnwatchin tutkijat löysivät näiltä ns. vastuullisilta tiloilta lukuisia työelämän loukkauksia; työntekijöiden passeja oli takavarikoitu, palkkaus oli alle minimitason ja kaikenlainen ay-toiminta oli kiellettyä.

Neste Oil on ylivoimaisesti suurin palmuöljyn suomalainen ostaja. Mutta palmuöljyä ostavat niin Kesko, S-ryhmä kuin monet muutkin suomalaiset elintarvike- ja kosmetiikka-alan yritykset. Valta-osalla niistä ei ole harmainta aavistustakaan siitä, mistä plantaaseilta heidän ostamansa palmuöljynsä lopulta tulee.

Lue Finnwatchin tiistaina, 16.9. julkaisema raportti Viidakon lait - Palmuöljynostojen vastuullisuus Suomessa

Lue myös Finnwatchin tiedote: Viidakon lait palmuöljytuotannossa

Ari Lehikoinen

Artikkeli liittyy 18.9. esitettävään Ulkolinjaan Raakaa palmuöljyä.