Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Silkkitie 30 päivässä

Silkkitie 30 päivässä -sarjan reitti
Silkkitie 30 päivässä -sarjan reitti Kuva: Yle silkkitie 30 päivässä

Silkkitie 30 päivässä -sarjassa Ville Haapasalo matkusti Keski-Aasiassa, entisissä neuvostomaissa pitkin muinaista Silkkitietä. Reitti kulki Kaukasuksella sijaitsevasta Georgiasta Uzbekistanin, Tadžikistanin ja Kazakstanin kautta Mongoliaan asti.

Reissu vei seuduille ja paikkoihin, jonne turistit eivät tavallisesti eksy. Rämäpäiseen tyyliinsä Ville kokeili ja maistoi kaikkea sellaista, mitä paikallisetkin.

30 päivän matka alkoi Georgian Tbilisistä, jossa Ville kävi parantavassa kylvyssä ja tutustui 40 metriä korkean kivipaalun päälle rakennettuun luostariin. Vuoristomaisemat hurmasivat Georgiassa ja Tadžikistanissa, jossa matka kulki yli viiden kilometrin korkeudessa kulkevaa vuoristoreittiä. Uzbekistanissa Ville yöpyi jurttakylässä ja ratsasti kamelilla ennen kuin matka jatkui autiomaan halki tarunhohtoiseen Buharan kaupunkiin. Kazakstanissa Ville kävi Aral-järvellä ja tutustui futuristiseen Astanan kaupunkiin. Jännittävä matka päättyi lopulta Mongoliaan, jossa Ville kokeili kurkkulaulantaa ja vietti hetken yhdessä nomadiperheen kanssa.

Iskanderkul-järvi Tadžikistanissa 2200 m korkeudessa
Iskanderkul on vuoristojärvi noin 2200 metrin korkeudessa Tadžikistanissa. Järven kirkas vesi on peräisin ympäröiviltä jäähuippuisilta vuorilta. Siellä ei ole juurikaan elämää, koska vesi on niin mineraalipitoista. Nimensä järvi on saanut Aleksanteri Suurelta: Aleksanteri on persian kielessä Iskander, kul puolestaan tarkoittaa monilla turkkilaisilla murteilla järveä. Aleksanteri Suuren hevosen kerrotaan myös hukkuneen Iskanderkul-järveen. Se kummittelee siellä joka vuosi kesäkuun 20. päivänä. Iskanderkul-järvi Tadžikistanissa 2200 m korkeudessa Kuva: Yle tadžikistan

Lisää Silkkitie-kuvia Facebookissa

Lisää ohjelmasta

  • Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

    Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

  • Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

    Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

    Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua