Hyppää pääsisältöön

Vihreät jätti hallituksen ydinvoiman tähden vuonna 2002

Vihreä liitto jätti hallitusvastuun ja siirtyi oppositioon eduskunnan päätettyä toukokuussa 2002, että Suomeen voidaan rakentaa uusi ydinvoimala. Puolueen poliitikot näkivät ydinvoiman rakentamisen esteeksi hallitustyölle.

Puolueen entinen puheenjohtaja ja ympäristöministeri Satu Hassi perusteli päätöstä näin:

"Tämä oli niin periaatteellinen kysymys, josta me olimme toista mieltä tehdyn päätöksen kanssa. Pidämme tätä päätöstä kestävän kehityksen vastaisena. Katsomme, tai siis minä katson, että emme voi olla panemassa tätä päätöstä toimeen."

"Ehkä he miettivät, mitä seurauksia tällaisella päätöksellä on sitten pitemmällä tähtäyksellä. Jos hallituksesta lähtee, voi palaaminen olla vaikeampaa kuin kuvitellaan", kommentoi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vihreiden mahdollista lähtöä ja puolueen tulevaisuutta heti eduskunnan ydinvoimapäätöksen jälkeen.

Puheenjohtaja olisi halunut jatkaa hallituksessa

Puolue päätti hallituksesta lähdöstä pitkän keskustelun jälkeen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksessa. Ajankohtainen kakkonen seurasi tapahtumia eduskunnan äänestyksestä aina hallituksesta jäämispäätökseen asti Satu Hassin matkassa.

"Hiukan on sellainen vapaa kuin taivaan lintu -fiilis", kertoi ministerin tehtävät jättänyt Hassi päätöksen jälkeen.

Aivan yksimielinen ei puolue hallituksesta lähtemisessään ollut, sillä sen puheenjohtaja Osmo Soininvaara olisi ollut halukas jatkamaan hallitustyötä.

Hallitukseen meno johtui virhearviosta

Vihreiden kansanedustaja Tuija Brax kertoi A-studiossa, että hallitukseen meneminen johtui virhearviosta.

"Näin jälkeen päin se on helppo nähdä, että se oli virhe. Me oltiin suoraan sanottuna ihan varmoja, että ydinvoimahakemusta ei tälläkään vaalikaudella tule."

Luulo johtui siitä, että aiemmin hakemukselle ei ollut taloudellisia edellytyksiä.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto