Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Ja Jumala loi tieteellisen maailmankatsomuksen

Maalaus luomiskertomuksesta
Maalaus luomiskertomuksesta Kuva: Walters Art Museum luomiskertomus

Kun Suomessakin aletaan taas viritellä keskustelua kirkollisten viikkopyhien siirtämisestä viikonlopuille kansantaloutemme kansainvälisen kilpailukyvyn nimissä, on aika hiukan tutkia muita kuin luterilaisia juhlapäiviä. Mitä sanoisi suomalainen teollisuus- ja työnantajaväki, jos meilläkin vietettäisiin islamilaiseen tapaan ramadania: suuri osa työväestä paastoaisi kokonaisen kuukauden! Tämähän alentaisi työtehoa!

Juutalaisillakin on monipuolinen juhlaperinne, jollaisesta kilpailukyvystämme huolehtivat varmaan näkevät painajaisia. On lehtimajajuhlaa, joka kestää seitsemän päivää. Ja tähän aikaan vuodesta – meidän syys-lokakuuhumme sijoittuvassa tishri-kuussa – vietetään ros hasanaa, juutalaista uutta vuotta, sen kunniaksi että juutalaisen perimätiedon mukaan maailma luotiin tishri-kuun alussa.

Maailman luominen on aika voimallinen syy juhlalle. Näin väkevää juhlaa ei kristityillä ole, vaikka kummallakin uskonnolla on sama luomiskertomus, se mikä Vanhan Testamentin alussa Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan.

Luomiskertomus on yksi Raamatun kertomuksista, jonka ajatellaan olevan eniten ristiriidassa nykyaikaisen luonnontieteen kanssa. Teologian maisteri ja Harhaoppia-blogin pitäjä Markus Finnilä ei kuitenkaan näe ristiriitaa, hänen mukaansa toista ei olisi ilman toista. Mitäs tämä tällainen puhe on? Annetaan maisteri Finnilän kertoa.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä klo 17.20. Uusinta lauantaina klo 8.35.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri