Hyppää pääsisältöön

Elvis Costello: Mystery Dance

Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa ja toi uuden aallon musiikkiin runoutta ja ironiaa. Dokumentti kertoo monipuolisen laulaja-lauluntekijän pitkästä urasta. Teema 12.2. klo 21.

Elvis Costello on tuottelias lauluntekijä. Hän on julkaissut kymmeniä soololevyjä ja tehnyt yhteistyötä monen eri musiikinlajin edustajien kanssa. Mutta ei se määrä vaan se laatu! Costellosta on kasvanut yksi sukupolvensa monipuolisimmista ja arvostetuimmista laulaja-lauluntekijöistä. Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa 1970-luvulla ja toi uuden aallon laululyriikkaan moniulotteisuutta, runoutta ja ironiaa.

Musiikillisesti Costellosta on paljastunut monia puolia: jazzia, bluesia, countrya, soulia, punkkia, klassista, iskelmää, chansonia, yhteistyötä muun muassa Burt Bacharachin, Paul McCartneyn, Brodsky-kvartetin, The Rootsin, Robert Wyattin, Richard Harveyn, Ron Sexsmithin, Alison Kraussin, T-Bone Burnettin, Emmylou Harrisin sekä nykyisen puolison, jazzpianisti Diana Krallin kanssa. Costelloa onkin kutsuttu musiikin ensyklopediaksi.

Mark Kidelin BBC:lle ohjaama puolitoistatuntinen dokumentti Elvis Costello: Mystery Dance on ensimmäinen kattava muotokuva Costellosta. Se kertoo vuonna 1954 syntyneen Elvis Costellon lapsuudesta, muusikkoisä Ross MacManusin kautta tulleista vaikutteista, katolisesta kasvatuksesta, nuoruudesta Liverpoolissa ja Attractions-yhtyeen perustamisesta.

Lauluntekijästä tuli laulaja ja laulajasta tähti, kun Declan MacManus muuttui Elvis Costelloksi ja Stiff Records julkaisi Nick Lowen tuottamana Costellon ensimmäisen albumin My Aim Is True vuonna 1977. Äkkisuosiostaan Costello puhuu nyt huvittuneesti "viiden minuutin vierailuna poptähteydessä", mutta siitä ajasta jäi hyviä lauluja. Yksi niistä on dokumentille nimensä antanut Mystery Dance – "Don't bury me cause I'm not dead yet!"

Costelloa on haastateltu muun muassa Liverpoolissa, Lontoossa ja New Yorkin Avatar-studioilla. Lisäksi seurataan Costellon yhteistyötä muun muassa Paul McCartneyn, Allen Toussaintin ja Brodsky-kvartetin kanssa. Kuulemme myös aiemmin esittämättömiä demoja McCartneyn ja Costellon yhdessä tekemistä lauluista.

Elvis Costello konsertoi Helsingissä 20.2.2017.

 • Elvis Costello: Mystery Dance, Britannia 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mark Kidel.
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Dokumentti on uusinta syksyltä 2014. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.2.2017.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!