Hyppää pääsisältöön

Elvis Costello: Mystery Dance

Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa ja toi uuden aallon musiikkiin runoutta ja ironiaa. Dokumentti kertoo monipuolisen laulaja-lauluntekijän pitkästä urasta. Teema 12.2. klo 21.

Elvis Costello on tuottelias lauluntekijä. Hän on julkaissut kymmeniä soololevyjä ja tehnyt yhteistyötä monen eri musiikinlajin edustajien kanssa. Mutta ei se määrä vaan se laatu! Costellosta on kasvanut yksi sukupolvensa monipuolisimmista ja arvostetuimmista laulaja-lauluntekijöistä. Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa 1970-luvulla ja toi uuden aallon laululyriikkaan moniulotteisuutta, runoutta ja ironiaa.

Musiikillisesti Costellosta on paljastunut monia puolia: jazzia, bluesia, countrya, soulia, punkkia, klassista, iskelmää, chansonia, yhteistyötä muun muassa Burt Bacharachin, Paul McCartneyn, Brodsky-kvartetin, The Rootsin, Robert Wyattin, Richard Harveyn, Ron Sexsmithin, Alison Kraussin, T-Bone Burnettin, Emmylou Harrisin sekä nykyisen puolison, jazzpianisti Diana Krallin kanssa. Costelloa onkin kutsuttu musiikin ensyklopediaksi.

Mark Kidelin BBC:lle ohjaama puolitoistatuntinen dokumentti Elvis Costello: Mystery Dance on ensimmäinen kattava muotokuva Costellosta. Se kertoo vuonna 1954 syntyneen Elvis Costellon lapsuudesta, muusikkoisä Ross MacManusin kautta tulleista vaikutteista, katolisesta kasvatuksesta, nuoruudesta Liverpoolissa ja Attractions-yhtyeen perustamisesta.

Lauluntekijästä tuli laulaja ja laulajasta tähti, kun Declan MacManus muuttui Elvis Costelloksi ja Stiff Records julkaisi Nick Lowen tuottamana Costellon ensimmäisen albumin My Aim Is True vuonna 1977. Äkkisuosiostaan Costello puhuu nyt huvittuneesti "viiden minuutin vierailuna poptähteydessä", mutta siitä ajasta jäi hyviä lauluja. Yksi niistä on dokumentille nimensä antanut Mystery Dance – "Don't bury me cause I'm not dead yet!"

Costelloa on haastateltu muun muassa Liverpoolissa, Lontoossa ja New Yorkin Avatar-studioilla. Lisäksi seurataan Costellon yhteistyötä muun muassa Paul McCartneyn, Allen Toussaintin ja Brodsky-kvartetin kanssa. Kuulemme myös aiemmin esittämättömiä demoja McCartneyn ja Costellon yhdessä tekemistä lauluista.

Elvis Costello konsertoi Helsingissä 20.2.2017.

  • Elvis Costello: Mystery Dance, Britannia 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mark Kidel.
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Dokumentti on uusinta syksyltä 2014. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.2.2017.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa