Hyppää pääsisältöön

Elvis Costello: Mystery Dance

Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa ja toi uuden aallon musiikkiin runoutta ja ironiaa. Dokumentti kertoo monipuolisen laulaja-lauluntekijän pitkästä urasta. Teema 12.2. klo 21.

Elvis Costello on tuottelias lauluntekijä. Hän on julkaissut kymmeniä soololevyjä ja tehnyt yhteistyötä monen eri musiikinlajin edustajien kanssa. Mutta ei se määrä vaan se laatu! Costellosta on kasvanut yksi sukupolvensa monipuolisimmista ja arvostetuimmista laulaja-lauluntekijöistä. Rillipäinen nörtti ilmestyi julkisuuteen punkin jälkiaalloissa 1970-luvulla ja toi uuden aallon laululyriikkaan moniulotteisuutta, runoutta ja ironiaa.

Musiikillisesti Costellosta on paljastunut monia puolia: jazzia, bluesia, countrya, soulia, punkkia, klassista, iskelmää, chansonia, yhteistyötä muun muassa Burt Bacharachin, Paul McCartneyn, Brodsky-kvartetin, The Rootsin, Robert Wyattin, Richard Harveyn, Ron Sexsmithin, Alison Kraussin, T-Bone Burnettin, Emmylou Harrisin sekä nykyisen puolison, jazzpianisti Diana Krallin kanssa. Costelloa onkin kutsuttu musiikin ensyklopediaksi.

Mark Kidelin BBC:lle ohjaama puolitoistatuntinen dokumentti Elvis Costello: Mystery Dance on ensimmäinen kattava muotokuva Costellosta. Se kertoo vuonna 1954 syntyneen Elvis Costellon lapsuudesta, muusikkoisä Ross MacManusin kautta tulleista vaikutteista, katolisesta kasvatuksesta, nuoruudesta Liverpoolissa ja Attractions-yhtyeen perustamisesta.

Lauluntekijästä tuli laulaja ja laulajasta tähti, kun Declan MacManus muuttui Elvis Costelloksi ja Stiff Records julkaisi Nick Lowen tuottamana Costellon ensimmäisen albumin My Aim Is True vuonna 1977. Äkkisuosiostaan Costello puhuu nyt huvittuneesti "viiden minuutin vierailuna poptähteydessä", mutta siitä ajasta jäi hyviä lauluja. Yksi niistä on dokumentille nimensä antanut Mystery Dance – "Don't bury me cause I'm not dead yet!"

Costelloa on haastateltu muun muassa Liverpoolissa, Lontoossa ja New Yorkin Avatar-studioilla. Lisäksi seurataan Costellon yhteistyötä muun muassa Paul McCartneyn, Allen Toussaintin ja Brodsky-kvartetin kanssa. Kuulemme myös aiemmin esittämättömiä demoja McCartneyn ja Costellon yhdessä tekemistä lauluista.

Elvis Costello konsertoi Helsingissä 20.2.2017.

 • Elvis Costello: Mystery Dance, Britannia 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mark Kidel.
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello
Elvis Costello: Mystery Dance
Elvis Costello: Mystery Dance Kuva: Yle Kuvapalvelu elvis costello

Dokumentti on uusinta syksyltä 2014. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 12.2.2017.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!