Hyppää pääsisältöön

Jyväskylän säkkipillisti

Englannin kylpyläkaupungissa Bathissa vuonna 1949 syntynyt Antero Perttunen arvelee innostuneensa säkkipillin soittamisesta kuultuaan Suomeen matkaavan laivan sumusireenin ulvovan. Jyväskylään kotiutunut Perttunen löysi itselleen ammatin ja musisointimahdollisuuden siviilipalveluksensa kautta.

Perttusen vanhemmat olivat akateemikkoja, mutta heidän kasvatustyylinsä ei ollut elitistinen. Nuori Atero kasvoi Suomessa 1960-luvun humaanissa hengessä ja aikakauden ideologia näkyy hänen elämässään kaikessa.

Työkseen Perttunen toimii näkövammaisten terapeuttina ja pistekirjoitusopettajana. Ammatin hän löysi siviilipalveluspaikan kautta. Sydäntyökseen mies soittaa säkkipilliä ja musisoi blues-bändin kitaristina.

Kotimaan katsaus tapasi Jyväskylässä asuvan Perttusen vuonna 1998. Perttunen kertoi haastattelussa sukunsa tarinan sekä esitteli säkkipillinsä ja puhui soittimen historiasta. Säkkipillissä on vain yksi äänenvoimakkuus ja se on varsin suuri. Harjoittelumahdollisuuksia pitääkin miettiä tarkemmin, kuin esimerkiksi kitaran kanssa.

Soittaminen on Perttuselle kuitenkin ensisijaisesti oman intohimon täyttämistä.

"Amatööripuolellahan se on mukavampaa siinä mielessä, että voi itse valita milloin ja missä soittaa. Siitä ei tule koskaan sellaista kirjoituskoneella kirjoittamista", katumuusikkonakin soittava säkkipillisti analysoi.

"Mulla on vapaus valita soittaako vai ei ja sitä kautta pitää se jatkuvasti mielenkiintoisena. Ja jos ei joskus huvita, niin voin olla hiljaa pikkuisen aikaa."

Uransa kohokohdaksi hän nostaa haastattelussa esiintymisen Tampereen kaupunginorkesterin kanssa vuonna 1997. Perttunen on myös keikkaillut Blues Bakers- ja Vellu Laitinen & Gapeful Living -yhtyeiden kanssa. Lisäksi hän on soittanut YUP:n ja Seminaarinmäen mieslaulajien levyillä.

Teksti: Ville Matilainen & Yle Basaari ohjelmatiedotus

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto