Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Oli hyvä, että metsän takana kulki valtatie

Kissankehto: Oli hyvä, että metsän takana kulki valtatie
Maisemaan rakastuminen on vaarallista ja nostalgialla on loukkonsa. Kissankehto: Oli hyvä, että metsän takana kulki valtatie Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Maisemaan rakastuminen on vaarallista ja nostalgialla on oman loukkonsa. Tarinaa kuljettamassa toimittaja Susanna Vainiolan johdolla mm. Donovan, Jere Ijäs, Sharon Van Etten, Puppa J, Nopat ja U2 feat. Lykke Li.

Kenties täyteen ahdetulla takapenkillä, elintilasta taistellen, pillimehua imien. Tai rennosti taakse nojaten ja maisemia katsellen. Yhtä kaikki, nautitaan siitä – matkasta. Perille päästään, kun ehditään.

Hemmottelumusiikkia

Minä olen Susanna Vainiola, tämä on Kissankehto. Tervetuloa kyytiin!

Kuin prerafaeliittien taulusta karannut kiharakutrinen runoilija lähettää rakkausviestinsä tuuleen, tuntemattomalle muusalle. Sittemmin hän kertoi astuneensa avioon naisen kanssa, jolle hän tietämättään tämän laulun kirjoitti. Suorastaan pökerryttävän romanttista. Niin lauloi Donovan kappaleessa Catch The Wind.

Sitä katsoo rakastettunsa vanhoja kuvia ja ihmettelee, kuinka ei ole jo lapsena tuntenut tätä.

Ollut laittamassa laastaria polkupyörän kanssa verille rymyttyihin polviin, intiaanileikeissä metiköissä tai lohduttamassa pelottavien mörköjen hiipiessä puiden takaa.

Kissankehto
Kissankehto Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Oli hyvä että metsän takana kulki valtatie

Kaikkea sitä, mitä lapsena ei osannut selittää, kun kysyttiin kuinka päivä meni? Mitä te leikitte? Mikä siellä pimeässä muka oikein pelottaa? Siitä monen meidän puolestamme laulun kirjoitti Jere Ijäs.

Kun lapsuuden mahtavista leikkimetsistä on tullut läpitunkemattomia vesakoita, joihin ei ole asiaa ilman vesuria. Tai kun peikkoja kuhisevat vuoret ovat kutistuneet aikojen saatossa pieniksi kummuiksi.

Maisemaan rakastuminen on vaarallista ja nostalgialla on loukkonsa. Silti vieläkin tuntuu usein siltä, että on hyvä, että metsän takana kulkee valtatie, ja että voi ajatella niiden kaikkien autojen tulevan jostain ja olevan menossa johonkin.

Kissankehto: kuvitus
Kissankehto: kuvitus Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Matka vai päämäärä – sitä pohtii Sharon Van Etten

Työntää päänsä sivuikkunasta: joko ollaan siellä?

Kaivon pohjalla ja mustelmilla, se kaikki on rakkautta. Meidän rakkauttamme. Kuin puolitangossa liehuva lippu. Kuin CMX:n laulussa joskus laulettiin, että kuin mustain autojen saattue sinä olet.

Sharon Van Ettenin laulusta tulee mieleen huonosti nukutut yöt, villit silmät ja tummat silmänaluset. Kirvelevää, mutta jotain sellaista, jota ei voi vastustaa.

Tähän tarvitaan nyt vähän toivoa. Valonkajoa tarjoaa Nopat-yhtye uudella levyllään.

Luiz Bonfan ikuinen elokuvaklassikko on Musta Orfeus – siitä tuttu sävelmä tämä Manha De Carnival. Tulkitsijana tällä kertaa Miriam Makeba.

Lapsena rahan arvon määritteli merkkareissa

Kuinka monta salmiakki- tai hedelmämerirosvorahaa summalla saisikaan?

Tyyli ja elämäntapa – onko se sittenkin vain sarja tarkasti määriteltyjä esineitä, kulutusvalintoja?

Sittemmin merkkareiden paikan ovat ottaneet merkkivaatteet, asunnot, huonekalut ja sisustusesineet.

Ovatko unelmat erilaisilla hintalapuilla varustettuja tavaroita?

Eivät kaikille.

Joillekin riittävät aarteiksi heinikosta löytyvät kastehelmet.

Villasukkaprinsessoja, aitoa kaveruutta ja kypsän omenan tuoksua keittiössä.

Lämpimät syyspäivät, niistä nautitaan sellaisenaan. Yllättävänä lahjana tai bonuksena – kaikki on kotiinpäin.

Puppa J:n uusi sinkku Lasitimanttei kuulostaa siltä yhdeltäkin syksyltä, jolloin vielä lokakuussa makailtiin auringossa riippumatossa. Ehkä se on ennuste: samanniminen albumi on tulossa lokakuussa.

Kissankehto: Lämpimät syyspäivät
Kissankehto: Lämpimät syyspäivät Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Raukeana auringonläikässä loikoilee rakastaja. Hän ei halua kenellekään mitään pahaa. Vai vilahtivatko siellä sittenkin terävät kulmahampaat?

Hän haluaa vain ravistaa persikkapuutasi.

Tästä mielikuvasta on nautittu jo vuodesta 1973, kiitos Stevie Miller Bandin.

Ja tuo nainen, joka on vetäytynyt itkemään vessaan muovisen testitikun kanssa on Jenny Lewis. Nelikymppistyvä muusikko, jonka aika on saanut kiinni.

Just one of the guys on omistettu etenkin kaikille siskoille, jotka ovat päätyneet hommiin, jossa työkaverit tuppaavat olemaan enimmäkseen miespuolisia. Vaikka kuinka yrittäisi, joskus on vaan niin vaikea yrittää olla yksi jätkistä.

Maailmankaikkeutta ei voi ymmärtää

Tuleeko siihen järjestystä tai järkeä vaikka ryhtyy ortodoksiksi tai buddhalaiseksi?

Ruoka tappaa tai pelastaa, syntiinlankeemukset tapahtuvat keksihyllyn äärellä.

Ehkä kohtaloaan voi hallita blenderin avulla; proteiinipirtelöt surisemaan ja ennemmin vaikka käpyjä kuin eineksiä syömään. Jos tänään aloittaa pekoni-kananmuna-karppauskuurin, niin käykö pian ilmi, että sittenkin hiilareita pahempia pahiksia ovat rasva ja sokeri?

Ravintoinfoähkyä voi mainiosti käsitellä suomi-balkanilaisittain. Ravintoympyrä-biisi on Bad Ass Brass Band vokalistinaan Tundramatiksista tuttu Janne Masalin. Kappale löytyy tuoreelta Töttöröö-nimiseltä levyltä.

Hyvin kajahtaa töttöröö myös Menahan Street Bandin käsissä. He säestävät sydämellistä kaveria nimeltänsä Charles Bradley, joka pari vuotta puhkesi kyyneliin keskellä syleilevää festivaaliyleisöä Helsingissä.

Sielu on kuitenkin tärkein, ilman sitä ei voisi nauttia tästä lihan temppelistäkään, jota ruumiiksemme kutsutaan.

Ja vaikka Neil Youngin laulu saattaa äskeisen jälkeen kuulostaa kolseterolia laskevan margariinin mainokselta, niin eihän se sitä toki ole.

Kissankehto: Miltä maailman näyttää oman suihkarin ikkunasta?
Kissankehto: Miltä maailman näyttää oman suihkarin ikkunasta? Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Yksi tyttö, jolla sydän on tainnut vallankin kärventynyt rakkauden liekeissä – tai ainakin elämän melskeessä – on ruotsalainen Lykke Li. Hän on ihastuttanut meitä omalla tuskaisella musiikillaan.

Nyt hän on saanut vierailukutsun U2:n uudelle levylle. Sille, joka julkaistiin lahjaksi iTunes-käyttäjille jo ennakkoon.

Rahaa on lapioitu stadioneilta ja levykaupoista vuosikymmenten saatossa siihen malliin, että tarkkoina bisnesmiehinä tunnetut ovat päätyneet tällaiseen höveliin ratkaisuun. Mikäs siinä ja kiitos. Levyllä kuuluu ikä ja eletty elämä, tarinoissa palataan ikäänkuin kotiin, kuljetaan irlantilaisissa juurissa. Katolisen kirkon tekopyhyyksissä, mutta myös armahduksissa.

Pommit räjähtävät ja ihmiset silpoutuvat, mutta on myös pelastaja: rock 'n roll ja Joey Ramone.

Bono, Edge ja kumppanit – muodikkaita he eivät ole olleet enää aikoihin, mutta kiinnostavia kyllä jotenkin. Miltä maailma näyttää oman suihkarin ikkunasta? Ja sieltä käsin jossa kaikki on saatavilla, mutta jossa myös tiedostetaan aseman tuoma velvollisuus?

Vanhoille ystäville, idoleille, lapsuuden painajaisille ja unelmille – päätösraita The Troubles -kappale ladattavissa iTunesissa.

Kissankehto: lämpimät syyspäivät
Kissankehto: lämpimät syyspäivät Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Lopuksi jätetään kaikki murheet taakse kilometrien sfäärien päähän. Minä rakensin kuuraketin, sillä pakenin maailmanloppuasi – näin runoilee Eetu Floor.

Muita sanoitettuja ja kuvitettuja Kissankehtoja löydät täältä: yle.fi/kissankehto.

Kissankehto on myös Facebookissa ja Yle Areenassa.

Ja taas viikon päästä sunnuntaina klo 13 Yle Radio Suomessa tavataan.