Hyppää pääsisältöön

Mozart on kotonaan rautakaupassa

Johanna Korhonen ja Pentti Männikkö äänittämässä rautakaupassa
Johanna Korhonen ja Pentti Männikkö Johanna Korhonen ja Pentti Männikkö äänittämässä rautakaupassa Kuva: Katri Henriksson valkoista valoa

Me entiset metsien suomalaiset olemme nykyään rautakauppasuomalaisia: haaveilemme, suunnittelemme ja visioimme rautakauppojen sirkeässä ilmapiirissä usein koko perheen voimin. Rautakaupassa jokainen voi kuvitella olevansa käsistään kätevä ja aikaansaapa ihminen, joka rakentaa tai korjailee suomalaisen unelman keskiötä, "taloa rauhallisella alueella".

Kun itsekin lonehdin rautakaupoissa tämän tästä, tulin joskus laiskasti miettineeksi, mistä suomalainen, kaikkien tuntema ja monien jakama omakotitalounelma on lähtöisin. Kuka on alun perin keksinyt, että oma pieni talo on jotenkin tavoiteltavampi kuin vaikka mukava kerrostaloasunto? Kysyin, luin, ja Ylen kirjasto-tietopalvelu hankki jälleen kerran hienoja aineistoja, joista pääsin vastaustenkin jäljille. Ne kerromme tässä ohjelmassa, joka tehtiin - kuinka ollakaan - K-Raudassa Helsingin Oulunkylässä. Sinne äänisuunnittelija Pentti Männikkö pystytti ostoskärryssä kulkevan äänityshökötyksen, ja tuottaja Katri Henriksson kilisteli muttereita ja päristeli porakoneella oikein sydämensä halusta.

Mozartissa kaikki on somaa ja täydellistä

Mozartin divertimentot ovat mukaansatempaavaa musiikkia - kaikki on somaa, täydellistä, unelmat lepattavat ympärillä ja järjestyvät mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Aivan kuin rautakaupassa.

Kuvittelin ensin, että ohjelman musiikkina toimisi jokin selkeästi rakennettu, jämerä musiikki - mutta esimerkiksi Bach kuulosti tässä yhteydessä aivan liian tiiliskiviseltä. Eihän rautakaupoissa aina niin rakentamisestakaan ole kyse, vaan unelmista. Siksi ne divertimentot.

Bach kuulosti tässä yhteydessä aivan liian tiiliskiviseltä

Ohjelma on omistettu ystävällemme ja kollegallemme Sikulle, Sirkka Haloselle, joka jäi eläkkeelle kansanmusiikkiin erikoistuneen toimittajan tehtävästään. Sikulla on nyt entistä enemmän aikaa rautakaupoille.

Johanna Korhonen

Kuuntele Valkoista valoa: Rautakaupan kansaa.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.