Hyppää pääsisältöön

Raakaa palmuöljyä

Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä
Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä palmuöljy

Palmuöljy on maailman suosituin ruokaöljy. Suomessakin sitä kulutetaan keskimäärin 58 kiloa henkeä kohti.

Öljypalmukasvi
Öljypalmukasvi Öljypalmukasvi Kuva: Yle/Ivar Heinmaa ulkolinja
Öljypalmu on Länsi-Afrikasta peräisin oleva, öljykasvina viljelty palmulaji, jonka hedelmistä saadaan palmuöljyä ja siemenistä palmuydinöljyä. Sitä voidaan käyttää niin lihapiirakoissa, saippuoissa, kauneusvoiteissa, äidinmaidon korvikkeissa kuin myös biopolttoaineissa. Öljypalmu on satoisuudeltaan ylivoimainen. Kaikista öljykasveista se tuottaa suurimman sadon viljelypinta-alaa kohti. Valta-osa palmuöljystä tuotetaan Kaakkois-Aasiassa, Indonesiassa ja Malesiassa. Viime vuosina sitä on alettu viljellä entistä enemmän myös Afrikassa.

Palmuöljy on herättänyt jo vuosia paljon kritiikkiä. Yleensä kritiikki on koskettanut öljypalmutuotannon aiheuttamia ympäristöongelmia. Mutta viime aikoina on alettu kiinnittää enemmän huomiota myös työntekijöiden sosiaalisiin ongelmiin.

Vastuullisesti tuotettua?

Suomalainen valtionyhtiö Neste Oil on yksi maailman suurimmista biopolttoaineinen valmistajista. Yhtiö vakuuttaa käyttävänsä vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä, mutta moni palmuviljelijä on eri mieltä.

"Palmuöljyssä, jota myös Neste Oil hankkii, on ihmisten verta. Sitäkö te suomalaiset haluatte?" kysyy Sumatran saarella, Indonesiassa sijaitsevan Karang Mendapon kyläpäällikkö Muhammad Rusdi. Rusdi on kamppaillut jo vuosia palmuyhtiöitä vastaan ja katsoo yhtiöiden ryöstäneen kyläläisten maat.

Elintila loppuu kesken

Indonesian sademetsät ovat vähentyneet 2000-luvulla nopeasti. Metsää on raivattu etenkin puu- ja öljypalmuteollisuuden tarpeisiin. Samalla sademetsien eläinten elintila on kaventunut. Esimerkiksi Sumatran orangit ovat jo äärimmäisen uhanalainen laji. Eräiden tutkijoiden mukaan elinkykyiset kannat voidaan menettää jo vuonna 2020.

Mikä vastuu Nesteellä on alihankkijoidensa toimista Kaakkois-Aasiassa, jossa ne kaatavat sademetsää ja käyttävät myös lapsityövoimaa?

Ohjaus Ari Lehikoinen

Artikkeli liittyy 18.9. esitettävään Ulkolinjaan Raakaa palmuöljyä.

Kommentit
  • Sergejn pieni CS:GO-SUOMI -sanakirja

    Opas Counter-Strike: Global Offensiven maailmaan.

    Etkö ymmärrä e-urheilusta kertovan Inside ENCE -dokumentin päähenkilöiden kieltä? ENCE eSportsin 16-vuotias superlahjakkuus, tarkka-ampuja Jere “sergej” Salo opastaa sinut Counter Strike Global Offensiven maailmaan sana kerrallaan.

  • Soittamisen helvetti ja ihanuus - Onko musiikinopiskelussa kyse pelkästä soittamisesta, vai kätkeytyykö siihen jokin syvempi merkitys?

    Musiikkiopinnoista hyvä pohja elämään.

    - Mieleeni nousee välähdyksenomaisia kuvia selloharrastukseni alkuajoilta, kuten opettajani taskussa kilisevät markat. Hän tiputtaa muutaman kolikon käteeni tunnin päättyessä, ”Jotta jaksaisit harjoitella.” Murrosiässä poikien suhde soittamiseen usein mullistuu: se joko loppuu kokonaan, tai innostus täyttää mielen. En ollut siinä suhteessa poikkeus, kirjoittaa dokumentaristi, amatöörisellisti Lauri Danska.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua